Quantcast
Channel: Snellman blogit
Viewing all 149 articles
Browse latest View live

Täytetty porsaan ulkofilee ja yrttijuurekset

$
0
0
Täytetty porsaan ulkofilee ja yrttijuurekset

Pääsiäispöydän kruunaa maailman suomalaisimman possun mehevä ulkofilee pekoni-pähkinätäytteellä. Maatiaspossuamme kasvatetaan suomalaisilla perhetiloilla täysin ilman geenimuunneltua rehua. Voit korvata ulkofileen halutessasi myös maatiaispossun kasslerpalalla. Tarjoile yrttijuuresten kera.

10 annosta

1 (1,5 kg) Snellman Maatiaispossun ulkofilee
1 ½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
½ tl chilihiutaleita

Täyte
1 pkt (150 g) Snellman Ylikypsää Pekonia
2 banaanisalottisipulia
100 g kuivattuja, pehmeitä aprikooseja
75 g para- tai saksanpähkinöitä
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattu rosmariinia
¾ tl suolaa
1 rkl siirappia
2 dl mandariineista tai appelsiineista puristettua mehua
50 g rucolaa

Paistamiseen: 
25 g voita 1 tl merisuolahiutaleita

Leikkaa ulkofileen yläreunaan pitkittäinen viilto, niin että levyn paksuus on noin 2 cm, älä leikkaa loppuun asti. Tee toinen viilto vastasuuntaan samoin ja vielä yksi viilto toiseen suuntaan ja levy on valmis. Halutessasi voit nuijia levyä kevyesti. Ripottele mausteet levylle, anna maustua huoneenlämmössä tunti.

Leikkaa pekoni noin 3 sentin paloiksi, viipaloi kuoritut sipulin puolikkaat. Kuumenna laakea paistinpannu ja ruskista pekonipalat ja sipulit. Lisää aprikoosit, pähkinät, mausteet, suola, siirappi ja mehu. Keitä kunnes neste on haihtunut pannusta ja täyte on karamellisoitunut. Jäähdytä.

Levitä täyte lihalevylle ja asettele huuhdotut rucolanlehdet päälle. Rullaa levy tiiviisti, sido narulla ja kääri napakasti alumiinifolioon ja siirrä rulla uunivuokaan saumapuoli ylöspäin. Kaada vuokaan 3 desiä vettä. Paista uunissa 160 asteessa kunnes lihalämpömittari näyttää noin 70 astetta, lisää vuokaan tarvittaessa vettä paiston aikana.

Anna paistin vetäytyä 15 minuuttia ennen kääreen avaamista. Käytä vuoan ja paketin liemet kastikkeeseen. Kuumenna voi isossa pannussa, lisää merisuolahiutaleet ja paista liharullaan kaunis pinta. Tarjoa yrttijuuresten ja raikkaan salaatin kanssa.

Vinkki!

Voit käyttää valmistukseen myös Snellman Maatiaispossun kasslerpalaa.

Yrttijuurekset

10 annosta

500 g porkkanoita
300 g palsternakkoja
vettä, suolaa
¼ dl oliiviöljyä
½ ruukkua timjamia tai basilikaa
½ tl suolaa
2 tl hunajaa
½ sitruunan mehu

Leikkaa kuoritut juurekset isoiksi paloiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Valuta hyvin, höyrytä mahdollisesti kattilaan jäänyt vesi pois. Mausta öljyllä, yrttisilpulla, suolalla, hunajalla ja sitruunasta puristetulla mehulla.


Kananmuna-pinaattimureke ja kukkakaali-pekonimuru

$
0
0
Kananmuna-pinaattimureke ja kukkakaali-pekonimuru

Kananmuna-pinaattimureke on jännittäviä vivahteita sisältävä herkullinen yhdistelmä lihaa ja kasviksia, jossa pääraaka-aineena toimii Kunnon naudan jauheliha, jonka valmistukseen on käytetty ainoastaan pakastamatonta, gm-vapaata naudanlihaa suomalaisilta perhetiloilta. Koska lihaa ei missään välissä pakasteta, säilyttää raaka-aineena käytetty tuore käsinleikattu liha sekä makunsa että rakenteensa parhaalla mahdollisella tavalla. Lisukkeena tarjoiltavaan kukkakaali-pekonimuruun puolestaan makua tuo Ylikypsä pekonimme, jonka suussa sulava maku ja murea rakenne syntyvät hitaalla kypsennyksellä ja aidoilla leppäsavustuksella.

6 annosta

6 kananmunaa

Mureketaikina
1 iso sipuli
1 rkl öljyä 2 rs (à 400 g) Snellman Kunnon naudan jauhelihaa
2 kananmunaa
1 dl kaurahiutaleita
1 prk kermaviiliä
1 ½ tl suolaa
1 tl karkeaksi rouhittua mustapippuria
1 ½ tl juustokuminaa
100 g babypinaatinlehtiä huuhdottuna
1 rkl voita tai margariinia (​vuoan voiteluun)
1 iso bataatti lisukkeeksi

Kukkakaali-pekonimuru
6 annosta 1 (600 g) kukkakaali
vettä, suolaa
1 pkt (150 g) Snellman Ylikypsää pekonia
1 tl roseepippureita
½ tl suolaa
½ tl rouhittua valkopippuria
¼ tl inkivääriä

 

Kananmuna-pinaattimureke

Kuumenna uuni 170 asteeseen.

Keitä 6 kpl kananmunia kuuden minuutin ajan ja jätä kaksi kananmunaa mureketta varten. Jäähdytä keitetyn munat kylmällä juoksevalla vedellä ja kuori.

Silppua sipuli ja kuullota silppu miedolla lämmöllä läpikuultavaksi öljytilkassa paistinpannussa. Laita kaikki mureketaikinan aineet kulhoon, pinaatinlehdet kokonaisina, sekoita hyvin. Voitele 2 litran uunivuoka, laita puolet mureketaikinasta vuokaan ja asettele kananmunat taikinan päälle. Peitä munat lopulla murekeseoksella. Kaada toiseen uunivuokaan litran verran vettä, nosta foliolla peitetty murekevuoka vuokaan ja kypsennä uunissa 170 asteessa 45–60 minuuttia, tai kunnes murekkeen sisälämpötila on 70 astetta. Murekkeen kypsymisaika riippuu vuoan muodosta ja mureketaikinakerroksen paksuudesta.

Kuori, pilko ja hyörytä bataatti lisukkeeksi.

Anna murekkeen vetäytyä 20 minuuttia uunista ottamisen jälkeen. Kumoa mureke tarjoiluvadille ja koristele se kukkakaali-pekonimurulla. Tarjoa höyrytettyjen bataattikuutioiden ja raikkaan salaatin kanssa.

Kukkakaali-pekonimuru

Laita huuhdottu ja verholehdettömäksi putsattu kukkakaali kattilaan. Valuta vettä kattilaan niin että kukkakaali juuri ja juuri peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia. Kaada keitinvesi pois. Jäähdytä kukkakaali kylmällä vedellä ja valuta hyvin.

Silppua pekoni ja kukkakaali. Kukkakaali pyörähtää muruksi monitoimikoneessa hetkessä. Ruskista pekoni omassa rasvassaan kuumassa paistinpannussa. Lisää kukkakaalimurut ja paista rapeaksi. Mausta. Tarjoa murekkeen kanssa.

 

Vinkki!

Voit käyttää reseptiin syöjien määrän mukaan Kunnon naudan jauhelihaa joko kaksi normaalikokoista tai yhden ison 750 g rasian.

Kinkku-parsakukkaset

$
0
0
Kinkku-parsakukkaset

Tämä yksinkertainen, mutta näyttävä ja sopivan ruokaisa alkupala syntyy Ohuen ohuesta ylikypsästä palvikinkusta, joka maistuu juuri siltä, miltä kinkun pitääkin maistua. Siinä on korkea lihapitoisuus ja se savustetaan aidolla leppälastusavulla.

6 annosta

2 rs (à 150 g) Snellmanin Ohuen ohutta Ylikypsää palvikinkkua
2 kananmunaa
60 g ruohosipulituorejuustoa
60 g fetajuustoa
3–5 vihreää tankoparsaa
vettä, suolaa, ripaus sokeria
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
¼ dl tuoreyrtinlehtiä silputtuna

Koristeluun
1 rs (18 kpl) karhunvadelmia
syötäviä kukkia tai tuoreyrtinlehtiä esim. minttu

Keitä kahdeksan minuutin munat. Jäähdytä kylmällä juoksevalla vedellä, kuori ja hienonna muruksi.

Sekoita tuorejuusto ja hienonnettu feta. Huuhdo parsat, leikkaa tyven puumainen kantaosa pois. Leikkaa parsat pitkiksi lastuiksi nupusta tyveen päin juustohöylällä vetäen. Laita parsalastut laakeaan paistinpannuun, lisää tilkka vettä, hiukan suolaa ja ripaus sokeria pannuun ja kiehauta lastut. Jäähdytä. Jos mahdollista, kaada lastut jäiden päälle välittömästi kiehauttamisen jälkeen.

Ota lautaset ja taittele kinkkuleikkeleestä kukkanen lautaselle. Pyöräytä juustoseoksesta mykiö kukkasen keskelle ja ripottele tuoreyrttiä päälle. Kieputtele parsalastut ympärille, ripottele munasilppua lautaselle ja koristele karhunvadelmilla sekä syötävillä kukilla tai yrtinlehdillä.
 

Mainettaan parempi kaalilaatikko

$
0
0
kaalilaatikko uunissa

Kaalilaatikko on varmasti yksi niistä ruokalajeista, joita joko rakastaa tai inhoaa. Yllättävän monen kohdalla kyse onkin jälkimmäisestä, vaikka kaalilaatikko olisikin päätynyt omalle lautaselle edellisen kerran lapsuudessa. Mikäli näin on, lienee kenties jo aika antaa sille uusi mahdollisuus.

Tutuista raaka-aineista huolimatta kaalilaatikko on yllättävän monipuolinen ja muunneltava ruokalaji. Lisäksi se edullinen valmistaa ja sopii mukavasti etenkin näin viileneviin syysiltoihin. Mikäpä sen parempaa kuin valmistaa kaalilaatikko uunissa ja nauttia se puolukoiden tai puolukkahillon kera.

Kokosimme yhteen erilaisia tapoja valmistaa kaalilaatikko sekä hieman lisätietoa tästä suomalaisesta klassikkoruoasta yleisten uskomusten ja kysymysten muodossa. Ja mikäli sinulla on jokin vinkki tai vaikkapa kaalilaatikkoon liittyvä muisto, kuulisimme niitä mielellämme vaikkapa Facebook-sivuillamme.

Kaalilaatikko uunissa on vaikea valmistaa

Tämä uskomus saattaa juontaa juurensa siitä, että jotkin kaaliruoat tosiaan vaativat hieman enemmän viitseliäisyyttä. Hyvä esimerkki tällaisesta ovat kaalikääryleet. Kaalilaatikko sitä vastoin on todella helppo valmistaa. Pilko, ruskista ja kypsennä, näin voisi tiivistää yksinkertaisimman kaalilaatikko-ohjeen. Ainoa hieman aikaa vievä vaihe on kypsentää kaalilaatikko uunissa, sillä paistoaika on yleensä noin tunnin. Herkullinen kaalilaatikko valmistuu vaivattomasti vaikkapa Herra Snellmanin reseptillä. 

Onnistuuko kaalilaatikko varhaiskaalista?

Kaalilaatikko on perinteisesti mielletty syysruoaksi, sillä tällöin kaalisato on parhaimmillaan. Monessa keittiössä kypsyy kuitenkin kaalilaatikko uudesta kaalista heti kun sitä on saatavilla. Kaalilaatikko varhaiskaalista onkin aivan yhtä herkullista kuin myöhäisemmän sadon kaalista valmistettu versio. Ainoa ero on kaalin paisto- tai keittoajassa, sillä varhaiskaali pehmenee nopeammin.

