Quantcast
Channel: Snellman blogit
Viewing all 149 articles
Browse latest View live

10 tapaa tulla paremmaksi kokiksi

$
0
0
10 tapaa tulla paremmaksi kokiksi

Monille meistä ruoanlaitto on jokapäiväinen asia, johon ei tule kiinnitettyä arjen keskellä sen enempää huomiota. Toisille se on puolestaan intohimo ja harrastus tai jopa työ, johon liittyy paljon erilaisia vivahteita ja jatkuvaa oppimista. Vaikka tarkoitus ei olisikaan ryhtyä ammattikokiksi, saa ruoanlaitosta paljon enemmän irti, kun hetkeksi pysähtyy miettimään mihin oikeastaan kannattaisi kiinnittää ensimmäisenä huomiota. Niinpä pyysimme vinkkejä todelliselta asiantuntijalta, nimittäin kokki Michael Björklundilta.

Ahvenanmaalta kotoisin oleva Michael Björklund on yksi tunnetuimpia pohjoismaisia kokkeja ja hänet on nähty monissa television ruokaohjelmissa sekä esim. Strömsössä. Vuoden kokiksikin valittu Björklund arvostaa etenkin pohjoismaista lähiruokaa ja paikallisia raaka-aineita.

Kuten oheiselta listalta on helppo huomata, on kokkailutaitojen kehittämisessä loppujen lopuksi kyse pienistä ja perustavaa laatua olevista asioista. Ja näinhän se on elämässä monella muullakin saralla. Tekemällä oppii ja kaikki lähtee siitä, että välineet ja puitteet ovat kunnossa.

  1. Pidä keittiö siistinä ja järjestyksessä. Se on perusta, jotta voit keskittyä itse ruuanlaittoon ja tehdä kokkaamisesta mukavampaa.
     
  2. Tee sellaista ruokaa, jonka valmistamisesta tiedät selviytyväsi. Aloita yksinkertaisilla resepteillä, kokeile, rakenna tietouttasi ja etene sen jälkeen. Niin minäkin aloitin.
     
  3. Hanki paksu ja tukeva puinen leikkuulauta. Useimmat asiat keittiössä tehdään leikkuulaudalla ja siksi sen pitää tuntua turvalliselta ja mukavalta leikkuualusta.
     
  4. Osta hyvä kokkiveitsi. Sen pitää tuntua hyvältä kädessä, olla terävä ja vähän painava.
     
  5. Kaksi paistinpannua riittää. Yksi pitää olla korkealaatuista valurautaa, toinen teflonia.
     
  6. Hanki digitaalinen lämpömittari. Sen avulla ei tarvitse koskaan epäillä onko ruoka optimaalisesti kypsennetty.
     
  7. Hanki säädettävä pippurimylly. Muoviset voit unohtaa – ne eivät kestä pitkään. Käytä sormisuolaa niin opit säätelemään suolan määrää paremmin.
     
  8. Käytä uunia useammin – se on täydellinen vihannesten paahtamiseen, patojen tekemiseen sekä lihan ja kalan jälkikypsytykseen.
     
  9. Osta lähituotettuja raaka-aineita. Meillä täällä Pohjolassa on fantastisia raaka-aineita ja meidän on tuettava tuottajia ostamalle heidän tuotteitaan. Ja mitä enemmän ostamme, sen edullisemmaksi ne tulevat tulevaisuudessa.
     
  10. Unohda kevyttuotteet. Minulle ruoka sisältää ainoastaan oikeaa voita ja kylmäpuristettuja kasviöljyjä, mieluiten rypsiä. Margariini ja kevytrasvat ovat huonoja kompromisseja, jotka on rakennettu imitoimaan voin lyömätöntä makua.

Omat parhaat ruuanlaittovinkkisi voit jakaa Facebook-sivullamme.

 


Herra Snellmanin vinkit makaronilaatikon tekoon

$
0
0
makaronilaatikko

Lapsilta kysytään usein heidän lempiruokaansa. Vaikka nykypäivänä saattaa kuulla yllättävänkin kansainvälisiä vastauksia, yksi meille kaikille tuttu uuniruoka on pitänyt pintansa perheen pienempien - ja vähän isompienkin, kestosuosikkina. Kuten arvata saattaa, kyse on jauhelihamakaronilaatikosta! Vuoden 2016 kokatuimpien liharuokien listaltamme se löytyy sijalta kahdeksan. Perinteinen makaronilaatikko on herkullista arkiruokaa parhaimmillaan: yksinkertainen valmistaa, riittoisa ja maistuu koko perheelle.

Makaronilaatikko uunissa on helppo koko perheen ruoka

Perinteinen makaronilaatikko on siitä helppo ruoka, että alkuvalmistelujen jälkeen se kypsyy uunissa itsekseen eikä keittiössä tarvitse vartoa peläten päivällisen palavan. Vuoan voi jättää uuniin vaikka ulkoilun ajaksi ja palata happihyppelyn jälkeen valmiin ruoan ääreen. Kaverikseen makaronilaatikko kaipaa vain ketsuppia, mutta myös tuoreet kirsikkatomaatit tai porkkanaraaste sopivat hyvin raikastamaan lempeänmakuista makaronilaatikkoa.

Makaronilaatikko on myös yksi niitä harvoja ruokia, jotka vain paranevat seuraavana päivänä lämmitettäessä. Voit huoletta siis tehdä kerralla isomman annoksen myös tulevia päiviä silmällä pitäen ja vaikka pakastaa loput. Niinä päivinä, kun on kiire, eikä ehdi ajatella ruoanlaittoa, on kätevää, että pakastimesta löytyy vaihtoehtoja. Makaronilaatikon lämmittäminen pannulla on nopeaa ja se tuo ruokaan oman lisämakunsa. Rouskuvien makaronien ystävät voivat paistaa makaronilaatikkoa kovemmalla lämmöllä ja maksimoida lautaselleen rapean viimeistelyn. Nopea vaihtoehto makaronilaatikon rapeasta pinnasta pitäville on myös uunipeltimakaronilaatikko.

Uunipeltimakaronilaatikko on kaikin puolin kuin tavallinen makaronilaatikko, mutta paistetaan vuoan sijaan pelillä. Tällä tavoin makaronilaatikkossa on niin sanotusti enemmän pintaa ja rapeutta riittää tarpeeksi kaikkien ruokailijoiden lautasille. Muista kuitenkin varata tarpeeksi juustoraastetta valmistaessasi uunipeltimakaronilaatikkoa! 

Makaronilaatikko lihaliemeen vai munamaitoon, siinä pulma

Jos ruokavalio ei salli esim. maitotuotteiden käyttöä, uuniin kannattaa kokeilla laittaa maidoton makaronilaatikko. Makaronilaatikko lihaliemeen on hyvä vaihtoehto keittiöön kuin keittiöön, sillä se antaa makaronilaatikolle yllättävän paljon makua ja mehukkuutta - vaikka osa väittääkin, että makaronilaatikko munamaidolla on ainoa oikea makaronilaatikko. Kaikkea on kuitenkin hyvä kokeilla ja antaa mahdollisuus molemmille makaronilaatikon perinteisille valmistustavoille - tietysti oman ruokavalion rajoissa.

Sekä lhaliemen että munamaidon määrää säätelemällä on mahdollista tehdä makaronilaatikko myös keittämättömistä makaroneista ja säästää tiskiä. Tällöin lihalientä kannattaa varata litra noin 5-6 desilitraa keittämättömiä makaroneja kohti ja rikkoa maitoon ainakin vielä yksi kananmuna lisää. Makaronit keittyvät nopeasti eli paistoajaksi riittää makaronilaatikolle perinteinen tunti, mutta tietysti sitä mehevämmän laatikon saat, mitä pidempään maltat pitää vuoan uunissa ja antaa makujen kehittyä.

Makaronilaatikosta on moneksi

Tutuista raaka-aineista huolimatta perinteinen makaronilaatikko on monipuolinen ruoka, johon saa helposti vaihtelua. Jauhelihan lisäksi vuokaan voi sujauttaa esim. paistettua Snellmanin Ylikypsää pekonia tai kasviksia kuten paprikaa, tomaattia tai parsakaalia. Myös aurinkokuivatut tomaatit tuovat perinteiseen makaronilaatikkoon maukasta suolaisuutta ja tuulahduksen Italiasta. Saapasmaan tunnelmaa voi tuoda makaronilaatikkoon myös lisäämällä kuivattua tai tuoretta basilikaa munamaidon mausteeksi. Potkua taas on helppo lisätä esim. chilin muodossa. Juusto ystävien kannattaa kokeilla pinnalle ripoteltavan juustoraasteen lisäksi myös sulate- tai tuorejuuston sujauttamista jauhelija-makaroniseokseen. Varsinkin maustetuilla tuorejuustoilla on helppo antaa makaronilaatikolle lisämakua ja herkullisen kermaista koostumusta. 

5 voileipäkakkua kesän juhliin

$
0
0
snellman voileipäkakku

Voileipäkakku löytyy monesti kevään ja kesän juhlien tarjoilupöydästä. Se on klassikko, joka muuntuu moneen makuun ja toimii jo itsessään koristeena juhlavassa kattauksessa. Herkullinen voilepäkakku koristeluineen ei usein kaipaa seurakseen, kuin kupillisen kahvia ja jälkikäteen jonkin makean suupalan. Pyöräytä siis voileipäkakku pöytään ja juhlasi onnistuvat varmasti!

Helppo voileipäkakku on ohjeeltaan yksinkertainen. Näin onnistut varmasti:

Voileipäkakkuohjeet näyttävät usein ensivilkaisulta pitkiltä ja monimutkaisilta. Vaikka voileipäkakun valmistaminen on monivaiheinen prosessi ja työhön tarttuminen vaatii esivalmisteluja, voileipäkakku on loppujen lopuksi yllättävän yksinkertainen tehdä. Se on kuitenkin hyvä valmistaa jo edellisenä päivänä, jotta koottu kakku ehtii vetäytyä jääkaapissa yön yli. Jos kaipaat nopeaa voileipäkakku -ohjetta, Herra Snellman on kehitellyt reseptin, jossa leipäviipaleet on korvattu pehmeillä uunirieskoilla! Nopea voileipäkakku -ohjeen löydät täältä.

Voileipäkakkuun sopii sekä vaalea että tumma paahtoleipä. Voit käyttää myös rouheampaa leipää, kun ensin jauhat sen muruiksi monitoimikoneessa. Muruja käytetään voileipäkakun kokoamisessa samalla tavoin kuin kokonaisia leipäviipaleita. Halutessasi voit myös leipoa voileipäkakkuun käytettävän leivän itse!

Voileipäkakku on hyvä koota jo edellisenä päivänä ja laittaa jääkaappiin maustumaan. Tuorekelmulla vuorattu irtopohjavuoka tai suorakaiteenmuotoinen kakku- tai leipävuoka ovat käteviä vaihtoehtoja tiiviin voileipäkakun kokoamiseksi. Kostuttamisessa kannattaa olla varovainen, sillä niin suolaisia kuin makeita kakkuja tulee usein huomaamattaan kostuttaneeksi liikaa. Alin kerros tarvitsee vähiten kostuttamista, mutta päällimmäistä kerrosta sen sijaan kannattaa kostuttaa reilummin. Voileipäkakun kostutukseen sopii esimerkiksi maito, liha- tai kasvisliemi sekä laimennettu sitruunamehu. Sitruunamehua voi myös sekoittaa liha- tai kasvisliemeen raikastamaan niiden makua.

snabba smörgåstårta

Helppo voileipäkakku täytetään oman maun mukaan.

Täytevaihtoehtoja ja tapoja koristella voileipäkakku on lukuisia. Perinteisen lihavoileipäkakun lisäksi voit kokeilla tehdä voileipäkakun täytteen myös broileri-tai kalkkunaleikkeleistä. Voileipäkakku lihasta pitää kuitenkin yhä pintansa yhtenä perinteikkäimmistä juhlapöydän tarjottavista. Herra Snellmanin helppo kinkkuvoileipäkakku on varma valinta juhlan kuin juhlan voileipäkakuksi. Kinkkuna voi käyttää esimerkiksi Snellmanin Ylikypsää kinkkua tai Savukinkkua. Tavallisesti voileipäkakku täytetään kahdella erimakuisella tahnalla, mutta yhdelläkin maulla pärjää ja halutessaan voi yhdistellä vaikka kolmeakin eri täytettä kuten Herra Snellmanin helppovoileipäkakku -ohjeessa on tehty. Voileipäkakun täytteeksi sopivat hyvin erilaiset majoneesit ja tuorejuustot sekoitettuina esimerkiksi Snellmanin Maksapasteijoiden kanssa.

Käytä luovuutta! Voileipäkakun koristelussa mielikuvitus on sallittua.

Yleensä voileipäkakun koristelussa kootaan yhteen koko voileipäkakun makumaailma ja käytetään samoja raaka-aineita, kuin täytteissä. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista. Kuorrutukseen voi tehdä kokonaan täytteestä eroavan tahnan ja esimerkiksi monet kasvikset ovat näyttäviä koristeita voileipäkakun päälle erilaisista juustoista puhumattakaan.

Notkuvasta juhlapöydästä voileipäkakun tunnistaa yleensä suorakulmaisesta muodostaan, mutta välillä voi repäistä ja tehdä vaikka pyöreän voileipäkakun! Herra Snellmanin ohjeessa pyöreä voileipäkakku saa sähäkkää makua Snellmanin kotimaisesta pippurimeetvurstista sekä koristeluun käytettävästä Snellmanin pippurisesta naudanpaistista. Myös Herra Snellmanin Sydämellinen voileipäkakku on saanut pyöreän muodon! Pyöreä voileipäkakku -ohjetta voi toki hyödyntää myös perinteistä suorakulmaista voileipäkakkua tehdessä. Herra Snellmanin perinteinen voileipäkakku -ohjeessa voileipäkakkuun käytetään sekä vaaleaa että tummaa leipää. Näin tehdään voileipäkakusta vielä entisestään näyttävämpi! Kontrasti vaalean ja tumman leivän välillä on hauska yksityiskohta, joka paljastuu vasta kakkua leikatessa. 

Nopea voileipäkakku -ohje videolla:

Jos kaipaat lisää inspritaatiota, katso YouTubessa kuinka valmistuu Pyöreä voileipäkakku!

Kaikki Herra Snellmanin voileipäkakkuohjeet löydät koottuna täältä. Ideoita muihin suolaisiin juhlatarjottaviin taas löydät täältä! Esimerkiksi suupalan kokoiset Saaristolaisleivät kinkkulevitteellä tai Maksapasteijanapit sopivat loistavasti juhlapöytään. Keväisen herkkää juhlakattausta olemme tunnelmoineet täällä.

Lomalla on lupa nauttia - 15 helppoa kesäruokaa, jotka vievät kielen mennessään

$
0
0
Grillivartaat Herra Snellmanin tapaan

Lomalla ei pidä stressata ruoasta eikä varsinkaan laihduttaa. Välillä voi grillimakkaroiden vastapainoksi tehdä mieli muutakin helppoa kesäruokaa ja vaihtoehdoksi sinapille voi hakea vaikka erilaisia kastikkeita. 

Katso alta 15 helppoa kesäruokaa, joissa maistuvat kauden kasvikset ja Herra Snellmanin 100% suomalaisesta gm-vapaasta lihasta valmistetut tuotteet. 

Kaikki Herra Snellmanin Kesäruoka-ohjeet löydät koottuna täältä

Ribsit

1. Ribsit

Grillaaminen kuuluu Suomen kesään - ja osaksi grillaamista kuuluvat ribsit.

Grillissä saat ribseihin varmasti herkullisen pinnan, mutta myös ribsit uunissa onnistuvat hyvin Herra Snellmanin Maatiaispossun Grilliribseillä.

Kokeile Herra Snellmanin marinadi ribseille -ohjetta tai loihdi oma mausteseos lihalle!

