Quantcast
Channel: Snellman blogit
Viewing all articles
Browse latest Browse all 149

Gm-vapaa tuotantoketju on yhteinen vastuuasia

$
0
0
Yhteinen vastuuasia

Eläimistä saatavissa elintarvikkeissa gm-vapaa merkintää saa käyttää ainoastaan jos eläintä ei ole missään vaiheessa sen elinkaarta ruokittu muuntogeenisellä rehulla. Kuulostaa ehkä helpolle mutta vaatii kuitenkin pitkän varmistusprosessin koko ketjussa ennen kuin merkinnän voi laittaa näkyviin tuotepakettiin. Loppukädessä vastuun merkinnän oikeellisuudesta kantaa aina tuotteen valmistaja.

Snellmanin tuotteista vapaaehtoisen gm-vapaa -tuotantotapamerkinnän ensimmäisenä saavat maustamattomat tuorelihatuotteet. Varmistusprosessi on ollut pitkä mutta ehdottomasti sen arvoinen, koska haluamme antaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä luonnollisempia valintoja. Gm-vapauden takeena on kirjallisten sopimusten lisäksi myös Snellmanin omavalvonta ja viranomaistarkastukset. Omavalvonnan puitteissa tarkastetaan, että kaikki osapuolet noudattavat kirjallisia sopimuksia sovitulla tavalla. Vapaaehtoisen tuotantotapamerkinnän viranomaisvalvonnasta vastaa Elintarvikevirasto Evira ja pohjautuu toimijoiden omavalvonnan valvontaan.
- Omavalvonnan avulla pyrimme tunnistamaan ja hallitsemaan mahdollisia riskitekijöitä tuotantoketjussa. Kyse on siis gm-vapaa –merkinnän jatkuvasta oikeellisuuden varmistamisesta, Snellmanin rehupäällikkö Kirsi Partanen sanoo.

Snellman auditoi sopimustilojaan pistokokein normaalien neuvonta- ja tilakäyntien yhteydessä. Pistokokeita tehdään noin 10 % sikatiloista ja noin 5 % nautatiloista vuoden aikana. Lisäksi kaikki uudet sopimustilat auditoidaan aina sopimuksen solmimisen yhteydessä.

Tarkastuksen aikana käydään tilanomistajan kanssa läpi rehukirjanpitoa eli tilalla käytössä olevien rehujen tuoteselosteet, jotta nähdään, että annettu rehu varmasti on gm-vapaata. Tarkastuksessa käydään läpi myös ruokintasuunnitelma, mikä samalla antaa hyvän tilaisuuden keskustella tuotantoon ja eläinten hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä. Tarkastuksen tukena toimii kyselylomake, mihin merkataan mitä rehuja tilalla käytetään ja ovatko ne gm-vapaiksi luokiteltuja. Tarkastuksen lopussa lomakkeen allekirjoittaa sekä tilanomistaja että Snellmanin edustaja. Lomakkeeseen kerätyt tiedot syötetään sitten sähköiseen järjestelmään arkistointia varten.

Snellman auditoi myös rehutehtaita, jotta rehun gm-vapaudesta ja laadusta saadaan varmistus jo ketjun alkuvaiheessa. Rehutehtaiden tarkastuksissa kiinnitetään huomiota erityisesti soijatuotteiden gm-vapauden varmistukseen, rehujen jäljitettävyyteen sekä gm-vapaan rehun erillään pitoon geenimuunnellusta rehusta.

- Rehun laadun ja gm-vapauden takaamisen eteen teemme paljon yhteistyötä eri osapuolten kanssa. Gm-vapaus pyritään varmistamaan alkuperätodistusten ja analyysien avulla monessa eri vaiheessa ketjua, Kirsi sanoo.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 149

Trending Articles