Eikö kaalilaatikko munamaidolla tai riisillä sovi ruokavalioon?

On totta, että monessa ohjeessa kehotetaan valmistamaan kaalilaatikko munamaidolla, mutta kaikkien ruokavalioon tämä ei luonnollisestikaan sovi. Liemenä voikin erinomaisesti käyttää myös esimerkiksi lihalientä ja monen mielestä kaalilaatikko on myös näin tehtynä maukkaampaa. Toinen melko yleinen toive on saada kaalilaatikko ilman riisiä, esimerkiksi vähähiilihydraattisen ruokavalion vuoksi. Ratkaisu tähän on yksinkertainen, sillä riisin voi helposti jättää pois valmistusvaiheessa eikä sitä välttämättä tarvitse korvata millään ellei sitten halua käyttää hieman enemmän kaalia.

Kaalilaatikko on tylsä ruokalaji

Ei sentään! Kaalilaatikkoa on helppo muutella makunsa mukaan kunhan viitsi hieman kokeilla. Jauhelihan voi halutessaan korvata vaikkapa possun suikaleilla tai lisätä joukkoon tomaattipyreetä ja valkosipulia, jolloin ruokaan tulee vahva kaukasialainen vivahde. Tai kokeile kaalilaatikkoa juustokuorrutuksella. Monessa ohjeessa neuvotaan myös käyttämään siirappia, joka tuo pienissä määrin miellyttävää makeutta kaalille.

Isänpäivän menu

$
0
0
isänpäivä

Isänpäivä on oiva päivä hemmotella isää ja isoisää. Ja mikäpä sen parempi tapa kuin valmistaa ja tarjota hyvää ruokaa. Kokosimme tähän muutamia ruokalajeja, joista on helppoa koota haluamansa laajuinen isänpäivän menu. Toki voit myös valita vaikkapa vain aamiaisen ja tarjoilla sen isälle sänkyyn, kuten perinteisiin kuuluu. Hyvä vaihtoehto on myös tarjota isänpäivän kunniaksi tuhti iltapala.

Isänpäivän aamiainen

Pekoni ja kananmuna ovat monen aamiaisen kulmakiviä ja nämä pekoni-munakupit ovat herkullinen tapa yhdistää nämä kaksi. Isänpäivän kunniaksi näitä makupaloja voi tuunata makunsa mukaan vaikkapa juustolaatua vaihtamalla. Isää ei kuitenkaan kannata päästää keittiöön vielä kokkailuvaiheessa, sillä Herra Snellmanin hitaasti mureaksi kypsennetty ja miedosti leppäsavustettu Ylikypsällä pekoni on nimensä mukaisesti kypsä ja sen voi napata suuhunsa myös suoraan paketista. Katso resepti täältä.

isänpäivä aamiainen

Juhlava isänpäivän ruoka

Mikäli haluat juhlistaa isänpäivää tuomalla pöytään oikean makujen juhlan, suosittelee Herra Snellman aina yhtä maukasta paahtopaistia. Paahdettujen punajuurien, vuohenjuustokreemin ja paistoliemestä valmistetun kastikkeen kera tarjottu paahtopaisti tuskin jättää ketään kylmäksi. Katso Herra Snellmanin juhlava paahtopaistiresepti!

paahtopaisti resepti

Isänpäivä isien tapaan

Yksi tapa valita isänpäivän ruoka, on antaa isän valita. Oma lempiruoka ei aina ole se juhlavin, mutta makuhan se lopulta ratkaisee. Moni isä arvostaakin varmasti perinteisiä suomalaisia herkkuja, kuten vaikkapa rehtiä uunimakkaraa, etenkin kun se tehdään paljon lihaa ja vähemmän lisäaineita sisältävästä Herra Snellmanin Kunnon lenkkimakkarasta. Kokeile vaikkapa tätä uunilenkkireseptiä.

uunimakkara ohje

Iltapalaa isänpäiväksi

Herra Snellmanin lämpimät leivät sisältävät klassisen herkullisia makuja eikä iltapala tästä paljoa parane. Kyseessä on nimittäin ruisleipä, jonka päältä löytyy palvikinkkua. Ja nimenomaan Savustajan palvikinkkua, jossa on aidon leppäsavustuksen aikaansaama lempeän voimakas savunmaku ja kokonaisista paisteista ja fileistä viipaloidun leikkeleen mehevän murea rakenne. Näin valmistat lämpimät voileivät Herra Snellmanin tapaan.

isänpäivä lämpimät leivät

Isänpäivä-fakta:
Suomalaisiin kalentereihin isänpäivä merkittiin jo vuosina 1970–1972. Vasta vuonna 1987 Helsingin yliopisto katsoi isänpäivän niin vakiintuneeksi, että se hyväksyttiin pysyvästi kalenteriin ja merkittiin myös liputuspäiväksi.

Hyvää ruokahalua ja ennen kaikkea oikein hyvää isänpäivää kaikille isille!

Hieman erilainen joulumenu Herra Snellmanin tapaan

$
0
0
Hieman erilainen joulumenu Herra Snellmanin tapaan

Yhdessäolo ja hyvä ruoka ovat iso osa joulunviettoa ja niinpä me Snellmanilla haluamme tarjota mahdollisimman paljon erilaisia makuja ja elämyksiä myös joulupöytään. Kuten moni varmasti tietää, pitää perinteinen joulumenu sisällään useimmiten ne samat ja tutut suosikit. On rosollia, riisipuuroa, lanttu-, peruna-, ja porkkanalaatikkoa sekä tietenkin joulukinkku. Nämä ruokalajit tulevatkin monelle varmasti ensimmäisenä mieleen, kun kyseessä on jouluruoka. Menu ei välttämättä muuta kaipaakaan ja luonnollisesti löydät kotisivuiltamme myös näiden herkkujen reseptit.

Tällä kertaa on kuitenkin tarkoituksena kattaa pöytään hieman erilainen joulumenu, jota voit itse vielä täydentää suosikkialkupaloillasi, muilla omilla bravuureillasi tai jo perheessäsi perinteiksi muodostuneilla jouluherkuilla. Herra Snellmanin erilainen joulumenu koostuu nimittäin pääruoasta, itse leivotusta leivästä ja helposta, mutta sitäkin herkullisemmasta jälkiruoasta.

Erilainen joulumenu tarjoaa tuttuja makuja ja uusia yhdistelmiä

Tietyt maut ja mielikuvat liittyvät vahvasti jouluun ja niiden avulla onkin helppoa saavuttaa jouluinen tunnelma, vaikka ruoat eivät aivan niitä perinteisimpiä olisikaan. Ja liian kauaksi jouluisesta makumaailmasta tuskin kannattaa lähteä, vaikka tarkoituksena onkin valmistaa hieman erilainen joulumenu.

Niinpä perinteisen joululimpun korvaa tällä kertaa piimälimppu. Vastaleivottu piimälimppu hurmaa jo tuoksullaan ja kyseessä onkin täyteläinen makunautinto – mehevä, maukas ja maultaan hieman makea. Piimälimpun ainesosat ja valmistusohjeen löydät täältä.

erilainen joulumenu

Varsinainen jouluruoka on tässä tapauksessa puolestaan naudan paistisuikaleista valmistettu ja mureaksi haudutettu herkullinen pata, johon jouluisen vivahteen tuo glögi. Glögipadan voi tarjoilla haluamansa lisukkeen kanssa, mutta suosituksemme on itse valmistettu kuohkean pehmeä perunamuusi. Katso glögipadan resepti tästä.

jouluruoka menu

Jälkiruoka on kaikessa yksinkertaisuudessaan luumun ystävien todellinen suosikki. Kermainen luumurahka sopii oivasti joulupöytään ja se täydentää oivallisesti jouluisten makujen yhdistelmän, jonka tämä erilainen joulumenu tarjoaa. Vilkaise jouluisen jälkiruoan helppo ohje täältä.

joulumenu snellmanin tapaan

Myös yksinkertainen joulumenu vaatii suunnittelua

Lopuksi käytännön vinkki, jonka avulla on helppo välttää turha kiire ja stressi. Kannattaa nimittäin ottaa huomioon ruokien valmistusajat ja -tavat ennen kuin aloittaa joulumenun kokkailun. Esimerkiksi tämä edellä kuvattu erilainen joulumenu sisältää vain kolme ruokalajia, mutta niistä sekä piimälimppu että glögipata vaativat kypsennyksen uunissa, jälkimmäinen vieläpä verrattain pitkäkestoisen. Ja koska kahta erilaista ruokaa on hankala kypsentää uunissa samaan aikaan, täytyy joulumenun valmistukseen joko varata riittävästi aikaa tai vaihtoehtoisesti valmistaa piimälimppu jo edellisenä päivänä valmiiksi. Tämä sama koskee toki myös perinteisempiä jouluruokia, sillä vaikkapa laatikot on hyvä valmistaa etukäteen ja jättää joulukinkun paistaminen aattoa edeltävälle illalle.

Herra Snellman toivottaa kaikille rauhaisaa ja herkullista joulua!

Joulukinkun säilyvyys

$
0
0
Joulukinkun säilyvyys

Joulukinkun säilyvyys kannattaa pitää mielessä jo kinkkua valitessa. Joulukinkku kun on monessa kodissa joulupöydän ehdoton suosikki ja yleensä sitä pidetään jouluruoista pisimpään tarjolla. Usein onkin tapana hankkia mieluummin hieman liian iso kuin liian pieni kinkku. Mutta niin hyvää kuin kinkku onkin, juuri sitä tuntuu löytyvän jääkaapista pisimpään. Ennen vanhaan joulukinkkua saatettiin syödä aatosta loppiaiseen saakka, mutta kun otetaan huomioon joulukinkun säilyvyys jääkaapissa, olisi tästä tavasta hyvä luopua.

Pakastetun joulukinkun säilyvyys

Pakastettuna ostetun joulukinkun säilyvyys on lähtökohtaisesti hyvä, etenkin kun joulukinkun säilytys tehdään pakastimessa (-18 astetta). Näin säilytettynä joulukinkku säilyy pakkauksessa ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään saakka. Nyrkkisääntönä on, että tuoretta lihaa ei kannata säilyttää pakastimessa paljon puolta vuotta pidempään. Pakastetun joulukinkun säilytys jääkaapissa ei sen sijaan ole suositeltavaa muuta kuin sulatuksen ajan, sillä pakasteena ostetun joulukinkun säilyvyys alle +6 asteessa on noin 7 päivää. Yleensä pakastekinkku tuleekin ottaa koosta riippuen jääkaappiin sulamaan noin 5-3 vuorokautta ennen suunniteltua paistoajankohtaa.

Joulukinkun säilytys kannattaa tehdä lähtökohtaisesti näiden ohjeiden mukaisesti, mutta yleensä on syytä vilkaista myös pakkauksen ohjetta ja päiväyksiä. Tuoreen joulukinkun säilytys huoneenlämmössä ei ole mahdollista, sillä liha pilaantuu nopeasti. Pakasteena ostettu kinkku tulisi nostaa jääkaapista huoneenlämpöön vasta muutamia tunteja ennen uuniin laittamista.

Paistetun joulukinkun säilyvyys

Kypsän joulukinkun säilytys jääkaapissa olisi parasta tehdä siten, että kinkusta leikataan valmiita viipaleita tarjolle eikä koko kinkkua nosteta aina pöytään, sillä tällainen lämpötilojen vaihtelu heikentää joulukinkun säilyvyyttä. Kypsän joulukinkun säilyvyys jääkaapissa on noin viikon. Niinpä kinkku olisi hyvä syödä uuteenvuoteen mennessä tai viimeistään silloin käyttää joulukinkun tähteet johonkin muuhun ruokaan. Suosittuja ruokia kinkun tähteistä ovat esimerkiksi hernekeitto ja kinkkupiirakka. Paistetun joulukinkun säilyvyys on parhaimmillaan +0 – +6 asteen lämpötilassa, joten jääkaapin lisäksi kinkkua voidaan olosuhteista riippuen säilyttää talvisaikaan myös ulkona. Joulukinkun säilytys ulkosalla vaatii kuitenkin tarkkaavaisuutta ja huolellisen suojaamisen.