Grillattu possunkylki

2. Grillattu possu

Herra Snellmanin Maatiaispossunkylki toimii loistavasti grillattuna esimerkiksi tässä reseptissä varhaisporkkanoiden kanssa

Kunnon grillattujen fileepihvien ohjeen taas löydät täältä. Kokeile myös heittää grilliin mehevää Maatiaispossun poskea!

Herkullinen kesäruokaresepti on myös Maatiaispossun kasslerista valmistettu granaattiomenapossu!

3. Hampurilainen

Aurinkoinen päivä ja itse tehty hampurilainen on yhdistelmä, joka toimii koska tahansa.

Hampurilaiset

Hampurilainen grillissä on herkullista kesäruokaa vieraillekin! Jokainen voi latoa pihvin päälle sellaiset hampurilaistäytteet, kuin itse haluaa - vaihtoehtoja on lukuisia: esimerkiksi tässä ja tässä Herra Snellmanin hampurilaisreseptissä on käytetty pikantteja Meksikon makuja. 

Hapankaalipurilainen taas on saanut innoituksensa Saksanmaalta.

Myös mehevä pulled pork -hampurilainen on yllättävän helppoa kesäruokaa.

Vinkki! Herra Snellmanin Kunnon naudan pihvijauhelihasta pyöräytät nopeasti mehevät ja oikean kokoiset hampurilaispihvit. Kas näin: 

4. Grillivartaat

Grillivartaat ovat klassikko kategoriassa “hyviä kesäruokia”.

Täältä löydät Herra Snellmanin Grillivartaat -reseptin. Ohjeessa Maatiaispossun sisäfilee marinoidaan meheväksi ja grillataan raikkaiden kasvisvartaiden kanssa.

Iivarin makkaravartaat taas saavat seurakseen herkullisen mausteöljyn.

Makkaravartaat

5. Paella

Herkullinen paella tuo Suomen kesään tuulahduksen Espanjan auringon alta.

Myös paella on hyvää kesäruokaa vieraille: paella muurinpohjapannulla valmistuu vaivatta isommallekin porukalle esimerkiksi mökillä.

Herra Snellmanin paella-ohjeessa pääraaka-aineena maistuu herkullinen All Natural Chorizo!

6. Risotto

Risotto on ihana italialainen primo piatto eli ensimmäinen ruoka, joka suomalaisessa ruokakulttuurissa sopii hyvin lisukkeeksi varsinkin grillatulle lihalle.

Risotto

Katso Herra Snellmanin herkullinen lisukerisotto-ohje täältä. Kuvan sahramirisotto-ohjeen taas löydät täältä

Risoton voi nauttia myös sellaisenaan ja se on hyvää kesäruokaa lapsillekin. Kokeile pääruoaksi esimerkiksi Herra Snellmanin sieni-jauheliharisottoa tai nakkirisottoa.

7. Täytetyt muurinpohjaletut eli crepes

Italiasta pääsemme Ranskaan, josta ovat lähtöisin täytetyt muurinpohjaletut eli crêpes.

Täytetyt muurinpohjaletut erilaisilla täytteillä ovat hyviä kesäruokia ja sopivat loistavasti myös mökkioloissa valmistettavaksi. Kokeile hyödyntää lettutaikinassa luonnon villiyrttejä, esimerkiksi nokkosta. Herra Snellmanin perinteisen lettutaikinaohjeen löydät täältä.

Taikinan turvotessa, valmista makea tai suolainen täyte muurinpohjaletuille. Herra Snellmanin suosikki on jauhelihatäyte muurinpohjaletuille.

8. Hodarit

Hot dogit maistuvat ympäri vuoden. Kesällä niihin kuitenkin tuo lisäpuhtia grillatut nakit.

Jos perinteiset herkkuhodarit ovat jo tulleet liian tutuiksi, kokeile Herra Snellmanin kreikkalaisia tai meksikolaisia hot dogeja.

Hodarit

Kaksi muuta hyvää hot dog -reseptiä ovat myös nyhtöhodari ja hodarit täytteenään omenaa. Aasialaisia makuja taas tarjoilevat Bahn Mi -hot dogit

Kun teet hodarisämpylät itse, voit vaikuttaa niiden raaka-aineisiin ja valmistaa vaikka gluteenittomat hodarisämpylät!

9. Kesäkeitto nakeilla

Satokausikalenterissa on kesällä tunkua ja raikkaista varhaiskasviksista sai helposti herkullista ja kevyttä kesäruokaa.

Kesäkeitto on klassikko ja helppoa kesäruokaa, sillä siinä missä keitot yleensäkin, kesäkeitto valmistuu nopeasti.

10. Quesadilla

Kesäauringon paisteessa ruoan pitää maistua kunnolla, eikö vain?

Meksikolaiset quesadillat saavat potkua jalapenoista ja voimakkaista mausteista.

HerraSnellmanin quesadillatjauhelihatäytteellä mukailevatperinteistämeksikolaistaohjetta, mutta Savustajan quesadillasandwichit ovat suomalaisempi versio normaalisti vehnä- tai maissitortillan sisään valmistettavista quesadilloista.

Näin helppo ne on tehdä: 

11. Grillimakkarat

Seuraavana listalla on se perisuomalainen kesäruoka eli grillimakkarat.

Grillimakkaroiden suhteen makuja on monia: sinapilla vai ketsupilla? Viilloilla vai ilman? Kevyt lämmitys vai kunnon rapea paistopinta? Juustoa vai ei? Herra Snellmanin Grillimakkaroissa on mistä valita - kokeile ja löydä suosikkisi!

Videolla käärimme Eetvartin pekoniin ja grillaamme! 

12. Pyttipannu muurinpohjapannulla

Pyttipannu ovat sekä nopeaa arkiruokaa että helppoa kesäruokaa ja pyttipannu muurinpohjapannulla valmistuu isommallekin porukalle.

Pyttipannu

Varhais- ja uuden sadon kasviksista pyöräytät myös äkkiä herkullisen kasvispyttipannun lisukkeeksi makkaroille tai lihoille.

13. Tortillat

Tortillat ovat koko perheen helppoa kesäruokaa! Lapsille voi valmistaa miedomman täytteen esimerkiksi Kunnon jauhelihasta, mutta aikuisille Herra Snellman suosittelee meheviä pulled pork tortilloja.

Tortillat

Tortilloista saa näppärästi myös kevyttä kesäruokaa, kun korvaat vehnätortillat esimerkiksi isoilla keräsalaatinlehdillä.

14. Coleslaw-salaatti

Coleslaw-salaatti on grillatun lihan, ja etenkin ribsien, paras ystävä.

Coleslaw varhaiskaalista on jopa perinteistä coleslaw-ohjetta raikkaampi vaihtoehto ja helppoa kesäruokaa siinä missä Herra Snellmanin Coleslaw-salaattiohjekin.

Jos kaipaat kevyttä kesäruokaa, coleslaw-salaatissa käytetyn majoneesin voi korvata esimerkiksi maustamattomalla jogurtilla!

15. Perunasalaatti

Mikään ei voita keitettyjä uusia perunoita ja voisulaa. Hyvänä kakkosena hyviä kesäruokia -kategoriassa tulee kuitenkin perunasalaatti.

Herra Snellmanin perinteisen perunasalaattiohjeen löydät täältä. Grillatun lihan kaveriksi sopii hyvin myös lämmin varhaisperunasalaatti.

Perunsalaatti

Kokeile tehdä All Natural nakeille tai Bratwursteille seuraksi perinteinen saksalainen perunasalaatti eli kartoffelsalat.

Helppo kinkkupiirakka muuntuu moneksi

$
0
0
Helppo kinkkupiirakka muuntuu moneksi

Suolaisista piirakkaohjeista kinkkupiirakka on monen luottoresepti ja ehdoton suosikki. Kinkkupiirakka valmistuu nopeasti ja se on yksinkertaisuudessaan niin herkullinen, ettei välttämättä kaipaa seurakseen mitään muuta kuin oliiviöljyllä maustetun vihreän salaatin - jos sitäkään.

Kinkkupiirakkaohjeella on pitkät perinteet

Perinteinen kinkkupiirakkaohje juontaa juurensa aina 1800-luvulle saakka ranskalaiseen keittiöön, jossa Lorrainen maakunnasta lähtöisin olevasta piiraasta eli Quiche Lorrainesta tuli koko kansan ruokaa maataloista aina ravintoloiden keittiöihin saakka. Sieltä se taas levisi maailman eri kolkissa sijaitseviin kahviloihin ja koteihin, joiden illallisia sekä juhlapöytiä kinkkupiirakka on koristanut jo vuosikymmeniä.

Sana quiche tarkoittaa ranskan kielessä yleisesti mitä tahansa avonaista piirakkaa tai paistosta, jonka pohja on valmistettu voi- tai murotaikinasta ja joka on täytetty erilaisilla suolaisilla täytteillä sekä juustolla ja munamaidolla tai -kermalla. Alkujaan Quiche Lorraine täytettiin kinkulla, mutta sittemmin myös pekonista on tullut suosittu osa tunnettua kinkkupiirakkareseptiä. Myös meetvursti on kokeilemisen arvoinen täytevaihtoehto kinkkupiirakkaan. Kermaviili taas sopii hyvin korvaamaan perinteisessä quichessa käytetyn maidon tai kerman ja saat kinkkupiirakasta heti astetta kevyemmän.

Onnistunut kinkkupiirakka on sekä rapea että pehmeä

Salaisuus onnistuneeseen kinkkupiirakkaan on rapea pohja ja silkkisen pehmeä täyte. Sitkeästä piirakkapohjasta ei piittaa kukaan - älä siis turhaa vaivaa taikinaa sitä tehdessäsi, ettei siihen pääse muodostumaan liikaa sitkoa. Taikinan sekoittaminen tasaiseksi riittää. Sama pätee täytteeseen. Täytteen ainekset kannattaa kuitenkin pilkkoa mahdollisimman pieniksi. Näin saat täytettyä piirakkapohjan tasaisesti käytetyillä raaka-aineilla eikä kukaan syöjistä jää ilman sattumia. Hienonnettaessa raaka-aineiden maut myös irtoavat paremmin ja saat piirakallesi sekä pehmeämmän että maistuvamman täytteen.

Kun on kiire ja mielessä miljoona eri asiaa, on kuitenkin täysin luvallista tehdä asiat keittiössä itselleen vähän helpommaksi ja esimerkiksi käyttää piirakan leipomiseen valmista piirakkataikinaa pakasteesta. Kunhan täyte vain on tarpeeksi mehevä, lopputulos on varmasti onnistunut! Tarvittaessa kinkkupiirakan voi myös tehdä valmiiksi edellisenä päivänä ja vain lämmittää ennen tarjoilua.

Näin tuunaat kinkkupiirakkareseptiäsi:

Perinteinen kinkkupiirakkaresepti on sen verran yksinkertainen, että sitä on helppo lähteä tuunaamaan oman mielen mukaan. Kannattaa kokeilla kinkkupiirakkaan esimerkiksi hedelmiä kuten omenaa, päärynää tai viikunaa! Ohjeen kinkkupiirakkaan päärynä-pekaanipähkinä -täytteellä löydät täältä ja kinkkupiirakkaan cheddar-viikuna -täytteellä täältäKinkkupiirakka uudella tavalla taas on modernimman silauksen saanut ohje perinteisestä kinkkupiirakkareseptistä ja juuri sellainen hätävara, jonka pyöräyttää nopeasti vaikka yllätysvieraiden sattuessa. Helppo kinkkupiirakka uudella tavalla on raikas vaihtoehto myös juhlapöytään.

Kuten piirakkaohjeet yleensäkin, myös kinkkupiirakka on loistava resepti hävikin minimoimiseen. Uuniin kinkun kaveriksi on helppo tyhjätä jääkaapista esimerkiksi nahistumassa olevat kasvikset tai yrtit kuten ruohosipulin tai persiljan. Joulukinkun viimeisten rippeiden hyötykäyttäminen on välipäivinä usein haasteellista, mutta kinkkupiirakka on siihenkin hyvä vaihtoehto. Juustonakaan ei välttämättä aina tarvitse käyttää emmentalia tai miedon makuisia vaihtoehtoja vaan voit kokeilla korvata osan kinkkupiirakkaohjeen juustoraasteesta esimerkiksi sinihomejuustomuruilla tai muulla jääkaapista löytyvällä juustolla kuten parmesanilla. 

Kinkkupiirakka on klassikko, jonka ihmiset löytävät yhä uudelleen ja sukupolvet toisensa jälkeen ottavat omakseen. Mutta ei se ole mikään ihme: kinkkupiirakka on helppo ja herkullinen tarjottava tilanteeseen kuin tilanteeseen. Jos sinun tarvitsee tehdä kerralla isompi erä kinkkupiirakkaa, Herra Snellmanin resepteillä piirakkavuoan sijaan kokonainen kinkkupiirakkapellillinen valmistuu näppärästi tuplaamalla ohjeiden määrät. Gluteeniton kinkkupiirakka taas onnistuu helposti korvaamalla piirakkapohjaan käytettävät normaalit vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Kantarelli - kaikki mitä sinun tulee tietää tästä metsiemme kullasta

$
0
0
Kantarelli - kaikki mitä sinun tulee tietää tästä metsiemme kullasta

Kantarelli tai kanttarelli, kuten tämä metsiemme kulta on moneen suuhun puhekielessä vakiintunut, on yksi arvostetuimmista ruokasienistämme - eikä ihme, sillä se sopii käytettäväksi keittiössä lähes rajattoman monipuolisesti. Kantarelli sopii maultaan loistavasti yhteen erilaisten lihojen kanssa ja varsinkin possu pääsee oikeuksiinsa, kun se tarjoillaan kermaisen kantarellikastikkeen kera. 

Mutta jotta lihaherkkuja pääsee kantarelleilla höystämään, pitää ensin löytää hyvä kantarelliapaja. Kokosimme alle kaiken, mitä sinun tulee tietää kantarelleista sekä niiden poimimisesta, valmistuksesta ja säilömisestä. Jos omaa sienipaikkaa ei kuitenkaan löydy, älä turhaan huoli: kantarelleja voi ostaa myös toreilta tai isommista ruokakaupoista. Näin ollen jokainen pääsee herkuttelemaan kantarelleilla!

Mistä tunnistaa kantarellin?

Kantarelli, joka sienikirjoissa tunnetaan paremmin keltavahverona, on monelle tuttu ja sen tunnistaminen käy helposti: kantarellin muoto on suppilomainen ja alapuoli poimuttunut tiiviisti. Puhdas kirkkaankeltainen väri on kuitenkin useimmiten se, mikä paljastaa metsän vihreydessä piileksivän kantarellin. Maasto, jossa kantarelli viihtyy on tavallisesti karikkeista sekametsää.

Ole tarkkana -
huijari-kantarelli voi hämätä kokeneempaakin poimijaa!

Nuorella kantarellilla lakki on kupera ennen muuttumistaan suppiloksi. Tästä johtuen kokemattomampi sienestäjä saattaa erehtyä poimimaan maastosta kellertävän valevahveron luullen sitä nuoreksi kantarelliksi. Valevahveron lakin alaosa on kuitenkin lähempänä oranssia ja sen reunat ovat tiiviit rososeunaiseen kantarelliin verrattuna. Vahingossa ryöpättynä nautittuja valevahveroita ei silti tarvitse säikähtää: ne ovat mauttomia ja kumimaisia, mutta vaarattomia.

Sienimetsällä välttää huijarisienet helposti, kun muistaa, että valevahverot eivät kasva ryppäinä, kuten kantarellit. Lisäksi kantarellin tunnistaa sille ominaisesta hedelmäisestä tuoksusta, kun taas valevahvero on lähes hajuton.

kantarellin kasvupaikka

Kantarelli viihtyy samoilla kasvupakoilla vuodesta toiseen. Kantarellit kasvavat yleensä lehtipuuvaltaisissa sekametsissä ja pitävät koivujen läheisyydestä sekä kovaksi painautuneesta maastosta. Siksi kantarelleja kohtaa usein metsäteiden ja polkujen varsilla. Kantarelli tarvitsee valoisan kasvupaikan, eikä siksi pidä tiheistä ja synkistä havumetsistä.