Muista myös Muiden jouluruokien kuin joulukinkun säilyvyys

Muut jouluruoat eivät säily yhtä pitkään kuin kinkku, joten ne olisikin hyvä syödä 3-4 vuorokauden sisällä. Lisäksi monet etenkin kalatuotteet tulisi käyttää tätäkin nopeammin ja esimerkiksi pakasteena ostettu mäti vuorokauden sisällä sulattamisesta. Juuri kalatuotteiden kohdalla kannattaakin myös tarkistaa päiväykset. Yksi hyvä nyrkkisääntö on myös ottaa tarjolle vain vain tarpeellinen määrä jouluruokaa ja säilyttää loput kylmässä.

5 tapaa hyödyntää joulukinkun tähteet

$
0
0
joulukinkun tähteet

Joulukinkun tähteet askarruttavat varmasti monessa kodissa vuodesta toiseen samaan aikaan, nimittäin muutama päivä aaton jälkeen. Tällöin kun alkaa monesti olla aika miettiä mihin kaikkeen kinkun tähteet tavanomaisimpien hernekeiton ja pizzan lisäksi soveltuisivatkaan? Sillä niin herkullista kuin joulukinkku onkin, niin monesti se saattaa parin illan jälkeen alkaa kyllästyttämään. Ylijäänyttä kinkkua ei kuitenkaan kannata missään nimessä heittää hukkaan, sillä joulukinkun tähteet on helppo hyödyntää mitä erilaisimmissa ruoissa, jotka maistuvat varmasti tuttujen ja turvallisten jouluruokien jälkeen.

Kokosimme yhteen viisi erilaista tapaa hyödyntää joulukinkun tähteet. Reseptit vaihtelevat aamiaispöytään soveltuvasta munakkaasta useammalla syöjälle riittävään piirakkaan ja mahtuuma mukaan pari täyttävää pääruokaakin. Kaikki ohjeet ovat kuitenkin mielestämme kokeilemisen arvoisia, joten joulukinkun tähteet kannattaa hyödyntää niiden määrästä sekä seurueen ja nälän koosta riippuen.

Käytä joulukinkun tähteet patonkiin tai piirakkaan

Joulukinkun tähteet soveltuvat oivallisesti täytteeksi niin patonkiin kuin piirakkaan. Paitsi että lopputulos on taatusti täyttävä, on reseptejä helppo muokata mielensä mukaan omia lempitäytteitä lisäämällä. Herra Snellmanin täytetyssä patongissa kinkun tähteet saavat herkullisen sinapilla ja currylla mausteun kastikkeen creme fraichesta ja majoneesista. Katso koko resepti täältä.

kinkkupatongit joulukinkun tähteistä

Kaurapohjaan tehdyssä piirakassa joulukinkun tähteet saavat puolestaan seurakseen jännittäviä makuvivahteita viikunan muodossa. Cheddarjuustolla ja kermalla viimeistely herkku on kaiken lisäksi gluteeniton vaihtoehto. Reseptin löydät täältä.

kinkkupiirakka joulukinkun tähteistä

Joulukinkun tähteet maistuvat myös munakkaassa

Herra Snellmanin konstailematon maalaismunakas sisältää kinkun tähteiden lisäksi perunaa, joten nälkäisenä ei tarvitse uuteen päivään lähteä. Aamiaispöydän lisäksi tämä tuhti munakas sopiikin myös isomman nälän nujertajaksi. Nappaa helppo ja herkullinen resepti talteen täältä.

munakas kinkun tähteistä

Tuttuja ruokia, joissa voit hyödyntää joulukinkun tähteet

Kuten jo alussa todettiin, hernekeitto lienee se perinteisin tapa hyödyntää joulukinkun tähteet, joten niinpä päätimme tällä kertaa nostaa esille pari muuta tuttua arkiruokaa, jotka niin ikään onnistuvat mainiosti kinkun tähteistä. Hyvä esimerkki tällaisesta on kinkkukiusaus, jonka reseptiä on helppo mukauttaa. Laktoosittoman kiusauksen saat käyttämällä lihalientä tai kookosmaitoa kerman sijaan ja hieman kevyemmän kiusauksen puolestaan vaihtamalla kerman maitoon. Katso tarkemmat ohjeet täältä.

kinkkukiusaus joulukinkun tähteistä

Herra Snellmanin välipäivien pasta carbonara tuo mukavaa vaihtelua perinteisten jouluruokien jälkeen. Ja mikä parasta, tämä hieman mukailtu versio klassikkoreseptistä valmistuu nimenomaan joulukinkun tähteistä valmistettuna. Reseptin pasta carbonaraan löydät täältä.

pasta joulukinkun tähteistä

 


7 tapaa saada uutta makua lihapulliin

$
0
0
7 tapaa tuunata lihapullat

Kunnon lihapullat syntyvät tietenkin Kunnon jauhelihasta. Uutta makua lihapulliin saa helposti mausteiden ja muiden lisukkeiden avulla. Kokeilimme peräti seitsemää erilaista tapaa ja täytyy todeta, että kaikilla oli kyllä puolensa, joten voimme lämpimästi suositella, mikäli kaipaat hieman vaihtelua perinteisiin lihapulliin. Mukaan mahtuu niin tuttuja kuin hieman eksoottisempiakin makuyhdistelmiä. 

1. Helpot lihapullat

Sekoita valmiiseen lihapullataikinaan pari ruokalusikallista sinappia ja saman verran ketsuppia. Tarjoile esimerkiksi itse tehtyjen bataattiranskalaisten kanssa.

helpot lihapullat

2. Juustoiset lihapullat

Juuston ystävän kannattaa lisätä lihapulliin ruukullinen silputtua rucolaa + pieni punasipuli silputtuna + 100 g jääkaappikylmää Koskenlaskija-juustoa karkeaksi raastettuna. Kokeile lisukkeesi perunamuusia.

uutta makua lihapulliin

3. Tulisuutta arvostaville

Hieman mausteista potkua lihapullat saavat, kun taikinaan lisätään punainen chili tai vihreä jalapeno silputtuna + kolme valkosipulin kynttä murskattuna + pari desiä pakaste- tai säilykemaissia + 1 tl oreganoa. Nämä maistuvat riisin kanssa.

tuliset lihapullat

4. Välimerelliset lihapullat

Välimeren makuja lihapulliin saat lisäämälllä lihapullataikinaan rasian (60–70 g) ohutlehtistä pinaattia + 100 g fetajuustoa + ½ dl oliiviviipaleita + 1 tl hunajaa + ½ tl muskottipähkinää. Nämä lihapullat soveltuvat naposteltavaksi sellaisenaan vaikkapa illanistujaisiin.

kreikkalaistyyliset lihapullat

5. Paremmat lihapullat

Lihapullia pekonilla, miksipä ei? Tarvitset 100 g Snellmanin Ylikypsää pekonia silputtuna ja rapeaksi muruksi paistettuna + 3 kevätsipulia silputtuna + omena karkeaksi raastettuna. Nauti pekonilla maustetut lihaisat lihapullat lohkoperunoiden kanssa.

pekonilihapullat

6. Raikkaammat lihapullat

Mikäli haluat erinomaisen vaihtoehdon ruokaisaan lihapullasalaattiin, lisää peruslihapulla taikinaan 1 tl sitruunan kuoriraastetta ja 2 tl mehua + ½ ruukkua sitruunabasilikaa + 100 g pehmeää ricottajuustoa tai raejuustoa. 

sitruunaiset lihapullat

7. Hunajaiset lihapullat

Lihapullataikinaan joukkoon voi lisätä myös 100 g silputtuja herkkusieniä hunaja-voipaistettuna + ½ salaattifenkolia raastettuna + tuoreyrttiä maun mukaan. Maukas yhdistelmä esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja perinteisen ruskean kastikkeen kanssa.

hunajaiset lihapullat

Näiden tapojen lisäksi vain mielikuvitus on rajana lihapullien maustamisessa. Resepti-sivultamme löydät lisäksi ohjeen mm. italialaisiin lihapulliin sekä sweet & sour -lihapulliin. Ja suosittelemme myös kokeilemaan lihapullia pötköön pakatusta Kunnon naudan pihvijauhelihasta, joka nimestään huolimatta sopii erinomaisesti myös lihapulliin. Valmistamme nimittäin pihvijauhelihan hieman tavanomaista rasvaisemmista lihapaloista, minkä vuoksi siitä valmistetut pihvit ja lihapullat ovat erityisen meheviä.
 

kunnon jauheliha

Muistatko mummon lihapullat?

$
0
0
Muistatko mummon lihapullat?

Meistä jokainen on varmasti joskus maistanut lihapullia, ainakin koulun ruokalassa tai mummolan ruokapöydän ääressä. Lihapullat kuuluvatkin ehdottomasti suomalaisiin perinneruokiin. Lihapullat ovat siitä mainio ruokalaji, että ne sopivat niin arkeen kuin juhla-aterialle. Monessa lapsiperheessä lihapullia syödäänkin lähes joka viikko ja lihapulla on tuttu myös monien hyvin erilaisten ravintoloiden noutopöydistä. Kuuluupa lihapullat monelle kinkun ohella myös joulun suosikkiruokiin.  

Lihapullaohjeita on olemassa lukuisia. Lihapullat ovatkin siitä ihanteellinen ruoka, että hieman soveltamalla jokainen saa niistä varmasti omanlaisensa ja juuri omaan makuun sopivan. Perinteiset lihapullat ovat aina varma valinta ja juuri tällaisella ohjeella syntyvät myös monet mummon lihapullat. Lisäksi perinteiset lihapullat valmistuvat vaivattomasti esimerkiksi Herra Snellmanin ohjeella.

Lihapullien maustamisessa vain mielikuvitus on rajana

Minkälainen lihapulla on sinun suosikkisi? Teetkö lihapullat aina samalla reseptillä vai testailetko myös uusia ohjeita? Vaikka lihapullat mielletäänkin helposti skandinaaviseksi ruokalajiksi, nautitaan niitä kuitenkin monessa maassa hieman eri mausteilla maustettuna. Kreikkalaisiin lihapulliin lisätään usein fetaa ja minttua, kun taas italialaiset nauttivat lihapullansa mielellään täyteläisen tomaattikastikkeen kanssa. Lihapulliin saakin helposti vaihtelua erilaisilla tuoreilla yrteillä, esimerkiksi basilikalla tai timjamilla.  Lisäämällä taikinaan juustoa, kuten juuri fetajuustoa tai vaikkapa parmesanjuustoa, saa lihapulliin täyteläisyyttä ja uusia maukkaita vivahteita. Perinteiseen lihapullareseptiin kuuluu kermaviili, mutta halutessaan sen voi korvata myös esimerkiksi vedellä. Monet tekevät lihapullat myös ihan vain pelkästä jauhelihasta ja mausteista. Lihapullat sipulikeitolla maustettuna on myös yksi keino tehdä helposti ja nopeasti maistuvia pullia arkikiireiden keskellä. Kokosimme muuten yhteen 7 tapaa saada uutta makua lihapulliin, kokeile ja löydä suosikkisi!

uutta makua lihapulliin

Lihapulla on kaikkien lisukkeiden kaveri

Lihapulla taipuu moneen ja se on siitä kiitollinen ruokalaji, että sitä on vaikea saada epäonnistumaan. Lihapullat sopivat naposteltavaksi ihan sellaisenaankin, mutta usein niitä syödään jonkin lisukkeen kanssa. Lihapulla on myös sen suhteen erittäin vaivaton ruoka. Lisukkeeksi sopii niin peruna eri muodoissa, kuin riisi ja pastakin. Tai lihapullaa voi käyttää myös salaatin ainesosana. Onpa lihapullaa käytetty pizzankin täytteenä. Lihapullan maustamisessa ja käytössä voi siis todella antaa mielikuvitukselle tilaa.  

Lihapullat uunissa vai pannulla?

Lihapullat voi paistaa kypsiksi joko pannulla tai uunissa. Molemmilla tavoilla tehtynä lihapullista tulee maukkaita, joten onkin ehkä enemmän tottumuskysymys, kumpaa tapaa suosii. Mikäli haluaa välttyä ruoan käryltä asunnossa, kannattaa kypsentää lihapullat uunissa. Uunissa lihapullia kannattaa välillä hieman heilutella, jotta pullat paistuvat tasaisesti.

Liharuokia, joita suomalaiset kokkasivat vuonna 2016

$
0
0
liharuokia

Me Snellmanilla haluamme tarjota laadukkaiden ja luonnollisten tuotteiden lisäksi myös mahdollisimman paljon hyviä käyttövinkkejä ja reseptejä näille tuotteille. Niinpä täältä kotisivuiltamme löytyykin monia toinen toistaan herkullisempia liharuokia. Nyt päätimme selvittää, mitkä olivat niitä suosituimpia liharuokia, joita suomalaiset kokkasivat vuoden 2016 aikana. Kotisivuillamme vieraili viime vuoden aikana satojatuhansia hyvän ruoan ystäviä ja tähän olemme nyt koonneet ne kaikkein eniten kiinnostusta herättäneet reseptit.

Suosituimpia liharuokia - TOP 10

Viime vuoden suosituimpien liharuokien kärkikymmenikköön mahtui monia tuttuja ja jopa klassisia liharuokia. Vaan olipa mukana myös ainakin yksi hieman tuoreempi tuttavuus, nimittäin nachopelti, joka Kunnon jauhelihalla höystettynä onkin mitä oivallisinta naposteltavaa vaikka illanviettoihin.

1. Naudan sisäpaisti

Herkullinen naudan sisäpaisti valmistuu uunissa lähes itsestään ja paistomittarin avulla saat lopputuloksesta juuri sellaisen kuin haluat. Helppo ja herkullinen naudan sisäpaisti ei suotta ole viime vuoden suosituin liharuoka.

naudan sisäpaisti

2. Maukkaat jauhelihapihvit

Herra Snellmanin yksinkertaiset jauhelihapihvit tehdään laadukkaista perusraaka-aineista ilman erikoisuuksia ja siksipä ne maistuvatkin niin monelle. Tärkeimpänä raaka-aineena on luonnollisesti tuoreesta pakastamattomasta lihasta valmistamamme Kunnon jauheliha.

jauhelihapihvit

3. Palapaisti

Palapaisti hautuu mureaksi miedolla lämmöllä ja lopputulos on viedä kielen mennessään. Ajan kanssa valmistuva pataruoka sopii kiireettömään viikonloppuun ja lämmikkeeksi talven keskelle.

palapaisti

4. Paremmat lihapullat

Toisin kuin monissa resepteissä, näissä lihapullissa yksi ainesosa ei ole valmis sipulikeitto. Sen sijaan Herra Snellmanin Paremmat lihapullat sisältävät tuoretta sipulia ja ne tärkeimmät mausteet, Kunnon jauhelihaa unohtamatta.

paremmat lihapullat

5. Herkullinen pulled pork

Pulled pork Herra Snellmanin tapaan saa marinoitua yön yli ja valmistuu ajan kanssa hauduttamalla uunissa. Suorastaan sulavan hyvää!

pulled pork

6. Maukas karjalanpaisti

Herra Snellmanin karjalanpaisti sisältää vain kuusi ainesosaa. Pääosassa on luonnollisesti maistuva ja laadukas liha. Tämä juhlapöydistä tuttu liharuoka sopii hyvin myös arkeen.

karjalanpaisti

7. Nachopelti

Uunissa valmistettavat nachot ovat mitä mainiointa naposteltavaa. Etenkin kun lisukkeena on sekä pekonia että Kunnon paistijauhelihaa, joka ei paistettaessa tihku liiaksi rasvaa ja pysyy sopivan murumaisena ruskistuessaan.

nachopelti

8. Kunnon makaronilaatikko

Makaronilaatikko on vuodesta toiseeen yksi suosituimpia liharuokia. Ja onhan se herkullista! Herra Snellmanin Kunnon makaronilaatikko maistuu koko perheelle!

makaronilaatikko

9. Helpot lihapullat

Lihapullien suuresta suosiosta kertoo jotain sekin, että haetuimpien reseptien listalta löytyy useampiakin versioita lihapullista. Nämä lihapullat säilyttävät mehevyytensä, sillä taikina tehdään hieman enemmän rasvaa sisältävästä Kunnon täyteläisestä naudan jauhelihasta.

lihapullat

10. Härkäruukku

Täyteläisen pehmeä, kermaisan pippurinen ja vieläpä helppo valmistaa. Mitä muuta sitä voi liharuoalta odottaa. 

härkäruukku

Makkaraa monessa muodossa

Nakit ja makkarat eivät kuulu vain kesän grillikauteen, vaan niistä laitetaan monipuolisesti liharuokaa ympäri vuoden. Keitot ja kastikkeet ovat varmasti monille tuttuja, mutta miltäpä kuulostaisi todellinen makkaran ystävän grilliherkku, nimittäin pekoniin kääritty grillimakkara juustoisen tulisella täytteellä?

Pekoniin käärittyä grillimakkaraa jalapeno-juustotäytteellä
Mikäli haluat makkaraan hieman uutta makua, niin tähän yhdistelmään sitä tuo sopivasti tulinen juustotäyte sekä paprika. Kokonaisuuden kruunaavat BBQ-kastikkeella sivellyt pekonisiivut. Onnistuu kätevästi myös ilman grilliä uunin ja paistinpannun avulla!

Nakkikeitto
Arjen herkku ja koko perheen suosikki. Entistä parempaa nakkikeitosta tulee Herra Snellmanin Kunnon nakkimakkaroilla. Valitse makusi mukaan kuoreton tai kuorellinen.

Makkarakeitto
Vaivatonta ja nopeaa arkiruokaa tämäkin. Lisäksi kuuma makkarakeitto lämmittää kylminä syys- ja talvipäivinä. Erityisen herkullinen makkarakeitto syntyy luonnollisesti paljon suomalaista lihaa sisältävästä makkarasta, johon ei ole lisätty lainkaan fosfaattia.

Perinteinen makkarakastike
Herra Snellmanin makkarakastike tehdään makkarasta, jossa on oikeasti runsaasti lihaa ja vähemmän lisäaineita. Tämä konstailematon kastike on parhaimmillaan keitettyjen perunoiden tai muusin kanssa.

Pikkusuolaista, täynnä suuria makuja

Myös näistä pikkusuolaisista suurin osa on varmasti jo entuudestaan tuttuja, mutta mikäli haluat kokeilla jotain uutta, suosittelemme kokeilemaan helppoja ja suorastaan vastustamattomia pekoni-munakuppeja, jotka sopivat oivallisesti viikonlopun aamiaispöytään.

Suolainen pannari
Pannukakusta voi tehdä myös suolaisen version. Täytteeksi Herra Snellman suosittelee aidosti lihaisia ja ilman natriumglutamaattia valmistettuja perinteisiä leikkeleitä.

Pekoni-munakupit
Pekoni ja kananmuna. Siinäpä vasta tuhdin aamiaisen kulmakivet. Ja tässä uusi tapa nauttia nämä yhdessä.

Herkullinen munakas
Täytetty munakas maistuu niin aamiaspöydässä kuin brunssilla. Täytä makusi mukaan ja nauti. Helppoa ja huokeaakin.

Kinkkupiirakka
Kermaisan herkullinen kinkkupiirakka onkin paras piirakka saa makunsa Herra Snellmanin kinkkusuikaleista. Muita täytteitä voit vaihdella ja lisäillä makusi mukaan.

Lämpimät leivät
Herra Snellmanin lämpimät leivät sisältävät suorastaan Savustajan palvikinkkua, jossa on suussasulavan murea rakenne ja aidon leppäsavustuksen aikaansaaman lempeän voimakas savunmaku. Nautitaan kylmän maitolasillisen kanssa.

Tuttuja liharuokia possusta

Possu maistuu erityisesti grillattuna, kuten ribsien ja grillikyljen suosio osoittaa. Toisaalta mikäli vielä ei huvita viritellä grilliä ulkosalle, löytyy listalta myös vaihtoehtoja keittiön lämmössä valmistettavaksi. Näistä porsaan sisäfilee uunissa oli viime vuoden suosituimpia liharuokia possusta.

Ribsit
Porsaan ribsit kuuluvat grillikauden suosikkeihin, mutta ne voi valmistaa myös kokonaan uunissa. Herra Snellmanin ribsit valmistetaan omasta maatiaispossustamme, jonka voidaan sanoa olevan maailman suomalaisin possu.

Leivitetty porsaan leike
Gluteenittomalla leivitteellä kuorrutetut porsaanleikkeet Herra Snellmanin tapaan valmistuvat käden käänteessä. Lisukkeeksi kelpaa niin tuore salaatti kuin vaikkapa ranskalaiset.

Grillikylki
Grilllikylki on ribsien ohella varsinainen grillikauden klassikko. Suosituksemme on suomalaisesta gm-vapaasta lihasta valmistetut Maatiaispossun grillikyljet.

Mehevä porsaan sisäfilee uunissa
Tämä ruokalaji, vaatii vain hieman aikaa, mutta murea sisäfilee on odottamisen arvoinen. Samalla uunissa kypsyvät lisukkeeksi tuoreet vihannekset.

   

Liharuokia naudasta

Naudasta valmistuu toinen toistaan herkullisempia liharuokia. Perinteinen lihakeitto kypsyy pitkään ja vie kielen mennessään. Uusista Ohuen ohuista pihveistämme voi puolestaan tehdä helposti täytettyjä liharullia omalla lempitäytteellään. Suosittelemme kokeilemaan!

Pippuripihvi rotukarjan jauhelihasta
Herkullisen pippuripihvin voi valmistaa myös jauhelihasta. Ja tässä tapauksessa mehukkaasta Kunnon rotukarjan paistijauhelihasta.

Täytetyt naudanliharullat
Naudan ohuen ohuesta sisäpaistista syntyvät kätevästi täytetyt rullat. Tässä reseptissä täytteenä on Dijon-sinappia ja pippurista kinkkua.

Perinteinen lihakeitto
Hyvä lihakeitto syntyy tuoreista kasviksista ja tietenkin Kunnon lihasta. Tässä reseptissä käytetyt naudan paistipalat leikataan pakastamattomasta suomalaisesta naudanlihasta.

Liharuokia uunissa valmistettavaksi

Mehevyys ja mureus on monen hyvän liharuoan salaisuus ja niinpä niiden valmistukseen kuuluukin oleellisena osana pitkä kypsytys uunissa. Näistä yllättävän suureen suosiooon Facebook-sivullamme nousi padassa valmistettava merimiespihvi, jonka maun viimeistelee loraus kotikaljaa. Mikäli etsit liharuokia uunissa valmistettavaksi, suosittelemme ehdottomasti kokeilemaan ainakin tätä ansaitun paluun tehnyttä klassikkoruokaa!

Lihapata ranskalaisittain
Tämä punaviinillä maustettu makoisa pataruoka etsii vertaistaan. Herkkusieniä, hillosipuleita, valkosipulia, tomaattimurskaa ja tietenkin Herra Snellmanin Naudan palapaistia tuoreesta pakastamattomasta lihasta.

Pekoniin kääritty lihamureke
Lihamureke saa uutta makua, kun se sivellään ketsupilla tai chilikastikkeella ja kiedotaan herkulliseen ja rapeaksi paistuvaan pekoniin.

Merimiespihvi padassa
Erittäin ohueksi viipaloitu Snellmanin Naudan ohuen ohut sisäpaisti soveltuu erinomaisesti merimiespihvin raaka-aineeksi. Merimiespihvi on muuten nimestään huolimatta mitä mainioin pataruoka.