Mistä löydän hyvän kantarelliapajan?

Apuna kantarelliapajien metsästyksessä voi kokeilla käyttää Google Mapsin satelliittinäkymää: karttapalvelussa tummanvihreä väri indikoi tiheää metsää ja sellaiseen johtavan aution metsätien tai polun varsi on lupaavaa aluetta kantarelleille. Karttapalvelun maastokuvat on kuitenkin voitu ottaa jo muutama vuosi takaperin, eivätkä ne välttämättä pidä paikkaansa.

Kantarellilla Pitkä satokausi ja monipuolinen ravintosisältö

Kesän ensimmäiset kantarellit nousevat yleensä juhannuksen aikoihin. Parhaimmillaan satokausi on heinäkuussa, mutta kantarelleja voi löytää vielä myöhään syksylläkin aina pakkasten tulemiseen saakka.

Kantarelli sisältää vain vähän energiaa, mutta proteiinia senkin edestä: noin 25 prosenttia kuivapainosta, mikä on enemmän kuin kasviksilla yleensä. Kantarelli on hyvä D-vitamiinin sekä seleenin lähde. Lisäksi kantarellissa on C-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta karoteenia sekä ravintokuituja.

Miten kantarellit puhdistetaan?

Kantarellien puhdistus onnistuu parhaiten huolellisesti harjaamalla. Sieniä ei suositella kasteltavaksi, sillä ne imevät itseensä kosteutta. Jos kanttarellit kuitenkin on kasteltava, kannattaa käyttää isoreikäistä siiviilää. Huuhtaise kantarellit nopeasti jääkylmän veden alla ja kuivaa heti talouspyyhepaperilla painellen. 

Helppo tapa säästää itseltään suurin kantarellien puhdistamisen vaiva on pitää sieniveistä mukana jo metsässä. Näin voit leikata kantarelleista huonot kohdat ja siistiä isoimmat roskat pois jo poimimisvaiheessa. 

Vanha kansa neuvoo heittämään kantarellien puhdistuksesta ylijäävän moskan takaisin luontoon - siten paikalle kasvaa ensi satokaudella uusia kantarelleja!

kantarellien valmistus:

Netti on pullollaan toinen toistaan herkullisempia kantarellireseptejä, mutta parhaiten kantarellin hieno maku tulee esiin kermaisessa keitossa sekä lihan tai kalan seurana tarjottavassa kantarellikastikkeessa. Puhdistuksen jälkeen kantarellit ovat valmiita käytettäviksi, eivätkä ne  kaipaa enää muuta esikäsittelyä ennen ruoanvalmistusta.

Kantarellin voi paistaa pannulla sellaisenaan, mutta ruokailijoiden mukavuuden vuoksi on aina hyvä tarkistaa, ettei poimuihin ole jäänyt hiekanjyviä. Kaikkein pelkistetyin tapa nauttia tuoreita kantarelleja on pilkkoa ne sipulin kanssa pannulle, paistaa voissa ja tarjoilla esimerkiksi kunnon grillipihvin kanssa - herkullisempaa kesäruokaa saa hakea!

kantarellien säilöntä:

Kantarellit kannattaa ennen kaikkea hyödyntää tuoreina, heti poimimisen jälkeen, mutta ne sopivat myös pakastettuina tai muutoin säilöttyinä monenlaisiin ruokalajeihin ja leivontaan. Kantarelleja ei kuitenkaan kannata kuivata, sillä kuivattaminen muuttaa kantarellin koostumuksen sitkeäksi. Kantarellin säilömiseen sopii paremmin pakastaminen.

Ennen pakastamista kantarellit tulee ryöpätä eli kuumentaa pannulla ilman rasvaa ylimääräisen kosteuden poistamiseksi ja sienen entsyymitoiminnan pysäyttämiseksi. Rasvan käyttö lyhentää kantarellien säilyvyyttä, sillä rasva härskiintyy myös pakkasessa ja pilaa raaka-aineen. Ryöppäämisen jälkeen kantarellien tulee antaa jäähtyä ennen pakastimeen laittamista.

Vanha, mutta yhä toimiva kantarellien säilöntätapa on purkitus mietoon suolaliemeen tai etikkaan. Etikkaliemi myös marinoi sieniä jatkokäyttöä varten. Herkulliset marinoidut kantarellit käyvät loistavasti yhteen esimerkiksi pannulla paistettujen Maatiaispossun lehtipihvien kanssa! 

Miten pitkään kantarellit säilyvät hyvinä?

Kantarelli säilyy paremmin kuin monet muut sienet. Siitä huolimatta tuoreet kantarellit kannattaa käyttää tai säilöä mahdollisimman pian poimimisen jälkeen.

Poimimisen jälkeen tulee kantarellit säilyttää jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa mielellään paperipussissa. Oikein säilytettynä tuoreet kantarellit säilyvät hyvinä muutaman päivän ajan ennen kuin ne alkavat kuivua. Pakastetut kantarellit säilyvät kauan - jopa satokausien yli.

Kokeile käyttää kantarelleja ainakin näissä
Herra Snellmanin resepteissä:

Kantarelleista valmistat nopeasti herkullista kantarellikeittoa, kantarellipiirakkaa tai kantarellirisottoa liharuokien kylkeen. Kantarellit sopivat myös salaatteihin ja lämpimiin kasvislisukkeisiin tai vaikka lihapullataikinan mausteeksi! Kokeile heittää kantarelleja myös erilaisiin lihapatoihin kuten tähän Burgundinpataan

Kokeile korvata myös muissa Herra Snellmanin resepteissä käytetyt sienet kantarelleilla: tällä ohjeella onnistut varmasti hyvän jauheliha-kantarellirisoton tekemisessä. Kantarellikastike taas valmistuu helposti tällä Herra Snellmanin sienikastike-ohjeella ja tähän juustopaistokseen voit hyvin käyttää kantarelleja herkkusienien sijaan. Kantarelli sopii myös perinteisen peltilihapiirakan mausteeksi!

Herra Snellmanin kootut hodari-ohjeet

$
0
0
Herra Snellmanin kootut hodari-ohjeet

Hodarit maistuvat aina. Lisäksi ne ovat mitä yksinkertaisin ruoka valmistaa myös ihan itse! Edes hodarisämpylöiden tekeminen kotona ei ole niin monimutkaista, kuin miltä se saattaa kuulostaa.

Hodarisämpylöiden lisäksi hyvät hodarit koostuvat herkullisista täytteistä. Mitä tulee hodarinakkeihin, Herra Snellmanin Kunnon nakeissa ja All Natural -tuotesarjassa on mistä valita. Valinnan vaikeutta helpottaaksemme, päätimme koota alle Herra Snellmanin parhaat hodari-ohjeet - ei siis muuta kuin kokeilemaan!

Herra Snellmanin perinteiset hodarit

Herra Snellmanin perinteiset hodarit täytetään Kunnon nakkimakkaralla - juustolla tai ilman, sekä herkullisella itsetehdyllä sinihomejuustokastikkeella!

Snellman All Natural -makumatka nyhtöhodarit

Nyhtöhodarit

Tämä Tinskun keittiössä -blogin hodari-ohje voitti Snellmanin “All Natural -makumatka” -kilpailun - eikä syyttä! Itsetehdyt hodarisämpylät lyövät aina laudalta valmiit vaihtoehdot ja hodari-ohjeessa käytettävät täytteet komppaavat loistavasti All Natural Salsiccia & Merguez ja Chipotle & Chorizo -nakkien makua.

Kreikkalaiset hodarit

Kreikkalaiset hodarit sopivat makunsa puolesta raikkaaksi kesäillan ateriaksi ja voit uunin tai paistinpannun sijaan lämmittää hodarit grillissä. Kreikkalaiset hodarit täytetään tomaatilla, fetalla ja oliiveilla. Halutessasi voit vielä sujauttaa hodarien väliin tzatzikia!

vatsasekaisin kilinkolin all natural resepti

Hodarit Bratwurstilla

Tämä Vatsasekaisin kilinkolin -blogin hodari-ohje tuo tuulahduksen Saksanmaalta: ohjeen hodarit täytetään Bratwurstilla ja punakaalipikkelsillä. Germaaniutta henkii myös Vivaciabatta! -blogin hodarit omenatäytteellä ja hasselpähkinä-hodarisämpylöillä.

Meksikolaiset hodarit

Meksikolaiset hodarit valmistuvat alta aikayksikön ja mehevä tomaattisalsa sekä rouskuvat maissilastut takaavat, että hodarit maistuvat myös perheen pienimmille. Tulisempaa makumaailmaa kaipaavan kannattaa kokeilla tätä Malins Bloggin hodari-ohjetta, jossa nakkina on käytetty Snellmanin All Natural Chorizoa.

Snellman All Natural -makumatka bahn mi

Lisäksi löydät Pata porisee -blogin eksoottisemman aasialaishenkisen hodari-ohjeen täältä!

Vinkki! Isommalle porukalle kannattaa lämmittää hodarit uunivuoassa. Siten kaikki ruokailijat saavat varmasti lämpimän hodarin. Valmiiksi halkaistujen hodarisämpylöiden lämmitykseen riittää 15 minuuttia 175 asteisessa uunissa. Voit samalla kertaa lämmittää uunissa myös hodarien väliin tulevat nakit!

Hodarit on muuten kätevintä syödä reilusti käsipelillä välittämättä sen kummemmin sotkusta. Siivota ehtii ruokailun jälkeenkin. Hyvää ruokahalua!

Pasta Carbonara ja 9 muuta helppoa pastareseptiä

$
0
0
Pasta Carbonara ja 9 muuta helppoa pastareseptiä

Pasta on perinteinen italialainen primo piatto -ruokalaji. Se tarjoillaan antipaston eli pikkusyötäväksi tarkoitettujen alkupalojen jälkeen ennen toista pääruokaa, seconda piattoa, joka sisältää yleensä lihaa, kanaa tai kalaa sekä kevyen kasvislisukkeen. Ruokana pasta juotaa juurensa aina 1100-luvulle saakka, jolloin sitä alettiin valmistamaan Sisiliassa. Sittemmin pasta on levinnyt Italian rajojen ulkpuolelle ja nykyisin sitä syödään lähes ympäri maailman. Kokosimme alle Herra Snellmanin suosikkipastan, Carbonaran, lisäksi yhdeksän muuta helppoa ja herkullista pastareseptiä - katso ja kokeile! 

1. Pasta Carbonara

Italialainen pasta carbonara oli alkujaan Rooman alueen ruokalaji. Nimi Carbonara viittaa kivihiilikaivoksilla työskenteleviin miehiin, joille pippurinen pastakastike oli oivallinen lounas. Carbonara-kastiketta on kuitenkin helppo maustaa halutessaan myös oman maun mukaan - esimerkiksi hyppysellisellä chili-jauhetta!

Pasta carbonara ilman kermaa onnistuu vaivatta samalla reseptillä, mutta videolla sen sijaan valmistuu pasta carbonara ilman kananmunaa. Kananmuna kuuluu kyllä osaksi perinteistä pasta carbonaraa, mutta aavistuksen raa'aksi jäävä muna ei välttämättä ole kaikkien mieleen. Silloin se kannattaa suosiolla jättää pois ja tuplata kerman määrä.

2. Kermainen kinkkupasta 

Kermainen kinkkupasta on suomalaisempi muunnelma italialaisesta pasta carbonarasta ja se valmistuu nopeasti sillä välin, kun spaghetti kiehuu. Tässä reseptissä rakennetta ja lisämakua kermaiseen kinkkukastikkeeseen tuo sinihomejuusto, mutta myös sulate- tai tuorejuusto toimii yhtä hyvin pastakastikkeen sakeuttajana. Kokeile valmistaa kermainen kinkkupasta vaihtelun vuoksi esimerkiksi Superior-kinkusta!

3. Kunnon Carbonara 

Kunnon Carbonarassa kinkku korvataan Kunnon lenkkimakkaralla ja pasta carbonaralle ominainen pippuri saa seurakseen runsaan kourallisen myös muita mausteita. Raikkautta Kunnon Carbonaraan tuo sitruuna, valkosipuli ja tuore basilika.

4. Tomaattinen pasta lenkkimakkarasta 

Herkullinen tomaattinen pasta lenkkimakkarasta valmistuu, kun yhdistetään italialaishenkinen tomaattikastike ja Herra Snellmanin Kunnon lenkki.

5. Chorizo-nokkospasta 

Chorizo-nokkospasta on kermainen, mutta raikas pastaresepti, joka sopii hyvin esimerkiksi mökillä valmistettavaksi. Mukavaa rapeutta annokseen tuovat paistettujen Chorizojen ohella paahdetut pinjansiemenet.

Snellman All Natural -makumatka Chorizo -nokkospasta

6. Chorizo-Bolognesekastike 

Chorizo-Bolognesekastike valmistetaan myös All Natural Chorizosta jauhelihan sijaan, mutta kastike maustetaan Bologneselle tyypillisesti chilillä ja runsaalla pippurilla. Annoksen kruunaa revitty mozzarella.

7. Pasta Bolognese 

Pasta Bolognese on yksi perinteisimpiä maailmalle levinneitä pastakastikkeita. Italian Bolognasta lähtöisin olevasta ruokalajista onkin olemassa lukuisia muunnelmia. Pasta Bolognese Herra Snellmanin tapaan sisältää sopivasti valkosipulia ja muita mausteita sekä runsaasti maukasta Kunnon paistijauhelihaa.

8. Pasta Bolognese Jamie Oliverin tapaan 

Pasta Bolognese Jamie Oliverin tapaan valmistetaan mehevästä Maatiaispossun kasslerista ja Ylikypsästä pekonista uunissa hauduttaen. Tällaisilla ragù-tyyppisillä pitkäänhautuneilla kastikkeilla on Italiassa pitkä historia - aina 1700-luvulta tähän päivään.

9. Tomaattikastike salamipastalle 

Tomaattikastike salamipastalle on mausteinen pastakastike, johon raikkautta tuovat tuoreet yrtit. Kuten monet pastareseptit, myös tämä tomaattinen salamipasta valmistuu alta aikayksikön!

10. Salamipasta pestolla 

Salamipasta pestolla on raikkaan vihreä kokonaisuus pestoa, rucolaa ja pinaattista tagliatellea. Lisämakua pastaan tuo täyteläinen punasipuli ja kynnellinen valkosipulia.


Vältä virheet, kun teet jauhelihakastiketta - katso 7 vinkkiä!

$
0
0
Vältä virheet, kun teet jauhelihakastiketta - katso 7 vinkkiä!

Perinteinen jauhelihakastike on arjen klassikko ja niin kutsuttua retroruokaa parhaimmillaan. Suomalainen jauhelihakastike valmistuu yksinkertaisimmillaan voista, vehnäjauhoista, vedestä ja Kunnon jauhelihasta. Usein kuitenkin kuulee tyttärien valittavan, etteivät onnistu tekemään jauhelihakastiketta kuten äitinsä. Varsinkin jauhelihakastike-ohjeen pohjana käytettävä ruskea kastike tuntuu aiheuttavan monelle päänvaivaa: syvän kullanruskean sijaan jauhelihakastike jää väriltään vain hailakan rusehtavaksi. Silloin ei edes lorahdus soijaa tai tujaus ketsuppia auta. Onneksi Herra Snellman taitaa vanhanajan ruskean kastikkeen salat ja tietää, miten onnistua herkullisen värisen ja paakuttoman jauhelihakastikkeen valmistuksessa. Näillä vinkeillä sinäkin vältät harmaan jauhelihakastikkeen!