Kaalilaatikko
Kunnon kaalilaatikko valmistuu Kunnon sika-nauta jauhelihasta, jossa on riittävästi rasvaa, jotta lopputulos uunissa kypsentämisen jälkeenkin taatusti mehevä.

Kinkkukiusaus
Kinkkukiusaus ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Isommasta annoksesta riittää syötävää useampaan kertaan.

Lasagne
Lasagne Herra Snellmanin tapaan tehdään perinteisellä tavalla ilman erikoisuuksia. Kotona tehty lasagne maistuu taatusti!

 

Liharuokia jokaiseen makuun

Tässä olivat ne vuoden 2016 suosituimmat liharuoat ja mukaan mahtui niin pääruokia kuin pikkusuolaista ja naposteltavaakin. Löytyikö oma suosikkisi listalta? Tai löysitkö jonkin uuden tai pitkään unohduksissa olleen reseptin, jota täytyy päästä kokeilemaan? Kerro terveisesi Facebook-sivuillamme!

Jaa tämä kirjoitus ystävillesi ja katso ovatko he samaa mieltä suosituimmista liharuoista!

Joulukinkun säilyvyys

$
0
0
Joulukinkun säilyvyys

Joulukinkun säilyvyys kannattaa pitää mielessä jo kinkkua valitessa. Joulukinkku kun on monessa kodissa joulupöydän ehdoton suosikki ja yleensä sitä pidetään jouluruoista pisimpään tarjolla. Usein onkin tapana hankkia mieluummin hieman liian iso kuin liian pieni kinkku. Mutta niin hyvää kuin kinkku onkin, juuri sitä tuntuu löytyvän jääkaapista pisimpään. Ennen vanhaan joulukinkkua saatettiin syödä aatosta loppiaiseen saakka, mutta kun otetaan huomioon joulukinkun säilyvyys jääkaapissa, olisi tästä tavasta hyvä luopua.

Pakastetun joulukinkun säilyvyys

Pakastettuna ostetun joulukinkun säilyvyys on lähtökohtaisesti hyvä, etenkin kun joulukinkun säilytys tehdään pakastimessa (-18 astetta). Näin säilytettynä joulukinkku säilyy pakkauksessa ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään saakka. Nyrkkisääntönä on, että tuoretta lihaa ei kannata säilyttää pakastimessa paljon puolta vuotta pidempään. Pakastetun joulukinkun säilytys jääkaapissa ei sen sijaan ole suositeltavaa muuta kuin sulatuksen ajan, sillä pakasteena ostetun joulukinkun säilyvyys alle +6 asteessa on noin 7 päivää. Yleensä pakastekinkku tuleekin ottaa koosta riippuen jääkaappiin sulamaan noin 5-3 vuorokautta ennen suunniteltua paistoajankohtaa.

Joulukinkun säilytys kannattaa tehdä lähtökohtaisesti näiden ohjeiden mukaisesti, mutta yleensä on syytä vilkaista myös pakkauksen ohjetta ja päiväyksiä. Tuoreen joulukinkun säilytys huoneenlämmössä ei ole mahdollista, sillä liha pilaantuu nopeasti. Pakasteena ostettu kinkku tulisi nostaa jääkaapista huoneenlämpöön vasta muutamia tunteja ennen uuniin laittamista.

Paistetun joulukinkun säilyvyys

Kypsän joulukinkun säilytys jääkaapissa olisi parasta tehdä siten, että kinkusta leikataan valmiita viipaleita tarjolle eikä koko kinkkua nosteta aina pöytään, sillä tällainen lämpötilojen vaihtelu heikentää joulukinkun säilyvyyttä. Kypsän joulukinkun säilyvyys jääkaapissa on noin viikon. Niinpä kinkku olisi hyvä syödä uuteenvuoteen mennessä tai viimeistään silloin käyttää joulukinkun tähteet johonkin muuhun ruokaan. Suosittuja ruokia kinkun tähteistä ovat esimerkiksi hernekeitto ja kinkkupiirakka. Paistetun joulukinkun säilyvyys on parhaimmillaan +0 – +6 asteen lämpötilassa, joten jääkaapin lisäksi kinkkua voidaan olosuhteista riippuen säilyttää talvisaikaan myös ulkona. Joulukinkun säilytys ulkosalla vaatii kuitenkin tarkkaavaisuutta ja huolellisen suojaamisen.

Muista myös Muiden jouluruokien kuin joulukinkun säilyvyys

Muut jouluruoat eivät säily yhtä pitkään kuin kinkku, joten ne olisikin hyvä syödä 3-4 vuorokauden sisällä. Lisäksi monet etenkin kalatuotteet tulisi käyttää tätäkin nopeammin ja esimerkiksi pakasteena ostettu mäti vuorokauden sisällä sulattamisesta. Juuri kalatuotteiden kohdalla kannattaakin myös tarkistaa päiväykset. Yksi hyvä nyrkkisääntö on myös ottaa tarjolle vain vain tarpeellinen määrä jouluruokaa ja säilyttää loput kylmässä.

Joulukinkun paistaminen

$
0
0
Joulukinkun paistaminen

Joulukinkku on suomalaisen joulupöydän vakiovieras. Joulukinkku voi olla joko luuton tai potkallinen ja se on suolattu tai kevyesti savustettu. Kinkku voidaan paistaa uunissa tai vaihtoehtoisesti keittää. Suomessa kinkun paistaminen on tavallisempaa. Kinkun paisto onnistuu sähköuunissa, leivinuunissa ja kiertoilmauunissa, jossa paistolämpötilan tulee olla noin 20 astetta muita uuneja alhaisempi.

Snellmanin kunnon joulunkinkut valmistetaan maailman suomalaisimmasta possusta, nimittäin omasta maatiaispossustamme. Lue täältä mikä tekee maatiaispossustamme ainutlaatuisen: www.snellman.fi/fi/maatiaispossu

Katso 4 syytä valita Snellmanin kinkku

Joulukinkun paisto-ohje

Tavallisin vaihtoehto on siis joulukinkun paistaminen. Uunissa paistetusta joulukinkusta tulee vähän suolaisempi kuin keitetystä kinkusta, koska suola ei liukene keitinveteen. Siksi joulukinkun paistaminen sopii parhaiten suurille kinkuille, kun taas pienet kinkut saattavat jäädä paistettaessa hieman suolaisiksi. Tämä joulukinkun paisto-ohje on helppo ja sitä noudattamalla paistat oikein hyvän joulukinkun:

Valmistelut

Ota pakastettu kinkku pakastimesta noin kaksi päivää ennen paistamista. Suuren joulukinkun sulattaminen voi kestää pidempäänkin. Lue täältä, kuinka joulukinkun sulattaminen tapahtuu. Ota kinkku jääkaapista huoneenlämpöön noin 5 tuntia ennen paistamista. Ennenkuin paistat kinkun, sen sisälämpötilan tulee olla noin +10 astetta.

Joulukinkun paistaminen paistopussissa tai ritilällä

Joulukinkku voidaan paistaa uuniin sopivassa paistopussissa. Pussin ansiosta paiston yhteydessä saadaan talteen erittäin maukas kinkun liemi. Kinkun paistolämpötila on 100 astetta.

Näin paistat joulukinkun paistopussissa. Voit tehdä samoin myös, jos paistat sen ilman pussia.
1. Jos paistat kinkun sähköuunissa tai leivinuunissa, lämmitä uuni ensin 200 asteeseen.
2. Huuhtele ja kuivaa joulukinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
3. Laita joulukinkku paistopussiin ja työnnä paistomittari kinkkuun niin, että sen kärki on keskellä kinkkua. Jos kinkussa on luu, varo ettei mittari osu siihen.
4. Aseta kinkku rasvapuoli ylöspäin uunin ritilälle keskitasolle tai alemmas kinkun koosta riippuen. Laita alle uunipelti ja kaada sille vähän vettä, jotta kinkusta tippuva neste ei pala kiinni. Tee tämä varsinkin silloin, kun paistat kinkun ilman paistopussia.
5. Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia, jotta paistuminen lähtee vauhtiin. Laske sen jälkeen uunin lämpötila 100 asteeseen. Kiertoilmauunissa kinkun paistoon riittää noin 20 astetta alhaisempi lämpötila. Laske kinkun paistoaika niin, että paistat kinkkua uunissa noin 1,5 tuntia per kilo.

Joulukinkun paistaminen foliossa

1. Aseta uuni 175 asteeseen.
2. Huuhtele ja kuivaa joulukinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
3. Kääri joulukinkku alumiinifolioon.
4. Paista kinkkua uunissa noin tunti ja 15 minuuttia per kilo.

Kauanko joulukinkun paistaminen kestää?

Joulukinkun koosta ja muodosta riippuen, kinkku voi valmistua hieman eri aikoihin. Joulukinkun sisälämpötilan tulee olla 74 astetta, jotta se on kypsä. Jos tavoitteenasi on ylikypsä joulukinkku, pitää sisälämpötilan olla 83 astetta tai jopa vähän yli. Varo kuitenkin, ettei kinkusta tule liian kuiva. Kinkun lämpötila nousee vielä vähän sen jälkeen kun otat sen uunista. Ota kinkku uunista noin 10 minuuttia ennen tarjoilua. Voit tarjoilla kinkun myös kylmänä tai huoneenlämpöisenä.

Joulukinkun paistaminen

Kinkun kuorruttaminen

Kun kinkun sisälämpötila on saavuttanut 74 astetta (tai 83 astetta, jos haluat ylikypsän kinkun), voit ottaa sen uunista ja poistaa verkon sekä päällä olevan rasvan varovasti. Ota myös liemi talteen. Voit syödä kinkun sellaisenaan tai kuorruttaa sen kokonaisvaltaisen makuelämyksen saavuttamiseksi. Siinä tapauksessa voit laittaa uunin nyt 250 asteeseen. Sekoita noin 3 rkl sinappia ja yksi kananmuna keskenään ja levitä seos kinkun päälle. Voit myös jättää kananmunan pois halutessasi. Ripottele sitten päälle hieman korppujauhoja tai leivänmuruja. Laita kinkku uuniin noin 15 minuutiksi. Vahdi kinkkua koko ajan, ettei kuorrute pala. Ota kinkku uunista, kun kuorrute on kauniin kullanruskea! Kinkun liemestä teet helposti täydellisen kastikkeen. Näin syntyy kastike joulukinkulle.

Lisää vinkkejä: Kinkun kuorruttaminen ja koristelu

Joulukinkun kuorrutus

Joulukinkun koristelu

Monet koristelevat joulukinkun kokonaisilla neilikoilla hienon ulkonäön saavuttamiseksi. Muista kuitenkin, että silloin kinkun kannattaa antaa ensin hieman jäähtyä, muuten neilikan mausta saattaa tulla liian voimakas.

Joulukinkun koristaminen

Joulukinkun paistaminen ei kiinnosta, haluan keittää joulukinkun

Jos joulukinkun paistaminen ei kiinnosta, voit myös keittää joulukinkun.

Tee silloin näin:
1. Huuhtele ja kuivaa kinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
2. Keitä kinkkua vedessä noin tunti per kilo mausteiden kera. Mausteeksi sopivat esimerkiksi maustepippurit ja laakerinlehdet.
3. Kun kinkku on kypsä, keitä lopuksi liemi kasaan kattilassa.

Vinkki kokeilunhaluisille: Keitä joulukinkku veden sijaan Coca-colassa. Tv-kokki Nigella Lawsonin mukaan Coca-colassa keitetty joulukinkku on se kaikkein paras. 

Lisää vinkkejä: Joulukinkun keittäminen

Joulukinkun keittäminen

Toivottavasti perinteisen joulukinkun paistaminen onnistui!

Toivomme, että joulukinkun paistaminen onnistui ja toivotamme samalla oikein hyvää joulua blogitoimituksen ja Herra Snellmanin puolesta!