1. Valitse jauhelihakastike-ohjeeseen sopiva jauheliha

Mikä jauheliha sopii jauhelihakastikkeeseen? Jauhelihatarjonta kaupoissa on kasvanut valtavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana ja tänä päivänä kuluttajalla on mistä valita. Kuten missä tahansa valintatilanteessa, myös jauhelihan valinnassa kannattaa aina ensisijaisesti luottaa omaan makuun. On kuitenkin totta, että jotkut jauhelihat sopivat tiettyihin ruokiin toisia jauhelihalaatuja paremmin. Täällä on kerrottu siitä lisää, mutta esimerkiksi jauhelihakastike kannattaa valmistaa vähemmän rasvaisesta jauhelihasta. Vähärasvaiset jauhelihat antavat ruokaan makua, mutta eivät vaikuta koostumukseen tai ulkonäköön. Varsinkaan keitoissa ei monikaan pidä ylimääräisestä pinnalle nousevasta rasvasta. Myöskään pelkän rasvan makuinen jauhelihakastike ei välttämättä ole kaikkein herkullisimmasta päästä. 

2. Ruskista jauheliha oikein

Jauhelihan ruskistamisessa kannattaa noudattaa kolmea sääntöä niin onnistut varmasti myös jauhelihakastike-ohjeen kanssa:

1. Ota jauheliha lämpenemään noin 30 minuuttia ennen paistoa.

2. Käytä jauhelihan paistamiseen tarpeeksi kuumaa pannua.

3. Paista iso satsi jauhelihaa erissä, ettei pannu pääse kylmenemään.

Kuvalliset ohjeet jauhelihan ruskistamiseen löydät täältä

3. Käytä suurustukseen vehnäjauhoja

Vanha kunnon vehnäjauho on paras vaihtoehto kastikkeiden suurustukseen. Maissipohjainen suuruste tekee jauhelihakastikkeesta usein liisterimäistä ja sellaista lopputulosta kukaan tuskin haluaa. Parhaiten vältyt kokkareilta jauhelihakastikkeessa, kun lisäät vehnäjauhot pannulle siivilän läpi. Jauhot voi ripotella pannulle ruskistetun jauhelihan joukkoon, mutta kastikkeesta saa tummemman sävyistä, kun jauhot ruskistaa erikseen. Maukkaimman jauhelihakastikkeen saat, kun siirrät kypsyneen jauhelihan sivuun, lisäät rasvaa ja ruskistat jauhot samalla pannulla kuin jauhelihan.

4. Käytä aitoa voita

Aito voi on riittävän rasvaista suurustamaan jauhelihakastikeen. Kun pannulla on tarpeeksi rasvaa, vehnäjauhot eivät pala niin helposti. Älä siis turhaan nuukaile voin määrässä tehdessäsi jauhelihakastiketta! Aito voi myös antaa jauhelihakastikkeelle täyteläisyyttä ja pyöreää makua.

5. Muista maltti, kun suurustat jauhelihakastiketta

Maltti on valttia, kun suurustat jauhelihakastiketta. Varsinkin, kun ruskistat jauhoja. Raja täydellisen ja palaneen välillä on hiuksenhieno ja joskus jopa häilyvä. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää sitä, että sen väristä kastiketta saat, kuin jauhot pannulla ovat. Eli mitä ruskeampaa, sen parempi. Älä kuitenkaan polta jauhoja mustiksi. Jos voi-jauhoseos on liian kuivaa, se palaa varmasti. Lisää siis kunnolla voita ja tarkkaile seoksen koostumusta: voi-jauhoseoksen tulisi olla pehmeää ja kosteahkoa. Jos seos meinaa kuivua, lisää voita. Jos vähänkään epäilet, että malttisi ei riitä jauhelihakastikkeen tähän tekovaiheeseen, käytä suosiolla teflon-pannua, vaikka oma äitisi olisikin suosinut valurautaa. Teflon on luonteeltaan valurautaa varmempi eikä niin ailahtelevainen, ja jauhelihakastikkeen teko vaatii ennen kaikkea juuri tasaisuutta.

Jauhelihakastike resepti

6. Lisää neste kuumana

Suurustuksn aikana jauhoihin lisättävä nesteen on oltava kuumaa, jotta jauhot eivät paakkuuntuisi. Lisäksi kastiketta on sekoitettava voimakkaasti, kun neste lisätään jauhojen joukkoon. Jos käytät kastikkeeseen pelkkää vettä, keitä se ensin. Vaihtoehtoisesti myös lihaliemi kannattaa lisätä lämpimänä.

7. Kun teet jauhelihakastiketta, pidä suhteet mielessä

Jauhelihakastiketta valmistettaessa suhteet ovat tärkeässä roolissa. Jos jauhojen ja voin suhde on pielessä, jauhelihakastikkeen koostumuksesta ei tule hyvää. Siksi kannattaa muistaa, että jauhojen ja voin suhde aina sama, ja esimerkiksi 1 litraa nestettä kohden jauhelihakastikkeen valmistuksessa käytetään 1 dl voita ja 1 dl jauhoja.

Näin tuunaat perinteistä jauhelihakastike-ohjettasi:

  • Jos jauhelihakastike huolellisesta jauhojen ruskistamisesta huolimatta jää hailakaksi, tippa tai pari soijaa voi vielä pelastaa päivällisen esteettisyyden. 
  • Perinteinen jauhelihakastike on parhaimmillaan keitettyjen perunoiden kera, mutta sopii jauhelihakastike pastallekin. Myös perunamuusi on mukava kaveri ruskealle jauhelihakastikkeelle.
  • Tomaattinen jauhelihakastike valmistuu näppärästi lisäämällä perinteisen jauhelihakastikkeen sekaan tujauksen ketsuppia tai tomaattipyreetä. Tulisempaa jauhelihakastiketta taas saat helposti, kun kuullotat sipulin seassa pilkottua chiliä.
  • Halutessasi viimeistele jauhelihakastike kermalla juuri ennen tarjoilua. Kerma tuo jauhelihakastike-ohjeeseen täyteläistä pehmeyttä.
  • Perinteisen jauhelihakastikkeen makuun saa helposti uusia sävyjä ja syvyyksiä aromaattisilla kasviksilla kuten sellerillä, porkkanalla tai palsternakalla. Jauhelihakastiketta voi rikastaa myös aurinkokuivatuilla tomaateilla, suolakurkulla tai kourallisella mustia tai vihreitä oliiveja. Lisäämällä tuoreita yrttejä juuri ennen tarjoilua, raikastat mukavasti jauhelihakastikkeen makua. Jauhelihakastike-ohjeeseen sopivia yrttejä ovat esimerkiksi persilja, ruohosipuli, rakuuna, basilika ja korianteri.
  • Jauhelihakastike sopii pastalle ja toimii kaalilaatikon kanssa tai riisipohjaisessa padassa sekä täytteenä pizzalle tai tortilloille. Perinteinen jauhelihakastike on niin monikäyttöinen, että sitä kannattaa tehdä samalla vaivalla isompikin satsi ja pakastaa loput.

Karjalanpaistin ohje + 7 pataruokaa maailmalta

$
0
0
Karjalanpaistin ohje + 7 pataruokaa maailmalta

Karjalanpaisti on yksi Suomen vanhimmista perinneruoista ja tuttu monista juhlista ja pyhäpäivän aterioilta. Karjalanpaistin kaltaisia padassa hiljalleen haudutettavia liharuokia löytyy kuitenkin myös muista maailmankolkista ja ne ovat usein yhtä vakiintuneessa asemassa maan ruokaperinnehistoriassa kuin karjalanpaistiresepti on Suomessa. Monet reseptit ovat kuitenkin kokeneet modernisointia, jolta suomalaisen karjalanpaistin ohje sen sijaan on välttynyt. 

Klassisten suomalaisten arki- ja juhlaruokien lisäksi Herra Snellmanin sivuilta löytyy reseptejä moniin ulkomaisiin herkkuihin, joista kokosimme alle listaa karjalanpaistiohjeen tyylisistä pataruoista. Esimerkiksi Burgundinpata tai Stroganoff lämmittävät karjalanpaistin lisäksi hyvin talven pakkasilla. 

1. Karjalanpaisti

Karjalanpaisti uunissa on erinomainen pataruoka, joka lämmittää mukavasti talven pakkasilla. Karjalanpaistiohje tuli tutuksi koko kansalle 40-luvulla ympäri Suomen levittäytyneiden karjalaisten evakkojen myötä, ja tänä päivänä karjalanpaisti on osa monen perheen arki- ja juhlaruokailua. Pitkästä historiastaan huolimatta karjalanpaistin ohje on pysynyt kutakuinkin samana ja myös Herra Snellmanin karjalanpaistiresepti kunnioittaa aitoa karjalanpaistiohjetta.

2. Burgundinpata

Burgundinpata edustaa ranskalaisen keittiön klassikkoja. Mehevän punaviinipohjaisen pataruoan juuret lötyvät Burgundin maakunnasta, josta sen resepti on levinnyt ympäri maailman. Aidon Burgundinpata-ohjeen lisäksi löydät Herra Snellmanin sivuilta tämän lihapadan ranskalaisittain. Burgundinpata, kuten karjalanpaistinkin, nauttii pitkästä haudutuksesta ja paranee, mitä pidempään maltat pitää sitä uunissa.

3. Stroganoff

Venäjältä maailmalle levinnyt pataruoka on Stroganoff. Karjalanpaistin tyyliin aito Stroganoff valmistuu hitaasti hauduttaen pehmeästä naudan paistista, mehevistä suolakurkuista ja smetanasta. Oletettavasti Stroganoff on saanut nimensä vanhan ja vaikutusvaltaisen Stroganov-suvun mukaan.

4. Gulassi

Unkarin vastine suomalaiselle karjalanpaistille on gulassi. Perinteisesti gulassi valmistetaan lihanpaloista ja perunasta ja maustetaan paprikalla. Herra Snellmanin sivuilta löydät kuitenkin myös mehevän makkaragulassi-ohjeen, jossa liha on korvattu Bratwurst-makkaralla!

5. Cassoulet

Cassoulet on perinteinen ranskalainen muhennos, jonka peruselementtejä ovat liha, makkara ja valkoiset pavut. Kuten karjalanpaisti uunissa, myös cassoulet valmistetaan hauduttamalla pataa pitkään miedolla lämmöllä. Cassoulet on lähtöisin eteläisestä Ranskasta ja se on saanut nimensä laakeasta saviastiasta, jossa se alkujaan valmistettiin. Herra Snellmaninmakkara-papupata on Suomen oloihin sovellettu ohje cassouletista, mutta sivuiltamme löytyy myös Nautiskellen-blogin Makkara-papucassoulet ja Makkaracassoulet.

6. Osso bucco

Melkein voisi sanoa, että osso bucco on italialaisten karjalanpaisti: mehevä liha näyttelee pääosaa hyvin yksinkertaisesti maustetussa vaaleassa liemessä - tietysti sillä erolla, että Italiassa liemi saa makunsa luonnollisestikin viinistä, kun taas suomalainen karjalanpaisti hautuu sipulilla, suolalla, pippurilla ja laakerinlehdillä maustetussa vedessä. Herra Snellmanin osso bucco -resepti on maailmalle levinnyt modernimpi versio milanolaisesta perinneruoasta ja sisältää lihan lisäksi muun muassa tomaattimurskaa ja porkkanoita. Osso buccoa ja hapankaalia -ohje taas on hyvä vaihtoehto perinteiselle osso buccolle.

7. Chili con carne

Texasin osavaltiossa Yhdysvalloissa perinneruokaa on chili con carne. Yksinkertaisimmillaan chili con carne on chiliä Kunnon jauhelihan kanssa. Herra Snellmanin perinteinen chili con carne sopii hyvin myös huonommin tulisuutta sietävälle ruokailijalle. Suuren chilin ystävän sen sijaan kannattaa kokeilla Herra Snellmanin toista chili con carne -reseptiä, jossa runsasta chiliä tasapainottaa ripaus tummaa suklaata! Makkara-faneille taas sopii loistavasti chili con lenkki -resepti!

8. Bratwrust-punakaalipata

Bratwurst on perinteinen saksalainen makkara, joka juontaa juurensa aina 1300-luvulle saakka. Myös kaali on suosittu raaka-aine saksalaisessa keittiössä. Herra Snellmanin bratwurst-punakaalipadan -ohjeessa nämä kaksi yhdistyvät herkulliseksi uuniruoaksi!

Kinkkukiusaus on arjen pelastaja - näin tuunaat sitä!

$
0
0
Kinkkukiusaus on arjen pelastaja - näin tuunaat sitä!

Kinkkukiusaus on helppoa arkiruokaa parhaimmillaan. Sen valmisteluun tarvitaan vain 15 minuuttia. Uunissa kinkkukiusaus ohjeen mukaan viihtyy noin tunnin, jonka aikana kokki voi puuhata omiaan. Kinkkukiusauksen valmistuttua on muu perhe helppo kutsua valmiiseen pöytään. Kaveriksi kinkkukiusaukselle sopivat esimerkiksi tuoreet vihannekset kuten tomaatti ja kurkku, sekä viipale leipää.

kinkkukiusaus joulukinkun tähteistä

Kinkkukiusaus valmistuu lähes itsestään

Kinkkukiusausohje sisältää yksinkertaisimmillaan suolaa, pippuria, kermaa, perunaa ja laadukasta kinkkua. Herra Snellmanin perinteisessä kinkkukiusausreseptissä on käytetty valmista kinkkusuikaletta, joka on helppokäyttöinen tuote vaivattomaan ruoanlaittoon. Kätevä ja kiusaukseen sopiva kinkku on myös Herra Snellmanin Superior-kinkku. Joulun jälkeen kinkkukiusaus valmistuu hyvin joulukinkun rippeistä.

Kinkkukiusaus valmistuu vaivatta isollekin porukalle

Kinkkukiusaus on ruokalaji, joka ei kärsi skaalautuvuudesta - lähes päinvastoin: mitä suurempi joukko, sitä parempi kiusaus. Näin ollen kinkkukiusaus nähdään usein osana runsaita pitopöytiä tai esimerkiksi perhejuhlien päivällisenä ennen kakkukahveja. Kinkkukiusaus sopii loistavasti myös talkooporukalle tarjottavaksi! Kinkkukiusausohje on siinä mielessä helppo, että ruoan voi huoletta jättää uuniin kypsymään ainakin tunniksi ja hoitaa sillä välin muita kodin askareita tai käydä vaikka reippaalla kävelylenkillä!

Näin tuunaat kinkkukiusaus-ohjettasi

Kinkkukiusaus perunasta on perinteisin kinkkukiusausresepti, mutta kinkkukiusaus onnistuu myös ilman perunaa esimerkiksi kaalia, kesäkurpitsaa tai muita juureksia kuten porkkanaa, lanttua tai palsternakkaa hyödyntämällä. Perinteinen kinkkukiusaus on helppo tuunata myös erilaisilla juustoilla kuten sinihomejuustolla tai sulatejuustolla. Kinkkukiusaus on mahdollista myös kuorruttaa esimerkiksi mozzarella-viipaleilla tai Emmental-juustoraasteella.

Mausteisemmasta ruoasta pitävä kokki voi sujauttaa kinkkukiusausta tehdessään kerman sekaan erilaisia yrttejä tuoreena tai kuivattuna tai maustaa kinkkukiusausta esimerkiksi chilijauheella tai maustetuilla ruokakermoilla. Myös sienet sopivat loistavasti kinkkukiusaukseen!

Kinkkukiusaus reseptivideolla: 

Tämä kinkkukiusausohje löytyy myös YouTubesta! 

Kinkun paistaminen - vältä nämä 5 virhettä!

$
0
0
Kinkun paistaminen

Joulukinkun paistaminen on tarkkaa puuhaa. Kinkku näyttelee pöydässä niin suurta roolia, että sen makuun latautuu paljon odotuksia. Näin ollen, jos kinkku epäonnistuu, voi koko joulu mennä pilalle. Kinkun paistaminen on kuitenkin aika helppoa, kun tietää mitä on tekemässä. Pidä siis mielessäsi nämä Herra Snellmanin viisi ohjetta niin vältyt epäonnistuneelta joulukinkulta!

Kinkun paistaminen onnistuu kyllä, kunhan seuraa ohjeita.

1. Sulata joulukinkku ajoissa.

Pakastettu joulukinkku tulee ottaa sulamaan hyvissä ajoin ennen paistoa. Joulukinkun sulattaminen onnistuu parhaiten jääkaapissa. Sulamisaika riippuu ennen kaikkea joulukinkun koosta. Anna kinkun levätä sulattamisen jälkeen vielä hetki huoneenlämmössä. Kinkun paistaminen tulee aloittaa vasta, kun kinkku on sisälämpötilaltaan vähintään 10 astetta. Laita siis lämpömittari kiinni lihaan jo ennen kypsennystä.

Sulalle joulukinkulle pystyy helposti laskemaan suuntaa-antavan paistoajan muistisäännöllä 1,5 paistotunti per kilo. Paistoajan laskeminen ei kuitenkaan ole ihan näin helppoa, jos päätetään laittaa jäinen kinkku suoraan uuniin. Jäisen kinkun paistaminen onnistuu kyllä, mutta vaatii vähän enemmän työtä ja tarkkaavaisuutta.

2. Älä paista kinkkua ilman mittaria.

Kinkun paistamisessa tärkeintä on saavuttaa oikea kypsyysaste. Toiset pitävät ylikypsästä kinkusta, mutta sianliha ei saisi jäädä raa’aksi. Oikean kypsyysasteen löytämiseksi on hyvä käyttää paistomittaria. Mittaria ei kuitenkaan tarvitse pitää uunissa koko kinkun paistoaikaa, vaan lämpötilan voi mitata vain silloin tällöin lihan paksuimmista kohdista. Lämpötilan mittaaminen useammasta kohdasta kinkkua on tärkeää - näin varmistetaan, että kinkku on varmasti läpikypsä. Lue joulukinkun paisto-ohjeet vielä ennen kuin laitat kinkun uuniin.

Kinkun paistaminen onnistuu parhaiten lämpömittaria käyttämällä.

3. Jäähdytä joulukinkku tehokkaasti.

Kun joulukinkku on kypsä, ota se uunista ulos ja jäähdytä kinkku mahdollisimman nopeasti. Kinkun jäähdyttäminen oikein on melkein yhtä tärkeä, kuin itse paistaminen. Oikein jäähdytetty ja säilytetty kinkku nimittäin säilyy pidempään. Kinkkua ei saisi jättää huoneenlämpöön määräänsä pidemmäksi, eikä jääkaappikaan ole kovin hyvä vaihtoehto kuuman kinkun jäähdyttämiseen, sillä isona massana kinkku nostaa jääkapin lämpötilaa ja vaarantaa samalla muiden jääkaapissa säilytettävien elintarvikkeiden säilyvyyden. Paras vaihtoehto kinkun jäähdyttämiseen on terassi tai parveke ja mielellään alle 5 asteen lämpötila. Näin ollen pikkupakkanenkaan ei haittaa! Ole kuitenkin varuillasi, jos jäähdytät joulukinkun ulkona, sillä sen huumaava tuoksu saattaa houkutella paikalle toivomattomia vieraita kuten lintuja tai pieneläimiä.

4. Kuorruta vasta, kun joulukinkku on kunnolla jäähtynyt.

Jos kuulut siihen koulukuntaan, joka tykkää kuorruttaa joulukinkun, muista malttaa, ennen kuin alat sivelemään sinappia tai muuta kuorrutuksen pohjaa kinkun pinnalle. Pahimmassa tapauksessa, jos kinkku on vielä kuuma, sinappi tai esimerkiksi marmeladi alkaa sulamaan, eikä kinkun kuorruttamisesta tule mitään. Kinkun koristelu ja kuorrutus onnistuukin parhaiten, kun kinkku on kunnolla jäähtynyt.

Kun kinkun paistaminen on tehty, on aika kuorruttaa kinkku.

5. Säilö joulukinkku kylmässä.

Aikoinaan oli tapana jättää jouluruoat tuvan pöydälle yöksi. Näin kaikki pystyivät nälän yllättäessä kesken unien käydä syömässä vähän lisää kinkkua tai muita jouluherkkuja. Nykyisin ei kuitenkaan suositella ruoan pitämistä huoneenlämmössä pitkään vaan myös joulukinkku tulisi siirtää kylmään mahdollisimman nopeasti tarjoilun jälkeen. Voit myös pitää joulukinkun jääkapissa koko ajan ja vain leikata siitä kullekin aterialle sopivan määrän siivuja.

kinkun paistaminen videolla: 

Suomalainen joulukinkku ja muita maailman joulukinkkuja

$
0
0
Suomalainen joulukinkku

Joulukinkku, ja yleensä nimenomaan suomalainen joulukinkku, on erottamaton osa suomalaisia jouluruokaperinteitä ja joulukinkun paistaminen ennen joulua käy suorastaan ohjelmanumerosta. Joulukinkku ei itseasiassa ole yksin suomalaisten tai edes pohjoismaalaisten suosima jouluruoka. Joulukinkkua nimittäin syödään jopa 15 000 kilometrin päässä Suomesta! Kinkun valmistustapa ja se miten kinkku tarjoillaan, voivat vaihdella maailman eri kolkissa, mutta yhdistävänä tekijänä on kinkku, jota syödään jouluna.

Suomalainen joulukinkku kruunaa joulupöydän

Suomalainen joulukinkku juontaa juurensa aina skandinaaviseen mytologiaan ja viikinkien aikakaudelle, jolloin ihmiset uhrasivat talvipäivänseisauksen juhlassa villisian sadonkorjuun ja hedelmällisyyden jumala Freyrille. Sittemmin perinne kinkun syömisestä jouluna on levinnyt ympäri maailman, joten päätimme hieman tarkastella, millaisia valmistusmenetelmiä ja makuja joulukinkkuun maailmalla liittyy. Ja mikäli sattuisi käymään niin onnettomasti, että suomalainen joulukinkku syystä tai toisesta alkaisi kyllästyttää, niin näistä maailman kinkuista voi toki hakea inspiraatiota myös omaan joulupöytään!

Ruotsi

Ruotsissa joulukinkkua nautitaan suurilta osin kuten Suomessakin. Kinkku valmistetaan joko uunissa paistamalla tai keittämällä ja kuorrutetaan perinteiseen tapaan sinapilla. Se myös nautitaan sinapin kera. Ihan kuten suomalainen joulukinkku, on kinkku myös Ruotsissa lähes erottamaton osa perinteistä joulupöytään ja se tarjoillaan lisukkeenaan keitettyjä perunoita ja kaalia. Lisäksi ruotsalaiseen joulunviettoon kuuluvat erilaiset kalaherkut.

ruotsalainen kinkku on hyvin pitkälti samanlainen kuin suomalainen joulukinkku

Iso-Britannia

Iso-Britanniassa joulupöydässä on usein sekä kinkku että kalkkuna tai esimerkiksi ankka. Perinteinen brittiläinen joulukinkku valmistetaan keittämällä kinkkua kanelilla, pippurilla ja korianterinsiemenillä maustetussa liemessä, johon tuodaan lisämakua usein appelsiinimehulla tai muusta hedelmästä tehdyllä marmeladilla. Koristelultaan Ison Britannian joulukinkut ovat selvästi suomalaisia runsaampia: kun kinkku on kypsä, britit glaseeraavat sen esimerkiksi appelsiini-, omena- tai päärynämarmeladilla ja koristelevat kokonaisilla neilikoilla. Joulukinkku tarjoillaan paahdettujen perunoiden kanssa.

suomalainen joulukinkku harvoin on tarjolla yhtä näyttävästi.

Ranska

Ranskassa joulukinkku oli pitkään vain vedessä keitetty paisti, joka tarjoiltiin valmiiksi siivutettuna. Koristeisempi tyyli on kuitenkin tullut suosituksi myös Ranskassa ja monessa kodissa joulukinkku valmistetaan nykyään maustetummin esimerkiksi uunissa paistamalla päärynöiden ja omenoiden kanssa.

ranskalainen joulukinkku ei näytä samalta kuin perinteinen suomalainen joulukinkku.

Italia

Italia on tunnettu erilaisista kinkuistaan. Joulukinkun tapaan valmistettu kinkku on kuitenkin harvinaisempi herkku. Kotona keitetylle kinkulle löytyy kuitenkin ohjeita, joissa possunpaisti upotetaan porkkanasta, selleristä, appelsiinista, rosmariinista ja laakerinlehdistä valmistettuun liemeen. Kypsä kinkku tarjoillaan vihreän yrttikastikkeen kera.

kotimainen joulukinkku ei tarjoilultaan eroa paljon italialaisesta.

Tsekki 

Tsekkiläinen joulukinkku, Prahan kinkku, keitetään meheväksi puna- ja portviinillä maustetussa liemessä. Kinkun kypsyttyä se kuorrutetaan sinappi-neilikkaseoksella ja keitinliemestä valmistetaan kinkulle herkullinen kastike.

suomalainen joulukinkku on yleensä suurempi kuin tämä tsekissä nautittu kinkku.

Meksiko

Meksikossa perinteisen joulukinkun tyylistä paistia tarjoillaan jouluaaton sijaan uutena vuotena. Meksikolainen kinkku marinoidaan mm. neilikoilla, oreganolla ja kuminalla maustetussa marinadissa ja paistetaan uunissa tulisen chilikastikkeen kera.

Joulukinkkua ei syödä vain Suomessa, vaan myös esimerkiksi Meksikossa.

Jamaika, Barbados sekä Trinidad ja Tobago

Kyllä, myös päiväntasaajan eteläpuolella nautitaan jouluisin kinkkua. Karibialaiseen tyyliin valmistettu joulukinkku tosin on suomalaista makeampi: esimerkiksi Jamaikalla joulukinkku saa paiston jälkeen pinnalleen fariinisokerista, hunajasta, ananas- ja appelsiinimehusta sekä sinapista valmistetun glaseerauksen.

suomalaisen joulukinkun ystävä voi törmätä kinkkuun myös vaikkapa Jamaikalla.

Guyana ja Brasilia

Etelä-Amerikassa joulukinkkua syödään mm. Guyanassa ja Brasiliassa. Kinkku on siellä kuitenkin selvästi suomalaista vastinettaan hedelmäisempi: esimerkiksi Brasiliassa kinkku paistetaan uunissa hunajaisella sinappiliemellä glaseerattuna ja koristellaan mm. ananaksella ja kirsikoilla.

suomalainen joulukinkku ei tunnetusti sisällä ananasta, Brasiliassa sitä vastoin niitä käytetään kinkun koristeluun.

Australia

Myös Australiassa kinkku kuuluu osaksi joulunviettoa. Kesäkuumalla ei kuitenkaan ole ollenkaan tavatonta, että australialainen joulukinkku tarjoillaan kylmänä. Toki suomalainen kinkkukin maistuu kylmänä, kuten moni aattoiltana myöhään jääkaapilla vieraillut tietää. Perinteisten brittiläistä alkuperää olevien jouluherkkujen lisäksi australialaiset kattavat juhlapöydän usein myös paikallisilla kaloilla.

australiainen kinkku maistuu usein kylmänä, kuten myös suomalainen joulukinkku.

Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti on tunnettu lampaistaan, mutta myös suomalaiseen tapaan valmistettua kinkkua katetaan juhlapöytään. Koska uusiseelantilaiset ovat kovia grillaamaan ja joulun aika sattuu heillä sopivasti keskikesälle, paistuu joulukinkkukin heidän mielestään paremmin parilalla kuin uunissa.

suomalainen joulukinkku voisi olla outo näky toisella puolen maapalloa, jossa kuitenkin myös omanlaistaan joulukinkkua nautitaan.

Joulukinkun paisto lyhykäisyydessään - 10 askelta

$
0
0
Joulukinkun paisto

Joulukinkun paisto on monissa kodeissa yksi joulunajan kohokohtia ja kyllähän viimeistään uunista leijaileva tuoksu saa odottamaan vesikielellä joulupyödän herkkuja. Joulukinkun paistaminen ei ole vaikeaa silloin, kun tietää mitä on tekemässä. Yksinkertaisuudessaan kinkku valmistuu 10 askeleen voimin. 
Näin se käy: 

1. Ota kinkku pakastimesta jääkaappiin sulamaan noin kaksi päivää ennen kuin joulukinkun paisto on ajankohtaista.

Joulukinkun paisto onnistuu näillä 10 askeleella.

2. Ota kinkku jääkaapista huoneenlämpöön noin 5 h ennen paistoa.

Sulata kinkku hyvissä ajoin, ennen kuin joulukinkun paisto on ajankohtaista.

3. Huuhtele ja kuivaa kinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.

Kinkun paiston voi suorittaa paistopussilla tai ilman.

4. Mittaa kinkun sisälämpötila - jos se on +10 astetta, kinkku on paistovalmis.

5. Jätä lämpömittari paikoilleen ja aseta kinkku rasvapuoli ylöspäin uuniritilälle uunin keskitasoon.

Lämpömittari on oiva apuväline joulukinkun paistoon.

6. Aseta uuniritilän alle uunipelti ja kaada sille muutama desilitra vettä.

7. Aloita joulukinkun paisto 200 asteessa. Puolen tunnin kuluttua laske lämpötila 100 asteeseen.

Joulukinkun paisto alkaa  200 asteessa ja puolen tunnin jälkeen lämpötila lasketaan 100 asteeseen.

8. Laske kinkun paistoaika siten, että pidät kinkkua uunissa noin 1,5 tuntia per kilo.

9. Tarkkaile paistomittaria: kinkku on kypsä, kun se sisälämpötila on 74 astetta.

10. Ota kinkku uunista, jäähdytä ja nauti!

Video

Joulukinkkureseptit - 17 vinkkiä joulukinkun valmistukseen

$
0
0
Joulukinkkureseptit

Tapoja joulukinkun valmistamiseen ja erilaisia joulukinkkureseptejä on varmasti yhtä monta kuin on syöjiäkin. Jokaisella perheellä on oma hyväksi havaittu joulukinkkuresepti sekä kinkun paistamiseen liittyvät perinteensä. Ikiaikaisia kysymyksiä joulukinkun paistoon liittyen ovat mm. paistetaanko kinkku päivällä vai yöllä; valmistetaanko kinkku uunissa ritilällä vai paistopussissa; kinkun kuorruttaminen - kyllä vai ei? Herra Snellmanin perinteiset joulukinkun paisto-ohjeet ovat kattavat, mutta innostuimme myös listaamaan alle 17 eri tavoilla valmistettua tai viimeisteltyä kinkkua. Mikä joulukinkkuresepti on sinun suosikkisi?

Jokaisella perheellä lienee se oma hyväksi havaittu joulukinkkuresepti.

Joulukinkku takassa

Varmasti yleisin joulukinkun valmistustapa on uunissa, mutta kinkku on mahdollista kypsentää myös varaavassa takassa tai leivinuunissa. Takassa on hyvä polttaa kunnon pesällinen puita edellisenä päivänä ja antaa sitten uunin sisälämpötilan laskea noin 190 asteeseen ennen kinkun paistamista. Kinkun voi paistaa paistopussissa, uuninkestävällä astialla tai foliossa. Joulukinkun paistamiseen takassa kannattaa kuitenkin varata vähän pidempi aika ja käyttää paistomittaria.