Joulukinkun valinta

$
0
0
Joulukinkun valinta

Joulu on vain kerran vuodessa, joten joulukinkun valintaan kannattaa panostaa. Suosituksemme juhlapöydän kruunuksi on ainutlaatuisen suomalainen, Snellmanin Kunnon maatiaispossun juhlakinkku.

Jos et ehdi lukea koko juttua, tässä tiivistettynä:

  • Snellmanilla on oma Kunnon maatiaispossu, joka ruokitaan gm-vapaasti.
  • Valmistustavan vuoksi Snellmanin kinkut eivät kuiva liikaa paiston yhteydessä.
  • 3 kg:n kinkku riittää noin 12 hengelle syöjistä riippuen (noin 200 g/ruokailija).
  • Valitse suomalainen, koska meillä ei käytetä tarpeettomia ennaltaehkäiseviä antibiootteja.

Lue myös: 4 syytä valita Snellmanin joulukinkku

Näin valitset kinkun

Jos se mitä syöt on sinulle tärkeää, on hyvä tietää että possuissakin on eroja. Kinkkua ostettaessa kannattaakin huomioida pari tärkeää seikkaa, kuten lihan alkuperä ja siihen liittyvät asia aina kasvatustavasta ruokintaan ja hyvinvointiin. Valintaan vaikuttaa tietenkin myös syöjien määrä. Mutta tiesitkö, että valmistustavoissakin on eroja?

Kunnon maatiaispossun juhlakinkku

Valitse suomalainen joulukinkku

Suomalainen kinkku on turvallinen valinta mm. siksi, että Suomessa possuja ei lääkitä tarpeettomasti antibiooteilla ennaltaehkäisevästi monien muiden maiden tavoin. Snellmanin Kunnon maatiaispossujen ruokavalio on pääosin viljaa ja gm-vapaata rehua. Eli puhutaan luonnollisesti ruokitusta viljapossusta. Se kasvaa suomalaisilla perhetiloilla ja sitä kasvattavat Suomen tyytyväisimmät tuottajat. Lisäksi Snellman tekee ainoana kotimaisena toimijana vapaaehtoista Welfare Quality –tutkimusta, jossa tutkitaan sikojen hyvinvointia tiloilla yksilönä. Kunnon maatiaispossu on tälläkin tavoin ainutlaatuisen suomalainen. Lue lisää miksi Snellmanilla on oma possu.

Valitse kinkku, joka ei kutistu liikaa uunissa

Kaikki Snellmanin juhlakinkut tehdään perinteisellä menetelmällä, jossa kinkkujen annetaan levähtää suolaamisen jälkeen vuorokausi ennen kuin ne pakataan. Näin ylimääräinen neste valuu kinkuista, eivätkä ne kutistu paiston yhteydessä liikaa. Herkullista kinkun lientä muodostuu sopivasti ja silti jää vielä syötävääkin.

Tutustu maailman suomalaisimpaan possuun!

Valitse oikean kokoinen joulukinkku

Joulukinkun valintaan vaikuttaa myös syöjien määrä. 3 kg:n kinkku riittää noin 12 hengelle, 7 kg:n potkallisesta kinkusta syö noin 30 henkeä. Jos kinkkua on tarkoitus syödä pariin otteeseen, puolita ruokailijoiden määrä. Sopiva keskiarvo on noin 200 g / ruokailija, mutta kannattaa varautua enempään.

Kun kinkku on valittu

Kun kinkku on valittu, on aika ryhtyä suunnittelemaan sen valmistusta. Käteviin vinkkeihimme pääset tästä.

Joulukinkun paistaminen
Joulukinkun keittäminen

 

Kinkun kuorrutus ja koristelu

$
0
0
Kinkun kuorrutus ja koristelu

Joulukinkun kuorrutus onnistuu useilla tavoilla ja siihen onkin varmasti yhtä monta tapaa kuin on kuorruttajaakin. Näyttävä joulukinkun koristelukin voidaan tehdä mitä moninaisimmilla tavoilla käyttäen vaikkapa tuoreita yrttejä tai kokonaisia neilikoita.

Snellmanin kunnon joulukinkut valmistetaan maailman suomalaisimmasta possusta, nimittäin omasta maatiaispossustamme. Lue täältä mikä tekee maatiaispossustamme ainutlaatuisen: www.snellman.fi/fi/maatiaispossu

Joulukinkun kuorrutus: 8 tapaa

Tässä kahdeksan erilaista ohjetta kinkun kuorruttamiseen. Perinteisen sinappihunnun lisäksi kinkun voi kuorruttaa esimerkiksi omenamarmeladilla tai pestolla ja lisäksi mukana on ohje gluteenittoman kuorrutuksen kinkkuunsa haluaville. Kinkun kuorrutus ei ole vaikeaa, tärkeitä on tarkkailla kinkkua uunissa kuorruttamisen ajan ettei kuorrutus pala. (Ja mikäli niin pääsisi käymään, kuorrutuksen voi rapsuttaa pois ja yrittää uudelleen!)

4 syytä valita Snellmanin joulukinkku

Perinteinen joulukinkun kuorrutus

Perinteinen kinkun kuorrutus

Sinappia
Korppujauhoja
Neilikoita

Poista kamara kinkun päältä. Aloita kinkun kuorrutus voitelemalla se ensin sinapilla ja ripottele sen jälkeen pinnalle korppujauhoja. Jos haluat, painele kokonaisia neilikoita kinkkuun (Huom! Neilikat antavat todella vahvan maun kinkulle, joten jos et pidä neilikasta jätä ne pois)

Kuorruta kinkkua 250 asteessa noin 10 min, tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Perinteinen kinkun kuorrutus (variaatio)

1 keltuainen
0,5 dl sinappia
Korppujauhoja

Poista kamara kinkun päältä. Sekoita sinappi ja keltuainen keskenään ja sivele seos kinkulle. Ripottele päälle korppujauhoja. Kuorruta kinkkua 250 asteessa noin 10 min, tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Tässäkin voit käyttää koristeluun halutessasi neilikoita tai vaikkapa tuoreita rosmariinin oksia. Yrtit kannattaa laittaa kinkun päälle kuitenkin vasta siinä vaiheessa kun asetat kinkkua tarjolle.

Omenamarmeladi kuorrutus

Joulukinkun kuorrutus omenamarmeladilla

1 dl paiston kestävää omenamarmeladia
2 rkl vahvaa sinappia
korppujauhoja

Sekoita sinappi ja marmeladi keskenää ja sivele se kinkulle. Ripottele päälle korppujauhoja.

Kuorruta kinkkua 250 asteessa noin 10 min, tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

Pestokuorrutus kinkulle

Pestokuorrutus kinkulle

Punaista tai vihreää pestoa
Mantelilastuja

Sivele kinkku pestolla, ripottele päälle halutessasi mantelilastuja. Kuorruta uunissa 250 asteessa kunnes pinta on kauniin värinen.

Vinkki: Gluteeniton kinkun kuorrutus

Tee gluteeniton kinkun kuorrutus esimerkiksi näin.

Aprikoosi kuorrutus

Aprikoosikuorrutus

1 dl aprikoosihilloa
2 tl sinappijauhetta
2 rkl fariinisokeria
2 rkl appelsiinimehua/sitruunamehua

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja voitele kinkku seoksella. Kuorruta kinkkua 250 asteessa noin 10 min, tai kunnes pinta kuplii ja on kauniin värinen.

Hyviä kuorrutuksia vaihtelunhaluisille

Haluaisitko kokeilla jotakin erilaista, mutta silti hyväksi testattua. Tässä oivat vinkit!

Karamellisoitu sinappikuorrutus kinkulle

Aprikoosi kuorrutus kinkulle

Karamellisoitu sinappikuorrutus kinkulle

Siirappia
Fariinisokeria
Sinappijauhetta

Sivele kinkku siirapilla ja ripottele päälle tasaisesti fariinisokeria (tai ruokotomusokeria) ja sinappijauhetta. Kuorruta kinkkua 250 asteessa noin 10 min, kunnes pinta kuplii ja on kauniin ruskea.

Tutustu maailman suomalaisimpaan possuun!

Kanelikuorrutus kinkulle

Kanelikuorrutus kinkulle

0,5 dl ruokosokeria
2 tl kanelia
2 rkl sinappia
1 kananmuna
1 rkl sitruunamehua
mantelilastuja

Sekoita ainekset. Valele seos kinkun päälle ja ripottele päälle mantelilastuja. Kuorruta kinkkua 250 asteessa noin 10 min, tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

Maissikuorrutus kinkulle

Maissikuorrutus kinkulle

1 kananmunan keltuainen
0,5 dl sinappia
2 rkl siirappia
maissihiutaleita (esim. Corn Flakes)

Sekoita keltuainen, sinappi ja siirappi. Sivele kinkku seoksella ja ripoittele päälle murskattuja maissihiutaleita. Kuorruta uunissa 250 asteessa kunnes pinta on kauniin värinen.

Punainen pesto-parmesan kuorrutus kinkulle

Pesto-parmesaani kuorrutus kinkulle

Punaista pestoa
Parmesaanijuustoraastetta

Sivele kinkku pestolla, ripottele päälle parmesaanijuustoraastetta. Kuorruta uunissa 250 asteessa kunnes pinta on kauniin värinen.

Muuta joulukinkun valmistamiseen liittyvää

Joko luit muut vinkkimme joulukinkkuun liittyen?

Joulukinkun valinta

Joulukinkun paistaminen

Joulukinkun keittäminen

 


5 tapaa hyödyntää joulukinkun tähteet

$
0
0
joulukinkun tähteet

Joulukinkun tähteet askarruttavat varmasti monessa kodissa vuodesta toiseen samaan aikaan, nimittäin muutama päivä aaton jälkeen. Tällöin kun alkaa monesti olla aika miettiä mihin kaikkeen kinkun tähteet tavanomaisimpien hernekeiton ja pizzan lisäksi soveltuisivatkaan? Sillä niin herkullista kuin joulukinkku onkin, niin monesti se saattaa parin illan jälkeen alkaa kyllästyttämään. Ylijäänyttä kinkkua ei kuitenkaan kannata missään nimessä heittää hukkaan, sillä joulukinkun tähteet on helppo hyödyntää mitä erilaisimmissa ruoissa, jotka maistuvat varmasti tuttujen ja turvallisten jouluruokien jälkeen.

Kokosimme yhteen viisi erilaista tapaa hyödyntää joulukinkun tähteet. Reseptit vaihtelevat aamiaispöytään soveltuvasta munakkaasta useammalla syöjälle riittävään piirakkaan ja mahtuuma mukaan pari täyttävää pääruokaakin. Kaikki ohjeet ovat kuitenkin mielestämme kokeilemisen arvoisia, joten joulukinkun tähteet kannattaa hyödyntää niiden määrästä sekä seurueen ja nälän koosta riippuen.