Rosvojoulukinkku

Jos pihamaallasi ei ole tietoakaan valkeasta joulusta ja kaipaat vaihtelua perinteiseen tapaan valmistaa joulukinkku, rosvojoulukinkku voi olla kaipaamasi vastaus. Rosvojoulukinkku kypsennetään rosvopaistin tyylisesti kaivamalla kuoppa maahan, latomalla sinne suuria kiviä ja sitten polttamalla siinä nuotiota muutaman tunnin ajan. Kun kivet ovat varanneet itseensä tarpeeksi lämpöä, asetetaan kuoppaan kosteilla leivin- ja sanomalehdillä vuorattu kinkku folioon käärittynä ja annetaan kypsyä vähintään 10 tuntia.

Keitetty joulukinkku

Joulukinkun keittäminen on yksi hyvä vaihtoehto perinteisen joulukinkun valmistamiseen. Joidenkin mielestä hitaasti poreilevassa liemessä keitetty kinkku kypsyy uunissa paistettua lempeämmin. Kinkun keittäminen on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun uunissa paistaminen ei ole mahdollista.

Moni joulukinkkuresepti perustuu kinkun paistamiseen, mutta sen voi toki myös keittää.

Punaviinissä keitetty joulukinkku

Yksinkertaista maustelientä on helppo tuunata ja keittää joulukinkku esimerkiksi punaviinissä! Punaviinipohjaisesta keitinliemestä saa myös herkullisen kastikkeen joulupöydän lisukkeeksi.

Glögissä keitetty joulukinkku

Tämä joulukinkkuresepti tuo kinkkuun varsin jouluisia makuja. Nimittäin punaviinin ohella myös glögi on hyvä pohja kinkun keitinliemelle. Voit joko käyttää kaupan valmista glögiä tai jos se on mielestäsi liian makeaa joulukinkun kaveriksi, voit valmistaa punaviinistä kanelilla ja neilikalla maustamalla itsetehtyä glögiä.

Oluessa keitetty joulukinkku

Glögin ja punaviinin lisäksi myös olut sopii hyvin kinkun keittämiseen. Kokeile rohkeasti omien mieltymystesi mukaista olutta. Perinteisen lagerin sijaan voit käyttää esimerkiksi tummaa porteria tai inkivääriolutta!

Siiderissä keitetty joulukinkku

Myös siideri sopii hyvin joulukinkun keittämiseen. Siideri antaa keitinliemeen mukavaan hapokkuutta ja se antaa loistavan pohjan makeahkolle kastikkeelle.

Coca-colassa keitetty joulukinkku

Mausteliemen sijaan joulukinkun voi keittää myös Coca-colassa huippukokki Nigella Lawsonin tapaan. Coca-colassa keitetty joulukinkku saa pinnalleen makean sinappi-siirappikuorrutuksen.

Coca-Colassa keitetty joulukinkku

Perinteinen sinappikuorrutus

Varmasti perinteisin kinkun kuorrutus on yksinkertainen sinappikuorrutus, joka gratinoidaan uunissa korppujauhoilla.

Gluteeniton sinappikuorrutus

Perinteinen sinappikuorrutus kinkulle on helppo valmistaa myös gluteenittomana: korvaa vain korppujauho esimerkiksi mantelijauholla.

Karamellisoitu sinappikuorrutus

Makeammasta kinkun kuorrutuksesta pitävän kannattaa ehdottomasti kokeilla karamellisoitua sinappikuorrutusta, jossa sinappihunnun päälle ripotellaan korppujauhojen sijaan fariinisokeria.

Vaahterasiirappikuorrutus

Vielä astetta makeampi kuorrutus joulukinkulle on vaahterasiirappiglaseeraus, joka valmistetaan vaahterasiirapista, fariinisokerista ja kinkun paistoliemestä.

Aprikoosikuorrutus

Mehevä gluteeniton kinkun kuorrutus valmistuu aprikoosihillosta, sinappijauheesta ja fariinisokerista. Aprikoosikuorrutus on kuitenkin mahdollista tehdä myös aprikoosihilloa ja vahvaa sinappia yhdistämällä ja korppujauhoilla gratinoimalla.

Omenamarmeladikuorrutus

Omenainen kuorrutus joulukinkulle syntyy sekoittamalla makeaa omenamarmeladia ja vahvaa sinappia. Ennen tarjoilua koko komeus gratinoidaan uunissa korppujauhoilla. Gluteeniton versio omenamarmeladikuorrutuksesta syntyy omenahillosta, sinappijauheesta ja fariinisokerista.

Moni joulukinkku resepti sisältää myös kuorrutuksen.

Pestokuorrutus

Italiaa henkivä joulukinkun kuorrutus valmistuu vihreästä pestosta, parmesanista ja mantelilastuista. Halutessasi voit käyttää myös punaista pestoa niin saat astetta mausteisemman lopputuloksen.

Kanelikuorrutus

Jouluinen kanelikuorrutus kinkulle on helppo valmistaa ruokosokerista, kanelista ja sinapista. Ennen uunia kinkun päälle ripotellaan vielä mantelilastuja ja gratinoidaan sitten 250-asteessa noin 10 minuuttia.

Maissikuorrutus

Maissikuorrutus kinkulle korvaa korppujauhon käytön kinkun gratinoinnissa. Ohjeessa sinappi-siirappihunnun päälle ripotellaan murskattuja maissihiutaleita ja kuorrutetaan uunissa, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.


Joulukinkun paistaminen

$
0
0
Joulukinkun paistaminen

Joulukinkku voidaan paistaa uunissa sekä vaihtoehtoisesti keittää, grillata tai jopa savustaa. Suomessa kinkun paistaminen sähköuunissa on se ehdottomasti suosituin tapa, joten perusohjeet olemmekin laatineet tätä silmällä pitäen. Kinkun paisto on loppujen lopuksi helppoa, kunhan muistaa muutaman perusasian, jotka tällä sivulla kertaamme. Uunissa paistetusta joulukinkusta tulee vähän suolaisempi kuin keitetystä kinkusta, koska suola ei liukene keitinveteen.

Joulukinkun paisto-ohje pähkinänkuoressa

Joulukinkun paistaminen uunissa on monessa kodissa se tavallisin tapaa valmistaa kinkku. Tässä joulukinkun paisto-ohje pääpiirteissään, tarkempia ohjeita eri vaiheisiin löydät selaamalla sivua alaspäin tai valitsemalla aiheen alla olevasta luettelosta.

1. Sulata kinkku ajoissa, jotta sisälämpötila uuniin laitettaessa on noin +10 astetta.
2. Käytä paistomittaria ja aseta se lihan paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan niin että se osuu luuhun.
3. Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia.
4. Laske lämpötila 100 asteeseen ja paistat kinkkua noin 1,5 tuntia per kilo.
5. Tarkista joulukinkun paistoaika mittarista. Sisälämpötilan ollessa 74 astetta, kinkku on kypsä. Ylikypsän eli murean ja pehmeän kinkun lämpö on n. 80°C

Aiheet:

Katso 4 syytä valita Snellmanin kinkku

Joulunkinkun sulattaminen

Joulukinkun sulattaminen aloitetaan yleensä siirtämällä pakastettu kinkku pakastimesta jääkaapin puolelle sulamaan hyvissä ajoin ennen paistamista. Ota huomioon, että suuren joulukinkun sulattaminen kestää useita päiviä!

2–3 kg:n kinkku vaatii sulaakseen 1–2 vrk
4–7 kg:n kinkku 2–3 vrk
8–12 kg:n kinkku jopa 4–5 vrk.

Ota kinkku jääkaapista huoneenlämpöön noin 5 tuntia ennen paistamista. Ennen kuin paistat kinkun, tulee kinkun sisälämpötilan tulee olla noin +10 astetta.

Mikäli unohdit ottaa kinkun sulamaan, ei ole kuitenkaan syytä paniikkiin. Kokeilimme laittaa jäisen kinkun suoraan uuniin ja lopputulos ei ollut lainkaan hassumpi. Tässä tapauksessa toki joulukinkun paistaminen kestää tavanomaista kauemmin. Katso tarkemmat ohjeet, miten jäisen kinkun paistaminen onnistuu!

Joulukinkun paistaminen paistopussissa

Joulukinkku voidaan paistaa uuniin sopivassa paistopussissa. Pussin ansiosta paiston yhteydessä saadaan talteen erittäin maukas kinkun liemi. Paistopussista on myös se hyöty, että joulukinkun paistaminen ei sotke uunia. Paistopussia käytettäessä tulee varoa, ettei pussi osu uuniin vastuksiin tai seiniin.

Kinkun paistolämpötila on ohjeesta riippuen 100–125 astetta. Me Snellmanilla suosittelemme, että joulukinkun paistaminen tapahtuu 100 asteessa, sillä matalammassa lämpötilassa kinkusta saadaan mehukkaampi. Myös kinkun paistaminen pussissa tekee siitä hieman mehevämmän.

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
2. Huuhtele ja kuivaa joulukinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
3. Laita joulukinkku paistopussiiin. Jätä pussin yksi kulma ylöspäin ja leikkaa kulma auki, jotta höyry pääsee ulos, mutta paistoliemi pysyy pussissa.
4. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki on keskellä kinkkua. Jos kinkussa on luu, varo ettei mittari osu siihen.
5. Aseta kinkku rasvapuoli ylöspäin syvälle uunipellille keskitasolle tai alemmas kinkun koosta riippuen.
6. Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia, jotta paistuminen lähtee vauhtiin. Laske sen jälkeen uunin lämpötila 100 asteeseen.
7. Paista kinkkua uunissa noin 1,5 tuntia per kilo.
8. Kinkku on kypsä, kun mittari näyttää 74 astetta. Ylikypsän kinkun sisälämpötila on 83 astetta.

joulukinkun paistaminen

Joulukinkun paistaminen ilman paistopussia

Kinkun paistaminen ilman pussia tapahtuu lämpötilojen ja paistoaikojen osalta samalla tapaa kuin paistopussissa paistettaessa. Ainoa merkittävä ero onkin siinä, että kun joulukinkun paistaa ilman pussia, asetellaan kinkku yleensä suoraan uunin ritilälle. Tällöin uunin pohjalle on ehdottomasti laitettava syvä uunipelti, jotta kinkusta paistettaessa irtoava neste ja rasva ei sotke uunia ja pala kiinni.

Pellille kannattaa myös reilusti vettä, jotta uunissa säilyy sopiva kosteus. Vesi haihtuu kuumassa uunissa, joten sitä on hyvä lisätä pellille kun joulukinkun paistaminen edistyy.

Joulukinkun paistaminen ilman pussia ei tee siitä välttämättä aivan yhtä mehevää kuin pussissa paistettaessa. Myös kinkun paistoliemen ottaminen talteen on hieman hankalampaa kuin paistopussin kanssa, mutta kunhan pellillä kun on tarpeeksi vettä, on lopputuloksena varsin hyvä liemi.

Joulukinkun paistaminen foliossa

Mikäli käytössä ei ole paistopussia, voi kinkun kääriä myös folioon ennen uuniin laittamista. Näin kinkku pysyy mehukkaana ja uuni siistinä. Joulukinkun paistaminen foliossa soveltuu parhaiten pienille kinkuille. Myös jäisen kinkun paistaminen onnistuu parhaiten folion avulla ja ohjeet tähän löydät blogistamme.

Näin paistat sulatetun kinkun foliossa:

1. Aseta uuni 200 asteeseen.
2. Huuhtele ja kuivaa joulukinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
3. Kääri joulukinkku alumiinifolioon ja aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
4. Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia.
5. Laske lämpötila 100 asteeseen ja paistat kinkkua noin 1,5 tuntia per kilo.
6. Tarkista joulukinkun paistoaika mittarista. Sisälämpötilan ollessa 74 astetta, kinkku on kypsä. Ylikypsän eli murean ja pehmeän kinkun lämpö on n. 80°C

joulukinkun paistaminen foliossa

Joulukinkun paistaminen kiertoilmauunissa

Kiertoilmauunissa lämpö jakaantuu tavanomaista uunia tasaisemmin ja siksi joulukinkun paistaminen kiertoilmauunissa onnistuukin hieman alhaisemmassa lämpötilassa. Joulukinkun voi paistaa kiertoilmauunissa joko paistopussin kanssa tai ilman, joten voit hyödyntää yllä olevia paisto-ohjeita, kunhan muistat käyttää kiertoilmauunin kanssa noin 20 astetta alhaisempia lämpötiloja. Toki uuneissa on paljon yksilöllisiäkin eroja, joten joulukinkun paistaminen kiertoilmauunissa onnistuu parhaiten paistomittaria seuraamalla.

joulukinkun paistaminen kiertoilmauunissa

Joulukinkun paistaminen leivinuunissa

Perinteikäs leivinuuni soveltuu hyvin myös joulukinkun paistamiseen, kunhan muistaa muutaman tärkeän seikan. Ensinnäkin, jotta kinkku paistuu leivinuunissa kypsäksi, on leivinuunia lämmitettävä etukäteen tarpeeksi kauan. Lämmittämisen jälkeen kannattaa kuitenkin odottaa, että leivinuunin lämpötila on noin 150 astetta ennen kuin laittaa kinkun paistumaan. Aloituslämpötila on korkeampi kuin sähköuunissa paistettaessa, sillä on otettava huomioon, että leivinuunin lämpötila laskee hiljalleen.

Jotta joulukinkun paistaminen leivinuunissa onnistuu, tulisi uunin lämpötilan olla koko paistamisen ajan vähintään 80 astetta. Kinkun alle kannattaa leivinuunissakin laittaa paistamisen ajaksi syvä uunipelti.

Koska lämpötilan hallinta leivinuunissa on sähköuuniin verrattuna haastavaa ja leivinuuneissa on keskenäänkin eroja, selviää kinkun tarkka paisto-aika parhaiten paistomittarin avulla. Kinkku on kypsä, kun mittari näyttää 74 astetta. Ylikypsän kinkun sisälämpötila on 83 astetta. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että joulukinkun paistaminen leivinuunissa kestää noin tunnista puoleentoista per kilo.

joulukinkun paistaminen leivinuunissa

Joulukinkun paistaminen kaasu-uunissa

Jos edessä on joulukinkun paistaminen kaasu-uunissa, soveltuu tähän sama kinkun paisto-ohje kuin sähköuunia käytettäessä. Ainoa mahdollisesti vastaan tuleva ero saattaa olla lämpötiloissa, sillä osassa kaasu-uuneista alin lämpötila on noin 150 astetta. Tässä tapauksessa paista joulukinkkua kaasu-uunissa pienimmällä mahdollisella teholla ja käytä paistomittaria joulukinkun kypsyyden varmistamiseksi.

joulukinkun paistaminen kaasu-uunissa

Joulukinkun grillaaminen ja savustaminen

Mikäli talven keskellä on käytettävissä tarpeeksi iso grilli ja hieman seikkailumieltä, voi joulukinkun myös grillata kypsäksi. Grillissä onnistuu myös joulukinkun savustaminen savustuslastujen avulla, mikäli kinkkuun haluaa savun makua. Tässä tapauksessa kannattaa savustuslastut laittaa grilliin jo heti alkuvaiheessa.

Joulukinkun grillaaminen tulee tehdä epäsuoralla tulella, eli hiilet tai briketit eivät saa olla suoraan kinkun alapuolella. Lisäksi joulukinkun paistaminen grillissä vaatii uunia enemmän vahtimista, sillä grillin lämpötilaa on seurattava ja esimerkiksi brikettejä lisättävä tarvittaessa.

Lämpötila grillissä voi olla aluksi hieman korkeampi, mutta joulukinkun grillaaminen tulisi suorittaa pääosin noin 125 asteen lämpötilassa. Lihalämpömittari on ehdoton apuväline joulukinkun grillauksessa ja lämpötilaa voi mitata joko jatkuvasti tai aina samalla kun lisää grilliin hiiliä.

Joulunkinkun grillaaminen vaatii hieman viitseliäisyyttä ja kenties harjoitteluakin, mutta grillissä valmistettu joulukinkku on lopulta todella yllättävän herkullinen. Joulukinkun grillaaminen on helpointa luuttomalla juhlakinkulla, sillä todella suuren kinkun kanssa voi jo pelkästään kinkun mahduttaminen grilliin aiheuttaa päänvaivaa.

joulukinkun grillaaminen ja savustaminen

Joulukinkun paistoaika

Sähköuunissa joulukinkun paistoaika on noin 1,5 tuntia per kilo. Se, kauanko joulukinkun paistaminen tarkalleen kestää, riippuu paitsi kinkun koosta ja muodosta, myös uunien yksilöllisistä eroista. Lisäksi kinkun sisälämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa hieman paistoaikaan.

Paistomittari onkin paras tapa varmistaa oikea joulukinkun paistoaika. Joulukinkun sisälämpötilan tulee olla 74 astetta, jotta se on kypsä. Jos tavoitteenasi on ylikypsä joulukinkku, pitää sisälämpötilan olla 83 astetta tai jopa vähän yli. Varo kuitenkin, ettei kinkusta tule liian kuiva.

Ota myös huomioon, että kinkun lämpötila nousee vielä vähän sen jälkeen kun otat sen uunista.

Joulukinkun paistaminen

Joulukinkun kuorruttaminen

Joulukinkun paistaminen huipentuu yleensä kinkun kuorruttamiseen. Kun kinkku on kypsä, anna sen jäähtyä hetken aikaa ja poista sitten verkko, kamara sekä ylimääräinen rasva kinkun pinnalta. Rasvaa voi jättää mieltymyksensä mukaan hieman, sillä se tuo makua myös kinkun kuorrutukseen.

Perinteinen joulukinkun kuorrutus sisältää sinappia, kananmunaa ja korppujauhoja. Kananmunan voi myös halutessaan jättää pois. Sekoita noin 3 rkl sinappia ja yksi kananmuna keskenään ja levitä seos kinkun päälle.  Ripottele sitten päälle hieman korppujauhoja.

Viimeistele joulukinkun kuorrutus paistamalla kinkkua vielä 250-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia. Vahdi kinkkua koko ajan, ettei kuorrute pala. Ota kinkku uunista, kun kuorrute on kauniin kullanruskea!

 

Joulukinkun koristelu

Kuorruttamisen lisäksi joulukinkun voi vielä halutessaan koristella hienon ulkonäön saavuttamiseksi. Perinteisin tapa lienee asetella kinkun pintaan kokonaisia neilikoita. Muista kuitenkin, että tällöin kinkun kannattaa antaa ensin hieman jäähtyä, muuten neilikoista saattaa jäädä liian voimakas maku kinkkuun. Helppo tapa koristella kinkku on myös tehdä veitsellä kinkun pintaan kaunis ruudukkokuvio.

Joulukinkun koristeluun sopivat myös tuoreet yrtit ja mausteet. Lisäksi tarjoiluvadille voi asettaa koristeeksi esimerkiksi laakerinlehtiä ja hedelmiä.

joulukinkun koristelu

Joulukinkun keittäminen

Monille joulukinkun paistaminen on niin itsestään selvä asia, että muita tapoja kinkun kypsentämiseen ei tule edes mietittyä. Joulukinkun keittäminen on kuitenkin nopea ja verrattain vaivaton tapa saada erityisen mehevä kinkku. Lisäksi keitetty kinkku ei ole aivan niin suolainen kuin uunissa paistettu ja se on helppo maustaa keittoliemen myötä erilaisilla mausteilla. Koska kinkun on mahduttava kattilaan, soveltuu joulukinkun keittäminen parhaiten hieman pienemmille kinkuille.

Joulukinkun keittäminen onnistuu helpoiten paistomittaria hyödyntämällä. Mehevyyden takaa puolestaan se, jos keitetyn joulukinkun antaa jäähtyä kattilassa. Viileä ulkoilma on näppärä tapa jäähdyttää kattialassa oleva kinkku, mutta tällöin on varmistettava, etteivät esimerkiksi eläimet pääse herkuttelemaan kinkulla.

1. Huuhtele ja kuivaa kinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
2. Keitä kinkkua vedessä noin tunti per kilo mausteiden kera. Mausteeksi sopivat esimerkiksi maustepippurit ja laakerinlehdet.
3. Kun kinkku on kypsä, keitä lopuksi liemi kasaan kattilassa.
4. Mikäli haluat kuorruttaa kinkun, tarvitset uunia kuorrutteen paistamiseen.

Vinkkejä kokeilunhaluisille

Joulukinkun paistaminen ei ole vain pohjoismainen tapa, vaan myös esimerkiksi Karibialla nautitaan jouluisin kinkkua. Karibialaiseen tyyliin valmistettu joulukinkku tosin on suomalaista makeampi: esimerkiksi Jamaikalla joulukinkku saa paiston jälkeen pinnalleen fariinisokerista, hunajasta, ananas- ja appelsiinimehusta sekä sinapista valmistetun glaseerauksen. Katso blogistamme, miten suomalainen joulukinkku eroaa muista ja millaisia valmistusmenetelmiä ja makuja joulukinkkuun maailmalla liittyy.

Jos joulukinkun paistamisesta haluaa tehdä suorastaan taidetta, kannattaa kokeilla kypsentää joulukinkku rosvopaistin tavoin maakuopassa. Jäinen maa aiheuttaa tosin haasteita ja muutenkin aikaa projektiin on pelkästään kypsentämisen osalta hyvä varata noin 10 tuntia. Lisäksi “maauunia” on kuumennettava nuotion avulla tuntikaupalla. Ylikypsä rosvopaistikinkku on kuitenkin kokemisen arvoinen.

Tai entäpä jos keittäisit joulukinkun veden sijaan Coca-Colassa? Tv-kokki Nigella Lawsonin mukaan Coca-Colassa keitetty joulukinkku on se kaikkein paras. Lisää makuvaihtoehtoja ja vinkkejä löydät blogistamme!

Joulukinkun kuorrutus

Hyvää ja herkullista joulua!

Olipa valintasi sitten perinteinen kinkun paistaminen tai mikä tahansa muista valmistustavoista, toivomme että lopputulos on mitä onnistunein ja haluamme samalla toivottaa oikein hyvää joulua blogitoimituksen ja koko Snellmanin henkilökunnan puolesta!

5 x lasagne - ohjeita, joilla onnistut varmasti!

$
0
0
5 x lasagne - ohjeita, joilla onnistut varmasti!

Italialainen lasagne on vuosien saatossa valloittanut niin lasten kuin aikuistenkin sydämet ympäri maailman. Varmasti myös moni suomalainen muistelee lämmöllä äidin tai isän kotitekoista lasagnevuokaa. Perinteinen lasagneresepti voi ensi alkuun tuntua monimutkaiselta, mutta kun vain seuraa ohjeita ja hoitaa järjestelmällisesti kaikki työvaiheet, ei voi epäonnistua. Lopputulos palkitsee varmasti myös valmistukseen käytetyn ajan ja odottelun. Jos klassinen lasagne tuntuu liian tutulta, Herra Snellmanin sivuilta löytyy lasagneohjeita myös pienellä särmällä!

Keskiaikainen lasagne

Lasagne juontaa juurensa kauas historiaan. Alkujaan Napolin alueella kehittynyt perinteinen lasagneohje arvioidaan syntyneen jo Keskiajalla ja varhaisimmat viitteet kirjoitetusta lasagnereseptistä ovat 1300-luvun alkupuolelta. Keskiaikainen versio lasagnesta oli kuitenkin vielä kaukana lasagnen nykyisestä muodosta: ensimmäiset lasagnet sisälsivät yleensä vain ohuina levyinä keitettyä pastaa, jonka päälle ripoteltiin mausteita ja raastettua parmesania. Joissain tapauksissa pastan sekaan saatettiin sekoittaa myös saksanpähkinöitä ja broilerin rasvaa.

Herra Snellmanin klassinen lasagne

Klassinen lasagne on mehevä uuniruoka, jonka herkullisuus perustuu huolellisesti kerroksittain ladottuihin, makua täynnä oleviin aineksiin: kun tomaattinen jauhelihakastike kohtaa lasagnelevyjen välissä paksun juustokastikkeen, ei lopputulos voi olla muuta kuin herkullistakin herkullisempi lasagne. Juustokastike valmistuu yksinkertaisimmillaan maidosta ja Emmental-juustosta, mutta juustokastike saa nopeasti uutta puhtia, kun vaihtelee sen valmistamiseen käytettäviä juustolaatuja. Emmentalin lisäksi muita hyviä vaihtoehtoja juustokastikkeeseen ovat esimerkiksi gouda, ricotta, mascarpone, vuohenjuusto, sinihomejuusto sekä erilaiset sulatejuustot. Väriä juustokastikkeeseen taas saa lisäämällä mukaan pestoa. Tomaattikastikkeen makua puolestaan on helppo syventää esimerkiksi oliiveilla, kapriksilla tai aurinkokuivatuilla tomaateilla.

Helppo lasagnette

Jos pidät lasagnesta, maistuu sinulle myös lasagnette: kun perinteinen lasagnevuoka valmistetaan kokoamalla lasagne kerroksittain, lasagnettevuoka täytetään tomaattikastikkeella ja lasagnelevyjä kapeammalla pastalajilla kuten Tagliatellella tai Pappardellella. Lasagnetten valmistuksessa voi kuitenkin käyttää myös rikottuja lasagnelevyjä. Mitä taas tulee juustokastikkeeseen, lasagnetteen sitä ei tavallisesti tehdä, vaan lasagnettevuoan voi päällystää esimeriksi purkillisella kermaa ja juustoraastetta.

Lasagnettea voisi kuvailla perinteisen lasagnereseptin arkiversioksi, sillä lasagnette on nopeampi tehdä kuin lasagne. Sen sijaan, että ainekset ladottaisiin kerroksittain kuten lasagnessa, lasagnettessa ne vain sekoitetaan keskenään. Tämä tekee lasagnettesta perinteistä lasagnea kevytrakenteisemman ja se kypsyy hieman nopeammin, kuin kokonaisista lasagnelevyistä koottu lasagne. Paistoaika lasagnettelle vaihtelee paristakymmenestä minuutista puoleen tuntiin. Lisukkeeksi lasagnettelle sopii hyvin esimerkiksi raikas salaatti.

Moderni lasagne tortillaletuista

Lasagne on vanha ruokalaji ja lasagnelevyt yksi vanhimmista pastatyypeistä. Mutta jos pasta kyllästyttää, voi lasagnelevyt korvata tortillaletuilla ja näin valmistaa moderni meksikolaisvivahteinen lasagne! Ohje Herra Snellmanin Tortillalasagneen löytyy täältä. 

tortilla lasagne

Lasagnelle on hyvä valita tarpeeksi iso vuoka, eikä täyttää sitä aivan reunoja myöten niin pysyy uunikin siistinä. Lasagne nimittäin kiehuu helposti yli kypsennyksen aikana. Anna kiehuvan kuuman lasagnen vetäytyä hetki kypsennyksen jälkeen niin sen rakenne pysyy leikatessa paremmin koossa.

Lasagne ilman jauhelihaa

Vaikka jauhelihakastike on yksi klassisen lasagnen peruselementeistä, perinteinen lasagneresepti toimii hyvin myös muusta lihasta valmistettuna! Lasagne kebabista valmistuu keittämällä ensin kokoon tomaattikastike hyppysellisellä chiliä ja sekoittamalla sitten mukaan kebablastuja. Samalla tavalla voi lasagnessa hyödyntää myös makkaraa. Esimerkiksi Snellmanin All Natural Chipotle & Chorizo tai Salsiccia & Merguez sopivat hyvin lasagnessa käytettävään tomaattikastikkeeseen!

Jos olet innokas kokki ja tykkäät kikkailla keittiössä, voit kokeilla valmistaa myös lasagnessa käytettävät lasagnelevyt itse! Tuorepastalevyt imevät paremmin kastikkeiden makuja ja ne kypsyvät nopeammin. Jos taas haluat säästää aikaa lasagnen kypsennyksessä, tee kastikkeet valmiiksi jo edellisenä päivänä. Voit myös koota lasagnen valmiiksi vuokaan odottamaan ja vain kypsentää sen ennen tarjoilua. Lasagne maistuu pakastettunakin eli kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä ja pakastaa annoksia kiireisten päivien varalle.

Lasagne kasviksilla

Kasviksilla voi tuoda lasagneen helposti lisää makua. Lasagnelevyjen lisäksi kerrosten väliin voi laittaa esimerkiksi tomaattiviipaleita tai korvata lasagnelevyt vaikka kokonaan kesäkurpitsa- tai munakoisosuikaleilla. Jauhelihakastiketta voi tuunata esimerkiksi porkkanalla, palsternakalla tai muilla juureksilla. Lihan lisäksi tomaattikastikkeeseen sopii hyvin mm. paprika, pavut, artisokka ja sienet. Juustokastikkeeseen lisämakua ja kasvivoimaa tuo tuore pinaatti ja yrtit kuten basilika, oregano tai timjami.

Ruokabloggaajien parhaat kinkkuvinkit

$
0
0
ruokabloggaajien parhaat kinkkuvinkit

Jos haluat tänä jouluna kokeilla erilaista joulukinkkua tai kaipaat ideoita kinkun tähteiden hyödyntämiseen, tutustu maamme ruokabloggaajien parhaisiin joulukinkku-aiheisiin resepteihin.

Kun jouluun on enää vajaat kaksi kuukautta, alkaa pikkuhiljaa olla aika pohtia, mitä juhlapöytään tänä vuonna katetaan. Suomalaisissa kodeissa jouluaterian pääroolissa on tietenkin joulukinkku. Valmistustapoja kinkulle lienee kuitenkin miltei yhtä monta kuin kotejakin. Melko ylivoimaisesti suosituin tapa taitaa olla joulukinkun paistaminen, mutta tämänkin koulukunnan sisältä löytyy monenlaisia eroja mm. paistoajan ja -lämpötilan suhteen. Ja oma lukunsa ovat tietenkin kinkun kuorrutus ja mahdollinen kastike.

Bloggaajien 5 parasta joulukinkkureseptiä

Moni suomalainen ruokabloggaaja on luonnollisesti jakanut blogissaan oman näkemyksensä täydellisestä joulukinkusta. Listasimme alle ruokablogien joulukinkkuresepteistä viisi parasta.

Perinteinen joulukinkku pähkinöillä päällystettynä

Tässä Hannan soppa -blogin muuten perinteisessä reseptissä kinkun pinta koristellaan erilaisilla pähkinöillä. Näin lopputulos on sekä gluteeniton että varsin näyttävän näköinen.

Hedelmäinen vaihtoehto perinteiselle sinappikuorrutukselle

Peggyn pieni punainen keittiö -blogissa joulukinkku on saanut päälleen hedelmäisen kuorrutuksen, jonka pääosassa ovat pirteän oranssit persimon-hedelmät.

Joulukinkku ruiskuoressa

Yksi perinteisimmistä, mutta nykyään harvemmin hyödynnetyistä, kinkun valmistustavoista on kinkun paistaminen ruiskuorella peitettynä. Niin on tehty muun muassa tässä Herkkusuun lautasella -blogin reseptissä. Herkullisen maun ja tuoksun lisäksi ruiskuori pitää huolen siitä, että kinkku ei pääse kuivumaan liikaa uunissa ollessaan.

Mausteliemessä keitetty joulukinkku

Tässä Heleen's Hobbies -blogin reseptissä käytetään perinteisen paistamisen sijaan vieläkin perinteisempää kinkun valmistustapaa, nimittäin keittämistä. Tämä kinkku imee itseensä makuja poristessaan kattilassa mausteiden kanssa. Lopuksi se saa päälleen helpon, hieman erilaisen sinappihunnun.

Coca-Colassa keitetty kinkku

Jokunen vuosi sitten ruokapiireissä puhuttiin paljon julkkiskokki Nigella Lawsonin alunperin esittelemästä reseptistä, jossa joulukinkku keitetään kypsäksi kolajuomaan upotettuna. Reseptiä testattiin useammassakin suomalaisessa ruokablogissa, muun muassa Siskot kokkaa -blogissa. Ensi kuulemalta varsin villiltä kuulostavaa valmistustapaa ei pidä säikähtää, sillä lopputulos ei ole Coca-Colan makuinen vaan aromaattinen ja mehukas.