Käytä joulukinkun tähteet patonkiin tai piirakkaan

Joulukinkun tähteet soveltuvat oivallisesti täytteeksi niin patonkiin kuin piirakkaan. Paitsi että lopputulos on taatusti täyttävä, on reseptejä helppo muokata mielensä mukaan omia lempitäytteitä lisäämällä. Herra Snellmanin täytetyssä patongissa kinkun tähteet saavat herkullisen sinapilla ja currylla mausteun kastikkeen creme fraichesta ja majoneesista. Katso koko resepti täältä.

kinkkupatongit joulukinkun tähteistä

Kaurapohjaan tehdyssä piirakassa joulukinkun tähteet saavat puolestaan seurakseen jännittäviä makuvivahteita viikunan muodossa. Cheddarjuustolla ja kermalla viimeistely herkku on kaiken lisäksi gluteeniton vaihtoehto. Reseptin löydät täältä.

kinkkupiirakka joulukinkun tähteistä

Joulukinkun tähteet maistuvat myös munakkaassa

Herra Snellmanin konstailematon maalaismunakas sisältää kinkun tähteiden lisäksi perunaa, joten nälkäisenä ei tarvitse uuteen päivään lähteä. Aamiaispöydän lisäksi tämä tuhti munakas sopiikin myös isomman nälän nujertajaksi. Nappaa helppo ja herkullinen resepti talteen täältä.

munakas kinkun tähteistä

Tuttuja ruokia, joissa voit hyödyntää joulukinkun tähteet

Kuten jo alussa todettiin, hernekeitto lienee se perinteisin tapa hyödyntää joulukinkun tähteet, joten niinpä päätimme tällä kertaa nostaa esille pari muuta tuttua arkiruokaa, jotka niin ikään onnistuvat mainiosti kinkun tähteistä. Hyvä esimerkki tällaisesta on kinkkukiusaus, jonka reseptiä on helppo mukauttaa. Laktoosittoman kiusauksen saat käyttämällä lihalientä tai kookosmaitoa kerman sijaan ja hieman kevyemmän kiusauksen puolestaan vaihtamalla kerman maitoon. Katso tarkemmat ohjeet täältä.

kinkkukiusaus joulukinkun tähteistä

Herra Snellmanin välipäivien pasta carbonara tuo mukavaa vaihtelua perinteisten jouluruokien jälkeen. Ja mikä parasta, tämä hieman mukailtu versio klassikkoreseptistä valmistuu nimenomaan joulukinkun tähteistä valmistettuna. Reseptin pasta carbonaraan löydät täältä.

pasta joulukinkun tähteistä

 

Joulukinkun sulattaminen

$
0
0
Joulukinkun sulattaminen

Pakastetun joulukinkun sulattaminen pitää aloittaa muutamaa päivää ennen joulukinkun paistamista.

Snellmanin kunnon joulunkinkut valmistetaan maailman suomalaisimmasta possusta, nimittäin omasta maatiaispossustamme. Lue täältä mikä tekee maatiaispossustamme ainutlaatuisen: www.snellman.fi/fi/maatiaispossu

Lue myös: 4 syytä valita Snellmanin joulukinkku

Näin joulukinkun sulattaminen onnistuu

Aika, jonka joulukinkun sulattaminen vaatii, riippuu kinkun koosta. Oikein suuri kinkku voi vaatia jopa 5 päivää sulaakseen kokonaan.

pakastettu joulukinkku

Kinkku sulatetaan ensin kylmässä

Ota pakastettu joulukinkku pois pakkasesta hyvissä ajoin ennen kuin se paistetaan:

  • 2-3 kg:n kinkku vaatii sulaakseen 1-2 vrk
  • 4-7 kg:n kinkku 2-3 vrk
  • ja 8-12 kg:n kinkku jopa 4-5 vrk.

Sulata kinkkua jääkaapissa siihen päivään saakka, kun aiot paistaa sen.

Ota kinkku huoneenlämpöön ennen paistamista

Joulukinkku on otettava jääkaapista huoneenlämpöön noin 5 tuntia ennen kuin se laitetaan uuniin. Tämä sen vuoksi, että kinkun sisälämpötila ehtii kohota ja paistuminen tapahtuu tasaisesti.

Tutustu maailman suomalaisimpaan possuun!

Mistä tiedän, että joulukinkku on sulanut tarpeeksi?

Voit mitata kinkun sisälämpötilan. Kun mittari näyttää +10 astetta, on joulukinkku valmis paistettavaksi.

Nyt kun tiedät miten joulukinkun sulattaminen tapahtuu, voit jatkaa lukemaan miten joulukinkun paistaminen tapahtuu tai miten tehdään hyvä kastike joulukinkulle.

Muistatko mummon lihapullat?

$
0
0
Muistatko mummon lihapullat?

Meistä jokainen on varmasti joskus maistanut lihapullia, ainakin koulun ruokalassa tai mummolan ruokapöydän ääressä. Lihapullat kuuluvatkin ehdottomasti suomalaisiin perinneruokiin. Lihapullat ovat siitä mainio ruokalaji, että ne sopivat niin arkeen kuin juhla-aterialle. Monessa lapsiperheessä lihapullia syödäänkin lähes joka viikko ja lihapulla on tuttu myös monien hyvin erilaisten ravintoloiden noutopöydistä. Kuuluupa lihapullat monelle kinkun ohella myös joulun suosikkiruokiin.  

Lihapullaohjeita on olemassa lukuisia. Lihapullat ovatkin siitä ihanteellinen ruoka, että hieman soveltamalla jokainen saa niistä varmasti omanlaisensa ja juuri omaan makuun sopivan. Perinteiset lihapullat ovat aina varma valinta ja juuri tällaisella ohjeella syntyvät myös monet mummon lihapullat. Lisäksi perinteiset lihapullat valmistuvat vaivattomasti esimerkiksi Herra Snellmanin ohjeella.

Lihapullien maustamisessa vain mielikuvitus on rajana

Minkälainen lihapulla on sinun suosikkisi? Teetkö lihapullat aina samalla reseptillä vai testailetko myös uusia ohjeita? Vaikka lihapullat mielletäänkin helposti skandinaaviseksi ruokalajiksi, nautitaan niitä kuitenkin monessa maassa hieman eri mausteilla maustettuna. Kreikkalaisiin lihapulliin lisätään usein fetaa ja minttua, kun taas italialaiset nauttivat lihapullansa mielellään täyteläisen tomaattikastikkeen kanssa. Lihapulliin saakin helposti vaihtelua erilaisilla tuoreilla yrteillä, esimerkiksi basilikalla tai timjamilla.  Lisäämällä taikinaan juustoa, kuten juuri fetajuustoa tai vaikkapa parmesanjuustoa, saa lihapulliin täyteläisyyttä ja uusia maukkaita vivahteita. Perinteiseen lihapullareseptiin kuuluu kermaviili, mutta halutessaan sen voi korvata myös esimerkiksi vedellä. Monet tekevät lihapullat myös ihan vain pelkästä jauhelihasta ja mausteista. Lihapullat sipulikeitolla maustettuna on myös yksi keino tehdä helposti ja nopeasti maistuvia pullia arkikiireiden keskellä. Kokosimme muuten yhteen 7 tapaa saada uutta makua lihapulliin, kokeile ja löydä suosikkisi!

uutta makua lihapulliin

Lihapulla on kaikkien lisukkeiden kaveri

Lihapulla taipuu moneen ja se on siitä kiitollinen ruokalaji, että sitä on vaikea saada epäonnistumaan. Lihapullat sopivat naposteltavaksi ihan sellaisenaankin, mutta usein niitä syödään jonkin lisukkeen kanssa. Lihapulla on myös sen suhteen erittäin vaivaton ruoka. Lisukkeeksi sopii niin peruna eri muodoissa, kuin riisi ja pastakin. Tai lihapullaa voi käyttää myös salaatin ainesosana. Onpa lihapullaa käytetty pizzankin täytteenä. Lihapullan maustamisessa ja käytössä voi siis todella antaa mielikuvitukselle tilaa.  

Lihapullat uunissa vai pannulla?

Lihapullat voi paistaa kypsiksi joko pannulla tai uunissa. Molemmilla tavoilla tehtynä lihapullista tulee maukkaita, joten onkin ehkä enemmän tottumuskysymys, kumpaa tapaa suosii. Mikäli haluaa välttyä ruoan käryltä asunnossa, kannattaa kypsentää lihapullat uunissa. Uunissa lihapullia kannattaa välillä hieman heilutella, jotta pullat paistuvat tasaisesti.

7 tapaa saada uutta makua lihapulliin

$
0
0
7 tapaa tuunata lihapullat

Kunnon lihapullat syntyvät tietenkin Kunnon jauhelihasta. Uutta makua lihapulliin saa helposti mausteiden ja muiden lisukkeiden avulla. Kokeilimme peräti seitsemää erilaista tapaa ja täytyy todeta, että kaikilla oli kyllä puolensa, joten voimme lämpimästi suositella, mikäli kaipaat hieman vaihtelua perinteisiin lihapulliin. Mukaan mahtuu niin tuttuja kuin hieman eksoottisempiakin makuyhdistelmiä. 

1. Helpot lihapullat

Sekoita valmiiseen lihapullataikinaan pari ruokalusikallista sinappia ja saman verran ketsuppia. Tarjoile esimerkiksi itse tehtyjen bataattiranskalaisten kanssa.

helpot lihapullat

2. Juustoiset lihapullat

Juuston ystävän kannattaa lisätä lihapulliin ruukullinen silputtua rucolaa + pieni punasipuli silputtuna + 100 g jääkaappikylmää Koskenlaskija-juustoa karkeaksi raastettuna. Kokeile lisukkeesi perunamuusia.

uutta makua lihapulliin

3. Tulisuutta arvostaville

Hieman mausteista potkua lihapullat saavat, kun taikinaan lisätään punainen chili tai vihreä jalapeno silputtuna + kolme valkosipulin kynttä murskattuna + pari desiä pakaste- tai säilykemaissia + 1 tl oreganoa. Nämä maistuvat riisin kanssa.

tuliset lihapullat

4. Välimerelliset lihapullat

Välimeren makuja lihapulliin saat lisäämälllä lihapullataikinaan rasian (60–70 g) ohutlehtistä pinaattia + 100 g fetajuustoa + ½ dl oliiviviipaleita + 1 tl hunajaa + ½ tl muskottipähkinää. Nämä lihapullat soveltuvat naposteltavaksi sellaisenaan vaikkapa illanistujaisiin.

kreikkalaistyyliset lihapullat

5. Paremmat lihapullat

Lihapullia pekonilla, miksipä ei? Tarvitset 100 g Snellmanin Ylikypsää pekonia silputtuna ja rapeaksi muruksi paistettuna + 3 kevätsipulia silputtuna + omena karkeaksi raastettuna. Nauti pekonilla maustetut lihaisat lihapullat lohkoperunoiden kanssa.

pekonilihapullat

6. Raikkaammat lihapullat

Mikäli haluat erinomaisen vaihtoehdon ruokaisaan lihapullasalaattiin, lisää peruslihapulla taikinaan 1 tl sitruunan kuoriraastetta ja 2 tl mehua + ½ ruukkua sitruunabasilikaa + 100 g pehmeää ricottajuustoa tai raejuustoa. 

sitruunaiset lihapullat

7. Hunajaiset lihapullat

Lihapullataikinaan joukkoon voi lisätä myös 100 g silputtuja herkkusieniä hunaja-voipaistettuna + ½ salaattifenkolia raastettuna + tuoreyrttiä maun mukaan. Maukas yhdistelmä esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja perinteisen ruskean kastikkeen kanssa.

hunajaiset lihapullat

Näiden tapojen lisäksi vain mielikuvitus on rajana lihapullien maustamisessa. Resepti-sivultamme löydät lisää erilaisia ohjeita, kuten esimerkiksi kreikkalaiset lihapullat ja sweet & sour -lihapulliin sekä herkulliset lihapullat kermakastikkeessaJa suosittelemme myös kokeilemaan lihapullia pötköön pakatusta Kunnon naudan pihvijauhelihasta, joka nimestään huolimatta sopii erinomaisesti myös lihapulliin. Valmistamme nimittäin pihvijauhelihan hieman tavanomaista rasvaisemmista lihapaloista, minkä vuoksi siitä valmistetut pihvit ja lihapullat ovat erityisen meheviä.

 

kunnon jauheliha

Liharuokia, joita suomalaiset kokkasivat vuonna 2016

$
0
0
liharuokia

Me Snellmanilla haluamme tarjota laadukkaiden ja luonnollisten tuotteiden lisäksi myös mahdollisimman paljon hyviä käyttövinkkejä ja reseptejä näille tuotteille. Niinpä täältä kotisivuiltamme löytyykin monia toinen toistaan herkullisempia liharuokia. Nyt päätimme selvittää, mitkä olivat niitä suosituimpia liharuokia, joita suomalaiset kokkasivat vuoden 2016 aikana. Kotisivuillamme vieraili viime vuoden aikana satojatuhansia hyvän ruoan ystäviä ja tähän olemme nyt koonneet ne kaikkein eniten kiinnostusta herättäneet reseptit.