Bloggaajien 5 parasta reseptiä joulukinkun tähteille

Ja koska herkullisimmankin kinkun viimeiset rippeet ovat usein vaarassa jäädä syömättä siinä vaiheessa, kun jouluruualle aletaan monen päivän herkuttelun jälkeen jo kaivata vaihtelua, valitsimme myös viisi parasta reseptiä joulukinkun tähteiden hyödyntämiseksi.

Karkkipossua joulukinkusta

Kinkun tähteet kokevat tässä Beach House Kitchen -blogin reseptissä muodonmuutoksen trendikkääksi karkkipossuksi. Itämainen resepti tarjoaa takuuvarmasti tervetullutta kontrastia jouluruoille!

Polentakakku joulukinkusta

Joulukinkku matkaa tässä Vaimomatskuu -blogin reseptissä Italian suuntaan ja saa uuden elämän osana upean näköistä polentakakkua.

Kinkun rippeet herkuiksi x3

Kamera & Kauha -blogista löytyy itseasiassa ei vain yksi vaan peräti kolme herkullista, joulukinkun rippeet hyödyntävää reseptiä. Miltä kuulostavat chili con carne joulukinkusta, lämpimät kinkkusandwichit marinoidun punakaalin kera tai klassinen kinkkukiusaus?

Kinkkupiirakka joulukinkusta

Klassinen ja kätevä käyttökohde kinkun viimeisille rippeille on herkullinen piirakka. Pullahiiren leivontanurkka -blogissa tähdepiirakka saa mukavasti väriä tuoreesta persiljasta. Toimii aina, ja on myös helppo pakastaa.

Hernekeitto joulukinkusta

Perinneruokaa prkl! -blogissa kinkun tähteistä on valmistettu hävikkiherkuista se kenties kaikkein tutuin, nimittäin perisuomalainen hernekeitto.

 

Lihamureke ja 15 muuta suosittua jauheliharuokaa

$
0
0
Lihamureke ja 15 muuta suosittua jauheliharuokaa

Lihamureke on mitä mainioin perinteinen arkiruoka, joka maistuu koko perheelle. Lihamurekereseptissä käytettävä jauheliha on raaka-aineena yleisestikin aikamoinen arjen pelastaja: se kypsyy nopeasti ja sopii lukemattomiin ruokiin. Hyviä esimerkkejä maukkaista jauheliharuoista ovat chili con carne, jauhelihapihvit, jauhelihakeitto ja jo mainittu lihamureke. Uunissa valmistuvat käden käänteessä myös lasagne ja kaalilaatikko. Helppoa arkiruokaa ja uusia ideoita ruoanlaittoon haetaan paljon Internetistä, minkä vuoksi päätimme koota yhteen lihamurekeohjeen lisäksi 15 muuta yksinkertaista ja suosittua jauheliharuokaa, jotka sopivat sekä arkeen että juhlaan.

Lihamureke

Lihamureke on vaivaton koko perheen ruokalaji, jota on helppo tuunata oman maun mukaan: kun lisäät perinteisellä lihamurekeohjeella tehtyyn taikinaan esimerkiksi Snellmanin Ylikypsää pekonia, valmistuu siitä mitä maukkain lihamureke! Pekoni nimittäin estää jauhelihamureketta kuivumasta liikaa kypsennyksen aikana. Useimmissa lihamurekeresepteissä valmistetaan lihamureke kermaviilistä, mutta me Snellmanilla tykkäämme käyttää ehtaa kermaa tehdessämme lihamureketta. Kerma antaa lihamurekkeelle pehmeyttä ja tekee taikinasta helpommin käsiteltävän. Toinen hyvä vinkki perinteiseen lihamurekereseptiin on käyttää valmista sipulikeittoainesta ja näin tehdä vielä astetta helpompi lihamureke. Sipulikeitto nimittäin on oiva oikotie, jos aika on kortilla, tai et ole niin varma lihamurekkeen maustamisesta: turvota vain valmis sipulikeittoaines korppujauhojen kanssa kermaan tai kermaviiliin, lisää kananmuna ja jauheliha, minkä jälkeen sekoita taikinaksi. Muotoile ja paista - valmis!

Jauhelihakastike 

Yksinkertaisimmillaan jauhelihakastike koostuu voista, vehnäjauhoista, vedestä ja Kunnon jauhelihasta - sipulia ja mausteita unohtamatta. Jauhelihakastike ei kuitenkaan ole helpoimmasta päästä valmistaa, jos ei tiedä mitä on tekemässä. Sen vuoksi olemmekin koonneet tänne Herra Snellmanin 7 vinkkiä onnistuneeseen jauhelihakastikkeeseen.

Jauhelihapihvit 

Jauhelihapihvit edustavat ruoanlaittoa yksinkertaisimmillaan: Kunnon jauheliha ja neljä muuta perusraaka-ainetta sekoitetaan yhteen ja maustetaan. Kaava on samanlainen myös perinteisessä lihamurekeohjeessa. Jauhelihapihvit voi kuitenkin kypsentää joko pannulla paistaen tai uunissa sillä aikaa, kun valmistat lisukkeeksi esimerkiksi perunamuusia.

nachopelti

Nachovuoka

Nachovuoka tai tacovuoka on suussa sulava kokonaisuus meheviä makuja - ihan niin kuin lihamureke uunissakin! Nachovuoka sopii loistavasti tarjottavaksi illanistujaisissa tai vaikka lasten syntymäpäivillä, sillä nachovuoka syödään kätevästi käsin, eikä ylimääräisiä astioita tarvita.

Jauheliharisotto

Jauheliharisotto on maukas ja täyttävä ruoka, johon sopivat hyvin pienet tomaatit tai erilaiset sienet. Kauniisti katetussa pöydässä jauheliharisotto muuntuu myös juhlavammaksi ruokalajiksi!

CHILI CON CARNE

Chili con carne tarkoittaa yksinkertaisimmillaan chiliä lihan kanssa, mutta reseptistä löytyy toki useita versioita - pelkästään Herra Snellmaninkin sivuila on reseptit perinteiseen chili con carneen sekä uunissa kypsennettävään, hivenen suklaiseen, chili con carneen.

KAALIKÄÄRYLEET

Kaalikääryleiden valmistus vaatii hieman viitseliäisyyttä, mutta herkullinen lopputulos on ehdottomasti sen arvoista, sillä Herra Snellmanin kaalikääryleet vievät suorastaan kielen mennessään. Viimeisen herkullisen silauksen tälle suomalaiselle perinneruoalle antaa voi-siirappiseos, jolla kaalikääryleet voidellaan.

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko on ruokaisa ateria sekä helppo ja edullinen valmistaa. Kaalilaatikko myös paranee pakastettaessa eli sitä voi huoletta valmistaa kerralla isomman satsin ja laittaa lopun sivuun sellaisten päivien varalle, kun ei ehdi ruokaa laittamaan.

JAUHELIHAPIIRAKKA

Lämmin jauhelihapiirakka ilahduttaa sekä vieraita että omaa perhettä. Raikkaan salaatin kera jauhelihapiirakka sopii hyvin vaikkapa viikonlopun kevyeksi lounaaksi tai iltapalaksi teekupillisen äärelle. Kunnon jauhelihan lisäksi jauhelihapiirakka saa makua sipulista ja tomaatista.

Makaronilaatikko

Makaronilaatikko on jauheliharuokien aatelia. Se on yksinkertainen valmistaa ja sitä on myös helppo muunnella haluamillaan lisukkeilla: juustokuorrutuksella vai ilman – valitse sinä. Makaronilaatikon voi myös valmistaa munamaidon sijaan lihaliemeen ja tehdä näin myös rajoitetumpaan ruokavalioon sopivan makaronilaatikon.

Quasadillat

Quasadillat ovat oivallinen ruokalaji tarjottavaksi vieraille, sillä ne valmistuvat helposti isommallekin porukalle! Täytteeksi quasadilloihin sopii Kunnon jauhelihan lisäksi esimerkiksi pekoni, maissi, paprika, tomaatti, avokado tai fetajuusto - mitä ruokailijoiden vain tekeekin mieli tai mitä jääkaapista kulloinkin sattuu löytymään.

7 tapaa tuunata lihapullat

Lihapullat

Lihapullat ovat yksi pidetyimmistä kotiruoista kautta aikojen ja se näkyy myös meillä Snellmanilla, sillä sivuiltamme löytyy 8 erilaista lihapullareseptiä! Kokeile esimerkiksi kreikkalaisia tai sweet & sour -lihapullia tai Herra Snellmanin kunnon lihapullia. Katso myös 7 tapaa saada uutta makua lihapulliin!

Lindströmin pihvit

Lindströmin pihvit on helppo tunnistaa sekä väristä että mausta, jota Herra Snellmanin reseptiin tuovat punajuurien lisäksi kaprikset. Lindströmin pihvien seuraksi sopii parhaiten voinen perunamuusi ja raikas salaatti.

Jauhelihakeitto

Jauhelihakeitto on hyvin yksinkertainen ruokalaji, jossa pääosaa näyttelee ennen kaikkea laadukas jauheliha. Tämä jauhelihakeittoresepti on kuitenkin saanut innoituksensa unkarilaisesta gulassista ja Kunnon jauhelihan lisäksi se sisältää porkkanaa, paprikaa, tomaattia ja herkullisen yhdistelmän erilaisia mausteita. Lisukkeeksi sopii loistavasti vastaleivottu leipä!

Kaalipata

Kaalipata on helppo ja maistuva ruoka, joka syntyy vaivattomasti uunissa ja on myös erittäin terveellistä. Tämä herkullinen kaalipataohje sisältää jauhelihan ja kaalin lisäksi porkkanoita, jotka antavat mehevälle kaalipadalle kauniin värin.

TORTILLALASAGNE 

Tortillalasagne-resepti on yksinkertainen lasagne-ohje, jossa pasta on korvattu tortillaletuilla. Kastike puolestaan saa makunsa meksikolaisista mauista Italian yrttien sijaan. Tortillalasagne on herkullinen tarjottava myös vieraille!

Näin valmistat porsaan sisäfileen - 5 vinkkiä!

$
0
0
grisfilé sisäfilee

Porsaan sisäfilee on monipuolinen raaka-aine erilaisiin liharuokiin. Parhaimmillaan se on pehmeää ja mehukasta, mutta pitää muistaa, että sisäfilettä ei pidä kypsentää liian kovalla lämmöllä, ettei se kuivu. Hyvät esivalmistelut ennen kypsennystä ovat myös isossa roolissa sisäfileen valmistuksessa. Koska hyvin kypsennetty possun sisäfilee ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä, alle kokoamillamme pienillä nikseillä onnistut varmasti.

Esivalmistele porsaan sisäfilee hyvin ennen kypsennystä

Sisäfileen esivalmistelulla on melkein yhtä suuri vaikutus ruoanlaiton lopputulokseen kuin itse lihan kypsennyksellä. Possun sisäfileen esivalmistelussa kannattaakin muistaa ainakin nämä kolme asiaa:

1. Aloita possun sisäfileen kypsennys, kun liha on huoneenlämpöinen.

Ota possun sisäfilee jääkaapista huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsennystä. Pihveille riittää korkeintaan 2-3 tuntia huoneenlämmössä, mutta kun kyseessä on kokonainen porsaan sisäfilee, lämpötilan tasaantuminen vaatii jopa 6-10 tuntia. Sisäfileen tulisi olla huoneenlämpöinen, kun sitä aletaan kypsentämään.

2. Poista possun sisäfileestä kalvot.

Jos lihassa on kalvoja, poista ne ennen kypsennystä. Vaihtoehtoisesti kalvoon voi tehdä myös viiltoja. Tällä tavoin sisäfile paistuu tasaisemmin ja säilyttää mureutensa.

3. Maustaa possun sisäfilee ennen kypsennystä.

Laadukkaalle lihalle riittää usein mausteeksi pelkkä suola ja pippuri, mutta jos kaipaat ruokaasi enemmän makua ja mietit, miten maustaa porsaan sisäfilee, marinadi on aina hyvä vaihtoehto. Koska marinadi on nestemäistä, sisäfileetä paistettaessa ei tarvitse murehtia, että marinadi palaisi kiinni lihaan, kuten kuivamausteiden kanssa usein käy. Marinoitaessa possun sisäfileetä, marinadia tulee olla sen verran, että liha peittyy - tarkoitus ei kuitenkaan ole uittaa lihaa marinadissa! Hyvä tapa marinoida liha on esimerkiksi laittaa liha ja marinadi pieneen muovipussiin, sulkea se tiiviisti. Sen jälkeen voit huoletta pyöritellä pussia ja levittää marinadin tasaisesti lihan pintaan. Porsaan sisäfilee voi hyvin olla marinadissa kaksikin vuorokautta maustuakseen kunnolla. Marinadin imeytymistä voi kuitenkin myös nopeuttaa tekemällä lihan pintaan pieniä viiltoja tai painelemalla siihen haarukalla reikiä. Jos oma hyväksitodettu marinadi-resepti puuttuu, kokeile Herra Snellmanin valmiiksi marinoitua maatiaispossun sisäfileetä - sillä onnistut varmasti!

Kypsennä porsaan sisäfile uunissa ja anna vetäytyä

Porsaan sisäfile uunissa valmistuu kätevästi, kun esivalmistelut on tehty huolella. Jos valmistat lihan uunissa, kannattaa ensin käyttää porsaan sisäfile pannulla väriä hakemassa ja vasta sen jälkeen laittaa liha uuniin. Kypsennettäessä possun sisäfileetä uunissa, kannattaa käyttää paistomittaria. Siten pystyt varmistamaan, ettet ylikypsennä lihaa. Porsaan sisäfileen lämpötila tulee olla 70 astetta, kun se otetaan pois uunista. Uunin jälkeen sisäfilee on vielä hyvä kääriä folioon ja antaa vetäytyä noin 15 minuuttia.

Porsaan sisäfilee pannulla kypsyy nopeasti

Halutessasi voit uunin sijaan paistaa porsaan sisäfileen pannulla kypsäksi asti. Tällöin on kuitenkin parempi leikata kokonainen possun sisäfilee paloiksi ja valmistaa vaikka herkulliset possun noisetit! Porsaan sisäfileepihvit kypsyvät kuumalla pannulla muutamassa minuutissa - noin 3 minuuttia per puoli riittää. Anna pihvien vetäytyä lopuksi foliossa noin 10 minuuttia.

Mitä lisukkeita porsaan sisäfileelle?

Hyvin maustettu tai marinoitu laadukas porsaan sisäfilee ei useinkaan kaipaa runsaita lisukkeita. Mehevä porsaan sisäfile uunissa -ohjeessa possun sisäfilee kypsennetään uunivuoassa raikkaan väristen kasvisten kanssa. Porsaan sisäfile Black & White -reseptissä taas tehdään possun sisäfileelle kaksi herkullista kastiketta. Porsaan sisäfile pekonikääreessä saa seurakseen maukkaita maa-artisokkia ja kermaisen pippurikastikkeen. Myös täytetty porsaan sisäfile valmistuu helposti tekemällä porsaan sisäfileeseen pituussunnassa ikään kuin taskun ja täyttämällä sisäfileen esimerkiksi sulate- tai tuorejuustolla, mozzarellalla, kovilla juustoilla kuten Emmentalilla tai Cheddarilla, oliiveilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla tai tuoreilla yrteillä. Täyttämisen jälkeen porsaan sisäfilee on helppo kuroa umpeen paistinarulla ja paistaa uunissa kypsäksi. Halutessasi voit myös hunnuttaa täytetyn porsaan sisäfileen vaikkapa Parman kinkulla!

Viewing all 149 articles
Browse latest View live