Suosituimpia liharuokia - TOP 10

Viime vuoden suosituimpien liharuokien kärkikymmenikköön mahtui monia tuttuja ja jopa klassisia liharuokia. Vaan olipa mukana myös ainakin yksi hieman tuoreempi tuttavuus, nimittäin nachopelti, joka Kunnon jauhelihalla höystettynä onkin mitä oivallisinta naposteltavaa vaikka illanviettoihin.

1. Naudan sisäpaisti

Herkullinen naudan sisäpaisti valmistuu uunissa lähes itsestään ja paistomittarin avulla saat lopputuloksesta juuri sellaisen kuin haluat. Helppo ja herkullinen naudan sisäpaisti ei suotta ole viime vuoden suosituin liharuoka.

naudan sisäpaisti

2. Maukkaat jauhelihapihvit

Herra Snellmanin yksinkertaiset jauhelihapihvit tehdään laadukkaista perusraaka-aineista ilman erikoisuuksia ja siksipä ne maistuvatkin niin monelle. Tärkeimpänä raaka-aineena on luonnollisesti tuoreesta pakastamattomasta lihasta valmistamamme Kunnon jauheliha.

jauhelihapihvit

3. Palapaisti

Palapaisti hautuu mureaksi miedolla lämmöllä ja lopputulos on viedä kielen mennessään. Ajan kanssa valmistuva pataruoka sopii kiireettömään viikonloppuun ja lämmikkeeksi talven keskelle.

palapaisti

4. Paremmat lihapullat

Toisin kuin monissa resepteissä, näissä lihapullissa yksi ainesosa ei ole valmis sipulikeitto. Sen sijaan Herra Snellmanin Paremmat lihapullat sisältävät tuoretta sipulia ja ne tärkeimmät mausteet, Kunnon jauhelihaa unohtamatta.

paremmat lihapullat

5. Herkullinen pulled pork

Pulled pork Herra Snellmanin tapaan saa marinoitua yön yli ja valmistuu ajan kanssa hauduttamalla uunissa. Suorastaan sulavan hyvää!

pulled pork

6. Maukas karjalanpaisti

Herra Snellmanin karjalanpaisti sisältää vain kuusi ainesosaa. Pääosassa on luonnollisesti maistuva ja laadukas liha. Tämä juhlapöydistä tuttu liharuoka sopii hyvin myös arkeen.

karjalanpaisti

7. Nachopelti

Uunissa valmistettavat nachot ovat mitä mainiointa naposteltavaa. Etenkin kun lisukkeena on sekä pekonia että Kunnon paistijauhelihaa, joka ei paistettaessa tihku liiaksi rasvaa ja pysyy sopivan murumaisena ruskistuessaan.

nachopelti

8. Kunnon makaronilaatikko

Makaronilaatikko on vuodesta toiseeen yksi suosituimpia liharuokia. Ja onhan se herkullista! Herra Snellmanin Kunnon makaronilaatikko maistuu koko perheelle!

makaronilaatikko

9. Helpot lihapullat

Lihapullien suuresta suosiosta kertoo jotain sekin, että haetuimpien reseptien listalta löytyy useampiakin versioita lihapullista. Nämä lihapullat säilyttävät mehevyytensä, sillä taikina tehdään hieman enemmän rasvaa sisältävästä Kunnon täyteläisestä naudan jauhelihasta.

lihapullat

10. Härkäruukku

Täyteläisen pehmeä, kermaisan pippurinen ja vieläpä helppo valmistaa. Mitä muuta sitä voi liharuoalta odottaa. 

härkäruukku

Makkaraa monessa muodossa

Nakit ja makkarat eivät kuulu vain kesän grillikauteen, vaan niistä laitetaan monipuolisesti liharuokaa ympäri vuoden. Keitot ja kastikkeet ovat varmasti monille tuttuja, mutta miltäpä kuulostaisi todellinen makkaran ystävän grilliherkku, nimittäin pekoniin kääritty grillimakkara juustoisen tulisella täytteellä?

Pekoniin käärittyä grillimakkaraa jalapeno-juustotäytteellä
Mikäli haluat makkaraan hieman uutta makua, niin tähän yhdistelmään sitä tuo sopivasti tulinen juustotäyte sekä paprika. Kokonaisuuden kruunaavat BBQ-kastikkeella sivellyt pekonisiivut. Onnistuu kätevästi myös ilman grilliä uunin ja paistinpannun avulla!

Nakkikeitto
Arjen herkku ja koko perheen suosikki. Entistä parempaa nakkikeitosta tulee Herra Snellmanin Kunnon nakkimakkaroilla. Valitse makusi mukaan kuoreton tai kuorellinen.

Makkarakeitto
Vaivatonta ja nopeaa arkiruokaa tämäkin. Lisäksi kuuma makkarakeitto lämmittää kylminä syys- ja talvipäivinä. Erityisen herkullinen makkarakeitto syntyy luonnollisesti paljon suomalaista lihaa sisältävästä makkarasta, johon ei ole lisätty lainkaan fosfaattia.

Perinteinen makkarakastike
Herra Snellmanin makkarakastike tehdään makkarasta, jossa on oikeasti runsaasti lihaa ja vähemmän lisäaineita. Tämä konstailematon kastike on parhaimmillaan keitettyjen perunoiden tai muusin kanssa.

Pikkusuolaista, täynnä suuria makuja

Myös näistä pikkusuolaisista suurin osa on varmasti jo entuudestaan tuttuja, mutta mikäli haluat kokeilla jotain uutta, suosittelemme kokeilemaan helppoja ja suorastaan vastustamattomia pekoni-munakuppeja, jotka sopivat oivallisesti viikonlopun aamiaispöytään.

Suolainen pannari
Pannukakusta voi tehdä myös suolaisen version. Täytteeksi Herra Snellman suosittelee aidosti lihaisia ja ilman natriumglutamaattia valmistettuja perinteisiä leikkeleitä.

Pekoni-munakupit
Pekoni ja kananmuna. Siinäpä vasta tuhdin aamiaisen kulmakivet. Ja tässä uusi tapa nauttia nämä yhdessä.

Herkullinen munakas
Täytetty munakas maistuu niin aamiaspöydässä kuin brunssilla. Täytä makusi mukaan ja nauti. Helppoa ja huokeaakin.

Kinkkupiirakka
Kermaisan herkullinen kinkkupiirakka onkin paras piirakka saa makunsa Herra Snellmanin kinkkusuikaleista. Muita täytteitä voit vaihdella ja lisäillä makusi mukaan.

Lämpimät leivät
Herra Snellmanin lämpimät leivät sisältävät suorastaan Savustajan palvikinkkua, jossa on suussasulavan murea rakenne ja aidon leppäsavustuksen aikaansaaman lempeän voimakas savunmaku. Nautitaan kylmän maitolasillisen kanssa.

Tuttuja liharuokia possusta

Possu maistuu erityisesti grillattuna, kuten ribsien ja grillikyljen suosio osoittaa. Toisaalta mikäli vielä ei huvita viritellä grilliä ulkosalle, löytyy listalta myös vaihtoehtoja keittiön lämmössä valmistettavaksi. Näistä porsaan sisäfilee uunissa oli viime vuoden suosituimpia liharuokia possusta.

Ribsit
Porsaan ribsit kuuluvat grillikauden suosikkeihin, mutta ne voi valmistaa myös kokonaan uunissa. Herra Snellmanin ribsit valmistetaan omasta maatiaispossustamme, jonka voidaan sanoa olevan maailman suomalaisin possu.

Leivitetty porsaan leike
Gluteenittomalla leivitteellä kuorrutetut porsaanleikkeet Herra Snellmanin tapaan valmistuvat käden käänteessä. Lisukkeeksi kelpaa niin tuore salaatti kuin vaikkapa ranskalaiset.

Grillikylki
Grilllikylki on ribsien ohella varsinainen grillikauden klassikko. Suosituksemme on suomalaisesta gm-vapaasta lihasta valmistetut Maatiaispossun grillikyljet.

Mehevä porsaan sisäfilee uunissa
Tämä ruokalaji, vaatii vain hieman aikaa, mutta murea sisäfilee on odottamisen arvoinen. Samalla uunissa kypsyvät lisukkeeksi tuoreet vihannekset.

   

Liharuokia naudasta

Naudasta valmistuu toinen toistaan herkullisempia liharuokia. Perinteinen lihakeitto kypsyy pitkään ja vie kielen mennessään. Uusista Ohuen ohuista pihveistämme voi puolestaan tehdä helposti täytettyjä liharullia omalla lempitäytteellään. Suosittelemme kokeilemaan!

Pippuripihvi rotukarjan jauhelihasta
Herkullisen pippuripihvin voi valmistaa myös jauhelihasta. Ja tässä tapauksessa mehukkaasta Kunnon rotukarjan paistijauhelihasta.

Täytetyt naudanliharullat
Naudan ohuen ohuesta sisäpaistista syntyvät kätevästi täytetyt rullat. Tässä reseptissä täytteenä on Dijon-sinappia ja pippurista kinkkua.

Perinteinen lihakeitto
Hyvä lihakeitto syntyy tuoreista kasviksista ja tietenkin Kunnon lihasta. Tässä reseptissä käytetyt naudan paistipalat leikataan pakastamattomasta suomalaisesta naudanlihasta.

Liharuokia uunissa valmistettavaksi

Mehevyys ja mureus on monen hyvän liharuoan salaisuus ja niinpä niiden valmistukseen kuuluukin oleellisena osana pitkä kypsytys uunissa. Näistä yllättävän suureen suosiooon Facebook-sivullamme nousi padassa valmistettava merimiespihvi, jonka maun viimeistelee loraus kotikaljaa. Mikäli etsit liharuokia uunissa valmistettavaksi, suosittelemme ehdottomasti kokeilemaan ainakin tätä ansaitun paluun tehnyttä klassikkoruokaa!

Lihapata ranskalaisittain
Tämä punaviinillä maustettu makoisa pataruoka etsii vertaistaan. Herkkusieniä, hillosipuleita, valkosipulia, tomaattimurskaa ja tietenkin Herra Snellmanin Naudan palapaistia tuoreesta pakastamattomasta lihasta.

Pekoniin kääritty lihamureke
Lihamureke saa uutta makua, kun se sivellään ketsupilla tai chilikastikkeella ja kiedotaan herkulliseen ja rapeaksi paistuvaan pekoniin.

Merimiespihvi padassa
Erittäin ohueksi viipaloitu Snellmanin Naudan ohuen ohut sisäpaisti soveltuu erinomaisesti merimiespihvin raaka-aineeksi. Merimiespihvi on muuten nimestään huolimatta mitä mainioin pataruoka.

Kaalilaatikko
Kunnon kaalilaatikko valmistuu Kunnon sika-nauta jauhelihasta, jossa on riittävästi rasvaa, jotta lopputulos uunissa kypsentämisen jälkeenkin taatusti mehevä.

Kinkkukiusaus
Kinkkukiusaus ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Isommasta annoksesta riittää syötävää useampaan kertaan.

Lasagne
Lasagne Herra Snellmanin tapaan tehdään perinteisellä tavalla ilman erikoisuuksia. Kotona tehty lasagne maistuu taatusti!

 

Liharuokia jokaiseen makuun

Tässä olivat ne vuoden 2016 suosituimmat liharuoat ja mukaan mahtui niin pääruokia kuin pikkusuolaista ja naposteltavaakin. Löytyikö oma suosikkisi listalta? Tai löysitkö jonkin uuden tai pitkään unohduksissa olleen reseptin, jota täytyy päästä kokeilemaan? Kerro terveisesi Facebook-sivuillamme!

Jaa tämä kirjoitus ystävillesi ja katso ovatko he samaa mieltä suosituimmista liharuoista!

Viewing all 149 articles
Browse latest View live